Šta pokloniti nekome za završetak fakulteta (diplomiranje)

Velika je stvar za jednog studenta da svoje studiranje dovede do kraja i stekne diplomu. Takođe, to je velika stvar i za njegove roditelje. Pored velikog ponosa, koji oni sigurno osećaju, tu je i finansijsko rasterećenje koje nikako nije mala stavka u njihovom budžetu. Retki su oni studenti koji su sami sebe finansirali tokom studija, pa je roditeljima ovih drugih studenata itekako laknulo.

Nakon dobijanja diplome, svakako je red da za svoj uspeh dotični student bude nagrađen nekim poklonom od strane svojih prijatelja i rodbine. Bilo da diplomiranje proslavlja u velikom stilu, sa mnogo zvanica, ili u uskom krugu ljudi, poklon je nešto što će ga sigurno razveseliti i pokazati mu da mislite na njega.

Ako ste neko ko dobro poznaje diplomca, možete mu poklanjati neke ličnije poklone i one sa većom novčanom „težinom“. Kao prijatelji, možete se organizovati i zajedno pokloniti neki skuplji poklon, kao što je, na primer, veće putovanje ili neki skup uređaj. Takođe, možete se potruditi i napraviti neke originalnije poklone tako što ćete naručiti personalizovanje određenih predmeta i onda ih zanimljivo iskombinovati. Naravno, ne smemo zaboraviti ni one šaljive poklone koji će „podići“ atmosferu i zabaviti diplomca. Takvi pokloni uvek dobro dođu.

Ukoliko želite pokloniti samo neki simboličan poklon, uvek se možete osloniti na klasične i proverene poklone koji su prikladni u svakoj prilici, a takvi su piće i slatkiši uz buket cveća.

Ako ste osoba koja nema volje ili vremena da traži neke originalne poklone i da razmišlja o tome hoće li se oni dopasti vašem diplomcu, a želite ga lepo darovati, uvek možete kupiti prikladnu čestitku za tu priliku i u nju staviti novac koji ste diplomcu namenili.

S obzirom da završetak fakulteta, odnosno diplomiranje, nije mali događaj, potrudite se da izaberete prikladan i lep poklon koji će razveseliti vašeg diplomca i kojeg će se rado sećati tokom života. Da bismo vam olakšali izbor tog poklona, pripremili smo čak 30 predloga poklona za ovu priliku.

1. Uokvirene reči pohvale i ponosa

Ukoliko ste neko ko je bliži osobi koja je diplomirala i njen uspeh doživljavate dosta emotivno, možete na posebnom papiru ispisati ili odštampati reči pohvale i ponosa zbog postignutog uspeha, pa to sve lepo uokviriti i pokloniti svom diplomcu. Napišite datum i stavite potpis, dodajte omiljeni slatkiš i šampanjac, pa ovim poklonom čestitajte diplomiranje.

2. Torta s temom diplomiranja

Kakva bi to bila proslava bez slavljeničke torte i započinjanja jedne nove etape u životu bez odgovarajućeg slatkog podsticaja? Naravno da to ne dolazi u obzir i zato je prikladan poklon za završetak fakulteta velika i ukusna torta sa motivima koji predstavljaju diplomiranje. Neće vam biti problem da takvu tortu nabavite kod profesionalaca koji se bave poslastičarstvom jer je to ono što oni svakodnevno rade, pa će rado pokazati svoje umeće na tom polju.

3. Album sa slikama iz perioda studiranja

Sakupite zanimljive slike koje su nastale tokom svih godina provedenih na fakultetu, pa ih hronološki složite u poseban album koji ćete za tu priliku nabaviti. Album možete personalizovati i učiniti vrlo zanimljivim izvana. Kod izbora slika kojima ćete album popuniti, vodite računa da slike ne budu monotone, nego ispunjene dinamikom i nekim neobičnim i smešnim momentima koji su kamerom uhvaćeni. Ovakav album će biti od neprocenjive vrednosti za vašeg diplomca i on ili ona će vam biti neizmerno zahvalni.

4. Nakit sa posvetom

Bilo da ste član porodice ili bliski prijatelj, za završetak fakulteta, svom diplomcu možete pokloniti lep i kvalitetan komad nakita sa odgovarajućom tematikom. Izaberite naušnice u obliku diplomske kape ili narukvicu sa istom tematikom. Možete izabrati i lančić sa priveskom u obliku urolane diplome ili sličan prsten. Za šta god da se odlučite, ugravirajte datum i posvetu, pa tim nakitom obradujte novopečenog akademskog građanina.

5. Putovanje

Konačno je naporno i mukotrpno učenje jednog studenta završeno i bilo bi baš lepo da provede neko vreme u zasluženom odmoru na lepom putovanju. Ako ste to u mogućnosti, uplatite svom diplomcu putovanje po želji i omogućite mu da uživa u zasluženoj nagradi. Sigurno će sa mnogo više radosti uživati u ovom putovanju nego u svim onim pre toga, a vama će biti neopisivo zahvalan.

6. Rokovnik sa priborom za pisanje

Koji god fakultet da je završio, vaš akademski građanin će u budućem poslu sigurno morati koristiti rokovnik i olovku da zapiše neka zapažanja, planove i podsetnike. Zato je dobar izbor poklona za jedno diplomiranje  lep kožni rokovnik sa kvalitetnim kompletom pribora za pisanje.

7. „Greb“ mapa sveta

Nakon završetka studija, svaki mladi čovek planira da obiđe svet i da ostvari neke svoje ranije želje. Zato je prikladno da jednom diplomcu poklonite kartu sveta na kojoj će moći obeležavati mesta koja je posetio ili na koja planira ići. Upakujte lepo ovakvu kartu i, uz buket cveća i bombonjeru, poklonite je mladom akademiku.

8. Dan u SPA centru

Potpuno je jasno koja je svrha ovog poklona i koliko će se diplomac tom poklonu obradovati. Imati plaćen dan za uživanje u masažama i relaksaciji je san svakog čoveka, a posebno onog koji je do juče bdeo nad stručnim knjigama. Mladi akademik će vam biti veoma zahvalan na izboru poklona i sigurno će u njemu uživati.

9. Putna torba ili kofer

Konačno je došlo vreme da se obnove putne torbe i da se one stare i istrošene od studentskih knjiga i od stvari koje su stalno prenošene iz stana u stan bace, a da njihovo mesto zauzmu nove i lepe torbe koje obećavaju uspešna putovanja. Bilo da je reč o budućim poslovnim ili turističkim putovanjima, lepe i kvalitetne putne torbe ili koferi će uvek dobro doći.

10. Okvir za stečenu diplomu

Izaberite lep i reprezentativan okvir koji će dostojno uokvirivati diplomu koju je bivši student stekao. Možda će vaš akademski građanin tu diplomu držati u svojoj kancelariji i njome dokazivati svoje zvanje, pa je potrebno da izgleda lepo i dostojanstveno. Čak i onda kada samo stoji na zidu sobe, bitno je da izgleda lepo i upečatljivo.

11. Poslovna tašna

U skladu sa zvanjem i zanimanjem vašeg diplomca, izaberite poslovnu tašnu za koju znate da će mu u budućem poslu trebati, lepo je zapakujte, pa njome obradujte slavljenika. Može to biti aktovka ili neka kvalitetna torba za laptop, a moguće je i da će se raditi o nekoj sportsko-poslovnoj  torbi. Sve to, naravno, zavisi od posla kojim će se diplomac u budućnosti baviti i od stvari koje će morati na posao nositi.

12. Knjiga

Bez obzira kako to nekim ljudima izgledalo, knjiga je neprevaziđen poklon. Koliko god knjiga da neko ima, uvek postoji još jedna koja se može dodati toj kolekciji. Izaberite neku od knjiga za koje znate da ih želi osoba kojoj birate poklon ili kupite veću enciklopediju iz oblasti za koju je diploma stečena. Napišite lepu i prikladnu posvetu, ukusno zapakujte i obradujte vašeg slavljenika.

13. Peščani sat

Da ne biste bili kao svi ostali koji će doneti klasične i predvidljive poklone, vi kupite neobičan peščani sat umesto onog klasičnog i uz njega napišite posvetu tipa „želim ti da uvek obrćeš vreme u svoju korist“. Ovakvim poklonom ćete sigurno iznenaditi i nasmejati vašeg novopečenog akademskog građanina, a on će imati zanimljiv poklon koji će ga uvek podsećati na vas.

14. Srećna detelina i cveće koje „donosi novac“

S obzirom da je diplomac neko ko treba da započne vlastiti poslovni put i da konačno počne da zarađuje svojom diplomom, prikladan poklon za njega bi bilo cveće koje „mami“ novac u kuću i koje „garantuje“ sreću. Takve biljke su, na primer krasula, zamija i srećna detelina. Raskošno zapakujte ove biljke, stavite veliku mašnu i uz lepu poruku i želje ih poklonite vašem slavljeniku.

15. Laptop

Ukoliko vam budžet to dozvoljava, poklonite vašem novopečenom akademskom građaninu novi laptop i omogućite mu odličan start u budućim poslovnim krugovima. Sigurno će vam biti jako zahvalan i znaće ceniti poklon koji je dobio.

16. Klasično poslovno odelo

Bilo da se radi o muškarcu ili o ženi, poslovna odeća je nešto što treba svakoj osobi koja započinje svoj poslovni život. Svakako da će mladima dobro doći neka poslovna garderoba koju mogu kombinovati sa postojećim odevnim komadima. Zato je ovo dobar izbor poklona za mlade diplomce. Potrebno je samo znati veličinu odeće koju nose i nakon toga će sve biti lako. Klasika je klasika i nikada ne izlazi iz mode.

17. Šolja za kafu „ponosni diplomac“

Poklonite svom diplomcu zanimljivu šolju za kafu na kojoj ćete odštampati tekst po želji. Možete tražiti da vam na tu šolju stave sliku diplomske kape ili urolane diplome, a možete smisliti i neki šaljivi tekst koji će biti odštampan na toj šolji. O čemu god da se radilo, vaš diplomac će se obradovati i nasmejati kad dobije ovaj poklon.

18. Kasica „prasica“ s natpisom

Da biste malo nasmejali vašeg akademskog građanina, možete mu pokloniti štednu kasu na kojoj će pisati „počni sa štednjom za crne dane“. Ta kasa može biti u obliku nečega što simboliše diplomiranje ili jednostavno može biti bilo koja kasica za štednju. Koju god da donesete, sigurno će nasmejati diplomca svojim tekstom.

19. Igračke kao šaljivi poklon u skladu sa zanimanjem

Ako je vaš diplomac dobio diplomu lekara, poklonite mu dečji set za lekare i napišite da mu pomažete otvoriti privatnu praksu. Ukoliko je dobio diplomu iz oblasti prosvete, poklonite mu malu školsku tablu i napišite da je to za vežbanje pre stupanja na posao. Ako je u pitanju građevina, kupite igračke bagera, kamiona i dizalica, pa svom diplomcu „pomozite“ da otvori građevinsku firmu. Isti je postupak i ako se radi o oblasti policije i kriminologije gde možete pokloniti plastične lisice i pendrek. Sigurni smo da ćete veoma nasmejati i oraspoložiti vašeg diplomca svojim poklonom.

20. Ukrasni jastučići sa štampom

Novopečenom akademskom građaninu, koji je pun snova i nadanja o lepoj i prosperitetnoj budućnosti, možete pokloniti ukrasne jastučiće na kojima ćete odštampati natpis „nikada nemoj prestati sanjati“. To će mu biti poruka za budućnost kojom treba biti vođen kada krene u ostvarenje svojih želja i ciljeva.

21. Figurica bicikla

Kupite malo veću figuricu bicikla, na guvernal okačite malu diplomsku kapu i malu diplomu, pa sve zanimljivo i lepo upakujte. Uz taj bicikl dodajte poruku u kojoj ćete napisati da je u životu, kao i na biciklu, najvažnije održavati ravnotežu i ne prestati okretati pedale kako ne bi pao. Ta mudrost će navesti vašeg diplomca da se malo zamisli o smislu budućeg života i biće vam na njoj zahvalan.

22. Žurka iznenađenja

Naslov sve kaže. Napravite žurku iznenađenja za vašeg diplomca i pozovite na nju drage prijatelje koji će znati iskreno podeliti sreću novopečenog akademika. Broj ljudi na toj žurci uopšte nije bitan, bitan je njihov kvalitet i iskreno radovanje zbog uspeha jednog mladog čoveka. Vaš diplomac će sigurno biti ganut vašim angažovanjem oko te zabave u njegovu čast.

23. Kutija za nakit s poklopcem u obliku diplomske kape

S obzirom da je tema diplomiranje, a da nakit svi koriste, ovakva kutija je prikladan poklon za ovu situaciju. Nabavite jednu takvu kutiju za nakit ili naručite da vam je izrade, to u današnje vreme uopšte nije teško, lepo je zapakujte i poklonite svom diplomcu kao prikladan tematski poklon.

24. Plišana sova s diplomskom kapom i diplomom

Svi znaju da je sova simbol mudrosti i da je često prikazana sa naočarima i kapom za diplomiranje na glavi. Takođe, u ruci često ima urolanu diplomu kao znak akademskog zvanja. Kupite jednu takvu plišanu sovu, dodajte bombonjeru i piće, pa sve prikladno zapakujte i razveselite svog mladog diplomca.

25. Šaljiva medalja i pehar

Kupite običnu medalju i pobednički pehar za dečju igru i napišite hvalospeve o postignućima bivšeg studenta, pa mu uručite pehar i medalju kao nagradu za uspeh u proteklom periodu. Uz sve to, složite „slatku“ korpu koja će sadržavati omiljene slatkiše i piće vašeg diplomca, pa i to predajte vašem  diplomskom „pobedniku“. Sigurni smo da ćete ga obradovati i nasmejati.

26. Bombonjera za diplomce

Putem interneta je moguće naručiti bombonjeru za diplomce koja ima specijalno izrađen poklopac kutije u motivima diplomiranja. Unutra se nalaze razne čokolade koje su umotane u papir na kojem su opet motivi diplomiranja i razni prikladni tekstovi. Sve zajedno izgleda vrlo lepo i namenjeno je baš ovoj prilici darivanja diplomaca.

27. Majica sa motivacionim natpisom

S obzirom da tek sada, nakon diplomiranja, počinje borba za „mesto pod suncem“, prikladno je pokloniti mladom diplomcu majicu sa motivacionim tekstom. To može biti nešto kao „ti možeš sve što poželiš, zato nikad ne odustaj od svojih ciljeva“, „uvek gledaj izvan okvira“ i slično. Tekst možete smisliti sami i dati da ga odštampaju na majicu.

28. Buket balona za diplomiranje

Nabavite mnogo balona za diplomiranje, naduvajte ih sve i od njih napravite veliki poklon-buket. Svežite ih ogromnom mašnom u omiljenoj boji slavljenika, pa ga poklonite svom diplomcu. Svi ti baloni su izrađeni u oblicima vezanim za diplomiranje i završetak fakulteta. Uz taj buket možete dodati ispisanu čestitku i neko piće koje slavljenik voli.

29. Pivo sa diplomskom kapom umesto čepa

Nabavite nekoliko flaša piva koje ima diplomsku kapu umesto čepa, dodajte nekoliko kesica raznih grickalica i sve to poklonite svom diplomcu da ga podseti na studentske dane i na partije na koje je tada odlazio. Sve to stavite u kutiju na kojoj piše „prošlost“. Nakon toga mu dajte flašu obične vode na kojoj će pisati „otrežnjenje“ i „život“, a to stavite u kutiju s natpisom „sadašnjost“. Te dve kutije će biti vrlo zabavan poklon, a neće vas uopšte mnogo koštati.

30. Čestitka s novcem i cveće

Ukoliko ne želite pogađati šta bi se moglo svideti vašem diplomcu ili šta bi mu moglo biti od koristi u budućnosti, uvek možete kupiti lepu i prikladnu čestitku za diplomiranje, pa u nju staviti novac koji ste pripremili kao poklon za tu priliku. Napišite neku lepu poruku kojom ćete čestitati uspeh vašeg diplomca, dodajte cveće i obradujte slavljenika. Ovo je klasičan poklon sa kojim nikada ne možete pogrešiti.

Nadamo se da ste među našim predlozima za poklon povodom završetka fakulteta uspeli naći nešto što je baš po vašoj meri i što biste rado poklonili mladoj osobi koja je upravo završila fakultet i stekla akademsku diplomu.