Najbolji pokloni za konobare

Svi smo mi ponekad gosti u određenim ugostiteljskim objektima i mnogo nam znači ljubazan i uslužan konobar kojem se možemo obratiti za bilo šta. Isto tako i konobarima mnogo znači kada u svom reonu imaju kulturne i razumne goste.

Konobarski posao nije lak i  podrazumeva mnogo sati provedenih na nogama, ali i mnogo jakih živaca i često veštačkih osmeha. Ako se na kraju dana ispostavi da je bakšiš bio izuzetno dobar, nekako se sve ove teškoće zaborave i skupi snaga za novi radni dan.

Ako ste vi te sreće da u svom okruženju imate jednog dobrog, ljubaznog i uslužnog konobara, moguće je da ga želite obradovati nekim poklonom. Moguće je i da se radi o vama posebnom konobaru, možda članu porodice ili bliskom prijatelju i da je traženje pravog poklona za takvu osobu posebno važna misija.

Kako bismo vam pomogli u tom poduhvatu, pripremili smo listu predloga poklona za konobare.

1. Majica s natpisom

Konobari su često osobe koje slušaju razne priče i ispovesti svojih gostiju, a posebno onih gostiju koji su usamljeni. Zato nije nikakvo čudo kada konobare šaljivo nazivaju „drugim psihijatrima“ i kada od njih traže posebnu „terapiju“. Kako biste naglasili ovaj momenat u životu jednog konobara, poklonite mu majicu s natpisom „Moj konobar je bolji od tvog psihijatra“ i sigurno ćete nasmejati i njega i sve one koji ovu majicu na njemu vide.

2. Šolja za bakšiš

Nema tog konobara koji ne očekuje bakšiš od svojih gostiju i koji se bakšišu ne raduje. Na kraju radnog dana, to je ono što konobare posebno raduje. Zato je dobar izbor poklona za jednog konobara šolja s poklopcem na kojoj piše „Ne plaši se bakšiša – ti ubaci, ja ću da vadim“ ili nešto kao „Bakšiš te zove, slobodno priđi“. Ovakva šolja će obradovati vašeg dragog konobara i uneti malo humora u njegovu svakodnevnicu.

3. Kecelja

Većina konobara nosi kecelju kao deo uniforme pa mu vi možete pokloniti jednu koju će nositi kod kuće. Može to biti kecelja sa likom nasmejanog konobara koji drži tacnu s pićem ili neka kecelja na kojoj će pisati duhovit tekst. Na vama je da izaberete vrstu kecelje, a možete dati i da vam odštampaju nešto na njoj baš po vašoj želji. Svakako je zanimljivo upakujte i takvim poklonom iznenadite svog konobara.

4. Obuća

S obzirom da su konobari po ceo dan na nogama, njihova obuća mora biti vrlo udobna i anatomski prilagođena. Ako želite obradovati svog konobara, raspitajte se koji broj obuće nosi i poklonite mu kvalitetnu anatomsku obuću u kojoj će mu posao biti mnogo podnošljiviji i lakši. Sigurni smo da će konobar mnogo ceniti ovakav vaš poklon.

5. Knjiga iz oblasti psihologije

Poznato je da su konobari osobe koje po ceo dan kontaktiraju sa različitim ljudima i koji moraju znati da se tim ljudima prilagode. Često se dešavaju situacije u kojima samo mali način drugačijeg ponašanja čini veliku razliku, ali takve situacije treba znati prepoznati. Zbog toga je dobar poklon za jednog konobara knjiga iz oblasti popularne psihologije koja pomaže u komunikaciji sa ljudima i dobrom „čitanju“ njihovih potreba.

6. Tacna i salveta

Svima je dobro poznato da su tacna i salveta zaštitni znaci svakog konobara pa je logično da ih uvek imaju uz sebe. Kako biste bili sigurni da će vaš konobar uvek imati posebnu tacnu, poklonite mu onu koja je duboka, da čaše i flaše ne ispadaju iz nje pri hodu, ali i koja ima gumenu podlogu unutar sebe, kako suđe ne bi klizilo. Ovakvu tacnu možete dekorisati po želji ili dati da se na njoj odštampa ime vašeg konobara i da tako postane personalizovan poklon. Uz ovu tacnu dodajte i neku zanimljivu salvetu pa sve lepo upakujte i obradujte tog posebnog konobara.

7. Blok i olovka

Još jedan zaštitni znak konobara je blok i olovka. Zato izaberite neki zanimljiv blok, možete ga i posebno personalizovati natpisom ili slikom i uz njega stavite neku interesantnu olovku. Napišite posvetu u stilu „Da dobro pamtiš i još bolje zapisuješ“ i ovakvim poklonom iznenadite svog konobara.

8. Kasica za bakšiš

Pored šolje koju smo gore naveli, konobaru možete pokloniti i neku otkačenu kasicu i nameniti je za skupljanje bakšiša. Takav poklon ima i svoju smešnu i svoju praktičnu stranu pa će vaš konobar moći iskoristiti obe: nešto će u kasici uštedeti, ali će se i nasmejati kad god je vidi.

9. Točionik pića kao retro pumpa za gorivo

Evo jednog zanimljivog poklona koji je idealan za privatne zabave. Radi se o posudi zapremine oko jednog litra koja izgleda kao starinska pumpa za točenje goriva. Pomoću creva ove „pumpe“, vaš konobar će lako točiti piće svima koji mu dođu u goste i izgledaće kao pravi „pumpaš“. U ovaj točionik je moguće naliti bilo koje piće jer je za tu radnju dovoljno skinuti poklopac s posude. Ubeđeni smo da ćete ovakvim poklonom iznenaditi svog konobara i učiniti njegove zabave mnogo zanimljivijima.

10. Zvono za konobara

Kada već postoji zvono za pozivanje seksa, zvono za osmeh i zvono za štošta drugo, zašto ne biste svom konobaru poklonili zvono za konobara. Na taj način ćete dati priliku svom konobaru da pozove konobara, ali i da neko pozove njega kada ga poželi. Ovo može biti interesantna zabava za konobareve ukućane i za one goste koji ih privatno posećuju.

11. Kravata kao otvarač za flaše

Interesantan poklon jednom konobaru svakako je kravata koja na sebi ima ugrađen metalni otvarač flaša. Poznato je da su konobari i otvarači za flaše u „ozbiljnoj i neraskidivoj vezi“ i da tako treba i ostati. Zato nabavite ovu neobičnu kravatu, još neobičnije je upakujte i njome obradujte svog dragog konobara.

12. Zlatna medalja „otvarač flaša“

Ukoliko smatrate da je vaš konobar toliko dobar i vredan da zaslužuje zlatnu medalju u svom poslu, poklonite mu jednu šaljivu medalju koja na sebi ima otvarač za flaše. Ovu medalju svakako može nositi oko vrata i njome zasmejavati prisutne goste, a ujedno tom medaljom može otvarati pića kada je to potrebno.

13. Brojač pića

Evo jedne male i luckaste spravice kojom možete brojiti sve što vam padne na pamet. Za jednog konobara je najlogičnije da broji koliko je pića prodao ili koliko ih je neki gost do sada popio. Takođe, ovom spravicom može brojiti dnevne ili sedmične prekovremene sate i slične stvari. Kako god bilo, vi poklonite brojač pića svom konobaru, a on će već sam naći šta će brojiti.

14. Kalkulator

U konobarevom životu, ni jedan kraj radne smene ne može proći bez druženja s kalkulatorom. Svakodnevni obračuni i preračunavanja iziskuju dobar i pouzdan kalkulator kojim se lako rukuje. Najbolji su oni kalkulatori koji imaju funkcije pamćenja sume i dodavanja nove. Nabavite jednu takvu veću spravicu i njome obradujte svog konobara.

15. Masažer

Jasno je da je kraj radnog dana u konobarskom životu uvek obeležen umornim nogama koje vape za toplom kupkom i dobrom masažom. Da biste jednom konobaru omogućili takvo opuštanje u vlastitom domu, poklonite mu dobar masažer za stopala i olakšajte mu život posle završetka radnog vremena. Sigurni smo da će vam vaš konobar biti veoma zahvalan i da ćete ga ovim poklonom baš usrećiti.

16. Privesak za ključeve

Ukoliko svom konobaru želite pokloniti neki manji poklon kao lep znak pažnje, možete se odlučiti za simpatičan privesak za ključeve na kojem piše „bakšiš“. Ovo je zaštitni znak svakog konobara i sigurno je da ni vaš konobar nije izuzetak. Lepo ćete ga nasmejati svojim poklonom, a on će tog konobara uvek podsećati na vas.

17. Knjiga „Konobar“

Prikladan poklon jednom konobaru je svakako roman koji nosi naslov „Konobar“ i koji govori o životu jednog konobara i njegovim dogodovštinama na poslu koji svaki dan radi. Ako biste svom konobaru radije poklonili knjigu sa drugačijom tematikom, možete se odlučiti za knjigu aforizama vezanih za konobare. To je štivo koje nikada ne dosadi. Šta god da izaberete, ne zaboravite staviti  lepu posvetu i datum na tu knjigu.

18. Figurica konobar

Na internetu je moguće nabaviti zaista simpatične figurice konobara. Većina njih je u raznim pozama i drži tacnu s pićem, ali najluckastija je ona figurica koja predstavlja konobara kao papagaja koji nosi konobarsku tacnu. Potrudite se da nabavite neku od tih figurica i da njome razveselite vašu dragu osobu.

19. Posude za so i biber

Kao zanimljiv poklon jednom konobaru, možete izabrati neku od mnogobrojnih posuda za so i biber koje su izrađene u obliku konobara. Najpoznatije su one drvene posude ovakvog izgleda, ali je moguće naći i neke od stakla ili plastike. U svakom slučaju, takve posudice „konobar“ imaju svoju praktičnu primenu, a lepo izgledaju na svakom stolu.

20. Uokviren veliki poster konobara

Da biste svom konobaru poklonili nešto neobično i neočekivano, nabavite ili dajte da vam odštampaju veći poster s likom nekog konobara i iznad njega ispišite sledeći tekst: „Konobar – osoba koja nikada nema sitno“. Nakon toga, ovaj poster uokvirite u neki zanimljiv okvir i poklonite ga svojoj dragoj osobi. Sigurni smo da će to zaista biti poseban i neočekivan poklon.

21. Privesak za lančić

Nakit nikada ne izlazi iz mode kada su pokloni u pitanju i uvek se može pronaći nešto što je prikladno baš za tu situaciju ili osobu. Takav je slučaj i kada su u pitanju delovi nakita za poklon konobaru. Izaberite neki lep privesak za lančić u obliku tacne ili kupite lančić sa tim priveskom. Ovakav poklon će biti zaista lepa uspomena i vaš konobar će se sigurno rado sećati onoga ko mu je taj nakit poklonio.

22. Bela košulja, crni prsluk i leptir-mašna

U današnje vreme je česta praksa da ugostiteljski objekti angažuju privremene konobare kada se dešavaju neka veća okupljanja ili neke vanredne proslave. Takođe, neretko ti konobari moraju sami nabaviti standardnu odeću za „konobarisanje“, a to uvek podrazumeva belu košulju, crni prsluk i leptir-mašnu. Zato je dobar izbor poklona za jednog konobara upravo takva odeća. Naravno da uz to možete dodati i crne pantalone ako želite. Konobar se neće ljutiti.

23. Omiljeno piće

Ukoliko nemate nikakvu ideju za neki baš poseban poklon svom konobaru, a ne sviđaju vam se ove gore navedene, možete mu pokloniti flašu omiljenog pića uz koju ćete staviti odgovarajuće čaše i na tom poklonu napisati „Natoči si sam, ti si konobar“.

24. Posuda za led

Svaki konobar želi imati posudu s ledom pri ruci kada toči određeno piće koje taj led zahteva. Zato nikako nećete pogrešiti ako svom konobaru poklonite jednu neobičnu posudu za držanje leda i na taj način ga iznenadite.

25. Mala figura konobarskih kolica

Ovo je još jedan simpatičan poklon koji može krasiti lični prostor svakog konobara. Nabavite figuricu konobarskih kolica i njome obradujte svog dragog konobara. Sigurni smo da će vaš konobar u svom stanu pronaći vidljivo mesto za takav poklon.

Nadamo se da smo vam našim predlozima pomogli da usrećite nekog konobara čak i kada mu niste ostavili bakšiš.