Poklon za đaka prvaka ili prvačića – 20 ideja

Neki roditelji od detetovog polaska u školu naprave celu dramu, a drugi su toliko ushićeni i samo o tome pričaju, da detetu to već postaje opterećenje i ne zna kako da se ponaša ni šta da tamo očekuje.

Međutim, roditelji ne obraćaju pažnju na jedno – sav grč oko polaska u školu dolazi od njihovog straha, ne dečjeg. Kako se oni postave prema tome, tako će se i dete osećati. Ako ga plaše školom i prikazuju je kao kaznu, dete će je tako i doživljavati. Ukoliko školu prikazuju kao mesto gde će dete mnogo toga saznati i steći odlične drugare, dete će jedva čekati da u školu krene. Samim tim će i drugačije posmatrati sve u školi, biće otvorenije i spremnije da usvaja novine.

Još je jedna stvar potpuno pogrešna kada su budući prvačići u pitanju. Nije uopšte bitno da li dete poznaje slova ili do koliko zna da broji, bitno je da li zna da se snalazi u novoj situaciji, da li se oseća sigurno među novim ljudima, da li zna kako reagovati ako se izgubi, ako nešto pogreši i slično. Svo gradivo će veš naučiti u školi, zato tamo i ide.

Zbog svega navedenog je jasno da polazak u školu treba propratiti nečim lepim i bitnim za dete. Treba mu pokazati da je njegova uloga u svemu sada veća, da ga shvatamo ozbiljno, da ima odgovornosti, ali i nagrade. Treba ga usrećiti i rasteretiti koliko god se može, ima vremena da se u životu sekira. Pokloni za polazak u školu trebaju veličati detetovu „zrelost“ i našu veru u njega i njegove sposobnosti, a u tome ćemo mu pomoći nekim sitnicama i, naravno, našim ponašanjem.

1. Torta za proslavu polaska u školu

Mali prvačić je do sada već shvatio da se bitne i radosne stvari u životu proslavljaju tortom, pa bi bilo lepo da mu za polazak u prvi razred poklonite lepu tortu sa motivom škole. Tako ćete mu poslati poruku da se dešava nešto lepo što može podeliti sa najbližima, da su svi tu za njega i da ga podržavaju. Mali prvačić će shvatiti da nije sam i da će sve biti dobro. Tortu može iseći s ukućanima ili sa još nekim od rodbine i sigurno će se zbog toga osećati lepo.

2. Školska tabla

S obzirom da je školska tabla centralni deo svake učionice i ispred nje se dešavaju najvažnije stvari tokom časa, detetu bi bilo veoma drago da i kod kuće ima jednu tablu na kojoj može pisati sve što u školi nije mogao. Takođe, na toj svojoj tabli može vežbati samopouzdanje, pa će mu biti mnogo lakše kada se nađe u situaciji da izađe pred tablu u svom odeljenju. Kako deca vole igre uloga, na ovoj kućnoj tabli može da glumi učiteljicu i da „uči“ svoje drugare. Verujemo da bi se prvačiću mnogo svideo ovaj poklon.

3. Kasica „školarka“

Kada dete krene u školu, menjaju se mnoge stvari. Polako počinje da dobija džeparac, da planira nešto s tim novcem. Počinje da štedi za rođendane, za učiteljicu, neke praznike i slično. Sve je to, naravno, simbolično, ali je za dete veliko. Iz tog razloga bi bilo lepo da dete ima svoju „školsku“  kasicu u koju će ubacivati sitniš koji dobije i koju će moći koristiti kada želi da kupi neki slatkiš s drugarima u blizini škole. Na taj način će osećati da je „veliko“ i da ima neka svoja sredstva. Zato bi kupovina neke neobične kasice bila lep poklon za đaka prvaka.

4. Dnevnik školskih doživljaja

Polazak u školu predstavlja sasvim novi svet za dete i ono se iz te škole svakodnevno vraća sa mnogo utisaka. Ponekad ne zna kako sve to da prenese roditeljima, ponekad ni ne želi, ali svi ti utisci negde moraju izaći. Zato bi bilo dobro za dete da ima neku lepu svesku u koju može beležiti kako se oseća. Naravno da na početku ne može pisati i voditi pravi dnevnik, ali može da crta i boja događaje koje je doživelo. Možete to čak raditi zajedno s detetom i onda komentarisati ono što vidite. Nakon mnogo godina, ova sveska će postati lepa uspomena na prve dane i mesece u školi.

5. Spomenar

Svi se sećamo raznih školskih spomenara i drugarskih piskaranja po njima. O pisanju simpatija da i ne govorimo. Dugo su nam to bili glavni predmeti koje smo nosili u školu. Sveska iz srpskog se možda i mogla zaboraviti kod kuće, ali spomenar ni slučajno. Zato mislimo da bi bilo lepo da malom prvačiću poklonite neki prikladan spomenar za taj uzrast u koji bi mu drugari mogli nešto nacrtati i napisati svoje ime. Nije obavezno da se sve to desi odmah prvi dan škole. Ima vremena, može spomenar sačekati dok se svi lepo upoznaju i opuste, dok počnu razmenjivati sve i svašta. To se ionako uvek brzo desi, a tada mogu da se zabave s ovim crtanjem. Bila bi to lepa uspomena.

6. Kutija za užinu

Svakom školarcu je potrebna užina, a malim prvačićima pogotovo. U prvim danima škole se osećaju pomalo nesigurno, pa im ova hrana dođe kao neka vrsta utehe. A i za vreme užine razmenjuju iskustva i doživljaje s drugarima. Zato bi odličan poklon za prvačića bila neka simpatična i praktična kutija za užinu koju će lako moći nositi u torbi.

7. Sat

S obzirom da dete dobija nove obaveze, mora se znati i organizovati prema njima. Zato je pravi trenutak da nauči meriti vreme pomoću sata i da taj sat redovno koristi. Možete mu pokloniti neki od mnoštva zanimljivih dečjih satova koji će ga razveseliti svaki put kad ga pogleda. U početku će to snalaženje sa satom biti teže, ali onda će sve leći na svoje mesto. A dete će biti ponosno na sebe jer je sad „veliki i zna na sat“.

8. Privesak za ključeve

Iako je đak prvak još malo dete, možda će mu biti potrebno da ima ključ od stana i da sam može otključati ili zaključati vrata. Čak i da ima nekoga ko će ga dočekati i ispratiti kad dolazi i odlazi od kuće, uvek mu je dobar osećaj kad ima privesak i ključ kao samostalna velika osoba. Zato je neki zanimljiv privesak za ključeve dobar izbor poklona za malog prvačića.

9. Mali novčanik

Kako smo već gore naveli, deca vole s drugarima kupovati neke sitnice i slatkiše u krugu oko škole i za to im je potrebno da imaju u čemu držati sitniš. Svakom detetu je dobar osećaj kad ima vlastiti novčanik i kada se oseća samostalno. Zato potražite neki simpatičan mali novčanik sa dečjim motivima, koji se lako otvara, ali i dobro zatvara, pa ovim poklonom obradujte malenog đaka. Sigurno će vam biti mnogo zahvalan.

10. Slikovnica o školi

S obzirom da predškolska deca ne znaju kako je to biti u školi, kako tamo sve izgleda i šta se tačno radi, bilo bi lepo da nabavite i poklonite budućem prvačiću neku slikovnicu koja prikazuje sve radnje koje se u toku školskog dana tamo dešavaju. Postoje one koje prikazuju prvi dan škole, ulazak u školu, drugare, učiteljicu, ponašanje tokom časa, tokom odmora, u sanitarnim prostorijama, kuhinji i slično. Kada deca sve to vide u slikovnici, imaju utisak da su to već prošli i sve im izgleda poznato i normalno kada se s tim stvarno i suoče.

11. Školska torba

Ovo je opšte poznata potreba jednog školarca, a prvačiću je od posebnog značaja. Zato bi bilo dobro da zajedno s njim birate tu torbu i da udovoljite njegovim željama. Naravno da morate voditi računa o nekim tehničkim i anatomskim stvarima, ali uvek se može naći kompromis i detetu ispuniti želja. Školska torba će biti nešto što će prvačić kod kuće mnogo zagledati, pregledati, nosati i isprobavati, pa ga zato obradujte ovim poklonom.

12. Školski pribor

U školsku torbu, naravno, treba staviti i neki školski pribor. Veliko je uzbuđenje kada se biraju prve sveske, prve olovke, gumice, pernica, bojice i sve ostalo što prvačiću u školi treba. Zato se potrudite da detetu to bude dan radosti i sretnog uzbuđenja, a ne da se kući vrati uplakano. Ukoliko poklon nosite naknadno, tj. niste ga s detetom birali, potražite neke živopisne stvari koje manja deca vole, obeležene poznatim likovima iz crtaća za taj uzrast. Prvačić će se svemu tome sigurno obradovati.

13. Nova odeća i obuća

Koliko god je uzbuđen oko školskih stvari, toliko je malom đaku prvaku važno da se u školi pojavi privlačno obučen. Naravno, ta njegova privlačnost se odnosi na to da ima one stvari koje većina njegovih vršnjaka ima i da obavezno budu sa detaljima popularnih likova. Možda bi bilo najbolje da se dogovorite s roditeljima deteta šta mu je najpotrebnije i da utvrdite tačne veličine odeće i obuće koja mu je potrebna.  To će svakako biti veliko olakšanje za roditeljski budžet, a i dete će se obradovati novim stvarima.

14. Radni sto

Polazak deteta u školu je velika promena u svakom smislu, pa i u izgledu dečje sobe. Dosadašnje mnogobrojne igračke moraju ustupiti deo prostora radnim elementima. To nikako ne znači da dete više ne sme ili ne treba da se igra, to nikako, nego samo znači da u njegov život dolaze nove stvari i da im treba naći mesto. Ako vam budžet dozvoljava i imate takvu želju, možete s roditeljima izabrati radni sto za malog prvačića i dati mu osećaj da je sad stvarno veliki. To će mu biti potpuno novi momenat u životu i biće vrlo uzbuđen.

15. Police ili ormar za knjige

Još jedan novi element dečje sobe predstavlja ormar ili police za knjige. U početku nije bitno da to bude nešto veliko jer đak prvak nema ogromnu količinu stvari i knjiga kao mnogo stariji školarci. Međutim, možete se dogovoriti s roditeljima i birati nešto veći ormar da ga kasnije ne moraju menjati, ako im tako više odgovara, a vama ne predstavlja problem. Mali đak će biti vrlo uzbuđen zbog svih ovih promena i mnoštva novih stvari koje mu ulaze u život.

16. Stona lampa

Na svakom radnom stolu je potrebna jedna stona lampa zbog lakšeg čitanja i pisanja. Zato je dobar izbor poklona za đaka prvaka upravo neka simpatična stona lampa u obliku likova iz crtaća ili u obliku nekih zanimljivih predmeta. Na tržištu ih ima u zaista mnogobrojnim varijantama, pa vam sigurno neće biti teško izabrati neku baš zanimljivu. Prvačić će se ovoj lampi mnogo obradovati i biti zadovoljan.

17. Čestitka za polazak u školu

S obzirom da se radi o zaista posebnom događaju za prvačića, ali i za njegove roditelje, napravite lepu čestitku, personalizujte je imenom deteta ili njegovom slikom i poželite mu sve najlepše u toku školovanja. Naravno, uz tu čestitku dodajte i detetov omiljeni slatkiš kako bi doživljaj bio potpun. Mališan će se veoma obradovati kada vidi svoju sliku ili ime na čestitki koju ste doneli. Predškolska deca obično umeju da napišu svoje ime i da ga prepoznaju kada ga vide napisano.

18. Znak „Ne smetaj, učim“

Da biste zabavili prvačića, ali mu i dali na važnosti, napravite personalizovani znak  koji on može okačiti na svoja vrata kad ih zatvori. To će ga mnogo razveseliti i imaće osećaj da je sad i on baš veliki i da radi važne stvari. Možete dati da se odštampa neki simpatičan znak s detetovom slikom i natpisom „Ne smetaj, đak uči“.

19. Vrećica/torbica i oprema za fizičko vaspitanje

Svako đače prvače će biti sretno ako na fizičko vaspitanje dođe tip-top obučeno i spremno. Zato mu nabavite odgovarajuću opremu i vrećicu ili torbicu za nošenje te opreme. Uz sve to možete dodati i neke sportske rekvizite poput vijače.

20. Raspored časova

Za kraj liste naših predloga smo ostavili raspored časova. Kakav bi to đak bio da nema upisan  raspored časova? Nabavite ili sami izradite jedan originalan raspored časova, napišite detetovo ime na njemu i poklonite ga malom prvačiću.  Ovaj raspored možete čak i uokviriti u neki jednostavan okvir i tako od njega napraviti lepu uspomenu.

Ovo je bila naša lista predloga za darivanje malog đaka prvaka i nadamo se da ste na toj listi našli nešto što vam odgovara kao poklon koji želite poneti svom prvačiću. Za šta god da se odlučite, uz to dodajte mnogo ljubavi i strpljenja za malog školarca.