Ideje poklona za ekonomiste

U svom okruženju imate osobu koja je stalno u planovima, tablicama, postocima, proračunima i analizama? Razgovara o platama zaposlenih, visini osiguranja, kamatama i porezima? Vi mora da ste u društvu s nekim ekonomistom.

Ako vam je potreban poklon za jednu takvu osobu, razumemo kako vam je. Šta pokloniti nekome ko je pod stalnim stresom i u brojevima? Na pamet nam pada samo kutija tableta za smirenje.

Naravno, šalimo se malo. Ni ekonomisti nisu baš toliko beznadežan slučaj da za njih ne možemo naći odgovarajući poklon. Daćemo sve od sebe da ih usrećimo na pravi način jer nam je njihova sreća itekako važna. Posebno ako uzmemo u obzir da nam od ekonomista zavisi opstanak celog društva i njegove finansijske moći.

A sad malo i ozbiljno. Kada želite usrećiti i obradovati dragu osobu koja se bavi ekonomijom, najbolje bi bilo da joj poklonite nešto što će je oraspoložiti, nasmejati i opustiti. Ovo kažemo zato što je njihov posao zaista stresan, bez obzira gde rade i na kojem radnom mestu. Stalno praćenje ekonomskih kretanja, finansijska problematika firme i društva u celini, ostavljaju malo prostora za razbibrigu i opuštanje. E, tu nastupate vi s nečim laganim i bezbrižnim.

Ukoliko ste neko ko sa dotičnim ekonomistom ima samo poslovne odnose, tj. niste naročito bliski, a potreban vam je poklon za njega, uvek se možete voditi onim klasičnim principima darivanja i odlučiti se za skupo piće, kravatu, sat, aktovku i slično. Svi ti pokloni, naravno, zavise od vašeg odnosa s ekonomistom i povoda zbog kojeg poklon dajete.

Mi smo vam pripremili listu od 25 različitih predloga koji bi mogli biti dobar izbor poklona za jednog ekonomistu. Nadamo se da će vam neki od njih biti baš po volji i da će biti vaš izbor prilikom poklanjanja.

1. Špijunska UV hemijska olovka

Evo jedne hemijske olovke kojom ekonomisti mogu voditi računovodstvo. Nema bojazni od pronalaska greške kada se pojavi kontrola i revizija. Sve što u računu žele prikriti i zamaskirati, nije problem. Olovka zaista radi na principu nevidljivog mastila, a na svom kraju ima UV lampu pomoću koje možete čitati ono što je napisano. Pomoću ove lampe, takođe, možete proveravati valjanost novčanica. Šta reći? Idealno za ekonomistu.

2. Podmetači za čaše sa poreznom stopom

S obzirom da ekonomisti često imaju razne sastanke s kolegama ili nekim klijentima firme, to znači da često i sipaju piće u čaše. Uz svaku čašu prikladno ide i podmetač za čašu, a kada je on ukrašen detaljima porezne stope u stilu PDV %, predstavlja pun pogodak na dotičnom sastanku. Zato smatramo da je ovo simpatičan poklon za jednog ekonomistu.

3. Torbica zaštitnik košulja

Uopšte se ne šalimo kada predlažemo ovaj poklon. Verovali ili ne, zaista postoji torbica u obliku složene košulje koja služi za zaštitu košulje od gužvanja. Ovaj izum je namenjen poslovnim ljudima koji često putuju i imaju sastanke na kojima je neophodno da izgledaju uredno i ispeglano. Dakle, ispeglanu košulju složite pomoću uputstva unutar torbice i spakujete je u nju, a ona vam onda čuva košulju od gužvanja i pruža priliku da bezbrižno prisustvujete nekom poslovnom sastanku. S obzirom da su ekonomisti osobe koje često imaju poslovne sastanke, ovo je odličan poklon za njih.

4. Zvonce za uspeh

Na stolu svakog ekonomiste, dakle, bankara, predstavnika osiguranja, računovođe i slično, treba da stoji jedno ovakvo zvonce koje će simbolično predstavljati prizivanje uspeha. U toku radnog dana, kada je sve na vrhuncu usijanja i nervoze, pogled na ovo zvonce može izazvati osmeh i opuštanje. A pogotovo ako se udari po njemu i pozove uspeh. Zato vam predlažemo da poklonite jedno takvo zvono vašem ekonomisti. Sigurno ćete ga oraspoložiti.

5. Metalni trezor kasica

Svaki ekonomista, a pogotovo bankar, treba svoj trezor u kojem će čuvati dragocenosti i novac. Upravo zato je ovo dobar izbor poklona za jednu takvu osobu. Kasica-trezor dolazi u plavoj i crvenoj boji, a na sebi ima šifrovanu bravu, kao i bravu s ključem. Unutar trezora je mala plastična kutija u koju upada novac koji ubacujete, a ispod nje je prostor za čuvanje nekih dodatnih stvari. Na dnu se nalazi vaša šifra trezora i možete ga menjati. Pa, kažite, koji ekonomista ne bi poželeo ovakav poklon?

6. Pametni čuvar platnih kartica

Ovo je vrlo praktična i korisna torbica koja je opremljena zaštitnim sistemom protiv elektronske krađe platnih kartica. U isto vreme, nju možete koristiti kao punjač za baterije i androida i ajfona (iPhone). Mala je i staje  bez problema u svaki džep, pa nije neophodno da je držite u ruci. Za osobu koja ima mnogo kartica ili se plaši elektronske krađe tih kartica, ovo je idealan poklon. O konstantno punoj telefonskoj bateriji da i ne govorimo.  Verujemo da vam je jasno zašto bi ovo mogao biti dobar poklon za ekonomiste.

7. Privesak za ključeve postotak

Ukoliko ste planirali obradovati svog ekonomistu nekom sitnicom i ulepšati mu radni dan, predlažemo vam da mu poklonite privesak za ključeve u obliku znaka postotka. Ima upotrebnu vrednost, a svakako predstavlja svakodnevnicu jednog ekonomiste. Verujemo i da će mu taj privesak izmamiti osmeh kad god ga pogleda, a da će se pri tome svaki put setiti vas, da i ne govorimo.

8. Kvalitetan i praktičan planer

Kako svaki poslovan čovek mora voditi precizne beleške da ne bi pravio propuste u radu, dobar izbor poklona za jednog ekonomistu je kvalitetan i reprezentativan planer. Bez obzira koliko je danas sve upućeno na tehnologiju, pa se planiranje vrši i zapisuje u telefone i laptope, uvek postoji nešto što treba skicirati i zapisati na papir. Ako ništa drugo, deluje službeno i profesionalno. Uz planer možete dodati neku lepu i elegantnu olovku koja će celom poklonu dodati važnost i upotpuniti imidž vašeg ekonomiste.

9. Kvalitetan kalkulator

S obzirom da ekonomisti stalno nešto računaju i preračunavaju, dobar kalkulator je neophodno pomagalo u njihovom radu. Nabavite jedan od onih koji imaju ugrađene sve moguće funkcije izračunavanja progresa, porasta, postotaka, ostataka, napredaka, razlika, manjaka, viškova i slično. Nemojte da nešto fali. Lepo zapakujte ovaj kalkulator i usrećite vašeg račundžiju.

10. Majica s natpisima za ekonomiste

Jasno nam je da je to poklon koji je već viđen, ali nema smisla da se samo ekonomisti javno ne izražavaju kad već svi ostali mogu. Dakle, poklonite svom ekonomisti majicu sa nekim šaljivim tekstom ili slikom. Možete dati da vam odštampaju tablice progresa, postotke, neke grafičke prikaze i slično, pa ispod toga ispisati „Ekonomista sam, šta da se radi“ ili nešto drugo. U svakom slučaju, ovo je simpatičan poklon koji će oraspoložiti vašeg ekonomistu, ali i one oko njega.

11. Šolja za kafu ili čaj s prikladnim natpisom

Bio ekonomista ili ne, mora nekada piti iz neke šolje. E, tu nastupate vi koji ćete mu pokloniti šolju za „ekonomsko“ ispijanje omiljenog napitka. Smešni tekstovi na šolji svakako popravljaju raspoloženje i ispijanje omiljenog napitka čine lepšim i opuštenijim. Mi smo pronašli šolju sa slikom unezverene osobe koja lupa po laptopu, a iznad je natpis „Ne znam gde udaram“, dok je okolo  ispisano „plate, PDV, porezi, rokovi“. Zaista je to prava šolja za ekonomiste.

12. Torba za laptop

Konačno da i mi dođemo do ozbiljnog poklona. Dakle, ako ste osoba kojoj nije do šale i koja je više naklonjena klasičnijim poklonima, torba za laptop će biti pravi izbor za vas. Na tržištu je moguće pronaći zaista kvalitetne i praktične torbe za laptop koje imaju posebne odeljke za punjače i dodatne potrepštine. Ovo je poklon koji je u svakodnevnoj upotrebi kod jednog ekonomiste i sigurno će mu se baš obradovati.

13. Kravata

S obzirom na vrstu posla i količinu poslovnih sastanaka, kravata je neophodan deo garderobe svakog ekonomiste. Nije lepo da se često pojavljuje s istom kravatom, pa će veći izbor svakako dobro doći. Zato nikako nećete pogrešiti ako jednom ekonomisti poklonite kvalitetnu kravatu koju može kombinovati uz dosta odela.

14. Ručni ili džepni sat

Ukoliko želite pokloniti nešto ozbiljnije i vrednije nekom ekonomisti, izbor sata je prikladna opcija. Možete se odlučiti za neki dobar i skup ručni sat, ali možete otići i korak dalje, pa pokloniti isto kvalitetan, ali džepni sat. Na vama je da odlučite kojem tipu osobe pripada vaš ekonomista i koju vrstu sata bi više voleo da nosi. Verujemo da nećete pogrešiti ni s jednim od ovih poklona, ali je opet bolje suptilno proveriti.

15. Knjiga iz oblasti psihologije

Svaki dobar ekonomista bi trebao da ima uvida u psihologiju potrošačkog društva, kao i u psihologiju poslovnih odnosa. U današnje vreme postoji veliki broj knjiga koje su napisane na ovu temu i koje na jednostavan način opisuju datu problematiku, pa ih je lako usvojiti i obraditi. Svakako vam neće biti teško pronaći neku od knjiga s tom temom, a onda napišite posvetu, upakujte je lepo i poklonite nekom ekonomisti.

16. Zen bašta za kancelariju

Dobar način opuštanja i sređivanja misli u toku dana je uređivanje zen bašte. Ovo je simpatična i dekorativna posuda koja se može držati bilo gde u kancelariji ili kod kuće. Sami ste kreator njenog izgleda i svaki dan možete kreirati nešto novo. Možete donositi svoje delove bilja, kamenja ili životinjica i na taj način je upotpunjavati. Samo od vas zavisi njen izgled. Dok sve to radite, postajete opušteniji i rešavate se nagomilanog stresa. Upravo zato mislimo da je ovo dobar poklon za nekog ekonomistu.

17. Antistres bokserska kruška

Ako je vaš ekonomista muškarac, a ne žena i previše mu je nežna i mirna gore navedena zen bašta, treba mu nešto konkretnije da izbaci stres i bes iz sebe, poklonite mu boksersku stonu krušku. S ovim poklonom će imati priliku da mlati nešto ispred sebe i da zamišlja sva ona  lica koja bi rado stavio na mesto kruške. Nakon što „ubije Boga“ u jadnom predmetu, može se mirno vratiti skupljanju novih stresova. Sigurno će vam biti mnogo zahvalan na ovom poklonu.

18. Flaša skupog pića s čašama

Kada smo gore navodili neke od formalnih poklona, zaboravili smo pomenuti dobro poznati poklon u vidu skupog pića. Izaberite neku neobičnu flašu sa kvalitetnim pićem, dodajte odgovarajuće čaše i sve lepo upakujte. Dobro piće niko ne odbija, pa verujemo da to neće biti slučaj ni sa vašim ekonomistom.

19. Podloga za laptop

S obzirom koliko je laptop u upotrebi, dobra i praktična podloga za njega je naprosto neophodan dodatak. Zato nije loše da potražite neku dobru podlogu koja ima mesta i za ostale stvari i da je poklonite svom ekonomisti. On će vam sigurno biti zahvalan i obradovati se poklonu.

20. Aktovka

Svakodnevno baratanje mnogim dokumentima iziskuje i tašnu u kojoj će vaš ekonomista te dokumente nositi. Ne može ih staviti u bilo kakvu tašnu, nego mu je potrebna ona u kojoj se dokumenti neće izgužvati ni oštetiti. Upravo za to je namenjena aktovka, kako joj i samo ime kaže. Izaberite lepu i modernu tašnu, praktičnu za upotrebu i poklonite je svom ekonomisti. Biće vam zahvalan.

21. Pretplata na stručni časopis

Ekonomija je oblast koja ima svoje zakonitosti i na čijem polju se nešto stalno dešava, pa je zato vrlo korisno pratiti ta dešavanja kroz stručne časopise. Ako ste u mogućnosti, platite pretplatu na neki od tih stručnih časopisa i omogućite svom ekonomisti stalan uvid u ekonomska dešavanja. Ne mora to biti godišnja pretplata, može se raditi o polugodišnjoj ili onoj od nekoliko meseci. U svakom slučaju, imaćete zahvalnost osobe kojoj ste to priuštili.

22. Kafe aparat

Mnogi sati provedeni u radu nad brojevima, skicama, grafikonima i slično, iziskuju velike količine kafe i budnosti. Zato je najbolje imati lični kafe aparat pri ruci i uzeti svežu kafu kad god poželite. U kancelarijama se uvek nađe neko prikladno mesto za držanje ovog aparata, pa je to zaista dobar izbor poklona za ekonomistu.

23. Putovanje na seminar ekonomista

Ukoliko vam budžet dozvoljava, priuštite svom ekonomisti put na neki od seminara koji se organizuju iz oblasti ekonomije. Često takve seminare plaća firma za svoje ekonomiste, ali postoje i oni slučajevi kada je odlazak na te događaje stvar ličnog izbora i kada troškove snosi ekonomista lično. Zato će mu mnogo značiti ako kao poklon od vas dobije jedan takav plaćeni put.

24. Super pištolj za novac

Evo još jednog šaljivog poklona kojeg možete dati vašem ekonomisti. Radi se o plastičnom pištolju koji ispaljuje novčanice. Naravno, lažne. Uz njega dobijete stotinu komada novčanica i možete ih ispaliti u koga god želite, tj. koga god želite zasuti novcem. Pištolj možete kupiti u crvenoj ili zlatnoj boji i njime nasmejati i iznenaditi vašeg ekonomistu.

25. Bankarska vrećica kovanog novca

Za kraj smo vam pripremili još jedan šaljivi predlog poklona. One ozbiljne imate navedene gore i s njima tačno znate kakvu ćete reakciju od svog ekonomiste dobiti. Ovi drugi pokloni su uvek iznenađenje koje nikako ne očekuje, pa je i reakcija nešto što ne možete tačno predvideti. U ovom našem predlogu se radi o vrećici ispunjenoj lažnim kovanicama kakvu ste mogli videti u starim filmovima pljačkanja banaka ili vozova na Divljem zapadu. Nabavite nekoliko tih vrećica s kovanicama i poklonite ih svom ekonomisti s predlogom da ih stavi u siguran sef.

Zaista se nadamo da ste među našim predlozima pronašli nešto čime ćete obradovati, iznenaditi, nasmejati i usrećiti vašeg dragog ekonomistu.