Pokloni za bajkere – šta pokloniti bajkeru?

Postoje ljudi koji se najbolje osećaju u sigurnosti svog doma, svog dvorišta i u poznatom okruženju. Svaka promena im izaziva frustracije i strah od privikavanja na nešto novo. Ne vole podizanje adrenalina, vašarske lude vožnje niti bilo kakve rizike. I to je sasvim u redu.

Međutim, bajkeri nisu jedni od njih. Sasvim suprotno. Sve što može izazvati vetar u kosi, dodatan adrenalin i osećaj slobode, za bajkere je dobrodošlo. Koliko god oni voleli udruženja i klubove, toliko vole i vreme koje provode sami sa sobom i svojim motociklom.

Osećaje slobode i moći koje im daje njihov masivni ljubimac, ne može zameniti ni jedno drugo vozilo. Motocikl je vrlo mobilno prevozno sredstvo, pa s njim lako stižu do najudaljenijih mesta i predela. A lako prolaze i kroz saobraćajnu gužvu.

Vreme koje provedu u vožnji na svom ljubimcu, za njih je neprocenjivo. To im je prilika da razbistre i srede misli, da „porazgovaraju sami sa sobom“, kao i da se jednostavno oslobode nakupljene negativne energije bez ičijeg ometanja sa strane. Besciljno lutanje, kao i ono s određenom lokacijom, im omogućuje jedan „izduvni ventil“ i priliku da uživaju sami sa sobom. Onda kad požele društvo, uvek mogu ponuditi sedište iza sebe nekom od putnika. Ili se mogu naći s drugim bajkerima u nekom klubu i udruženju, pa tamo razmeniti iskustva, doživljaje i planove.

Pogrešno bi bilo misliti da su svi koji voze motocikl ujedno i bajkeri. Ne. Biti bajker podrazumeva određeni način života i razmišljanja, podrazumeva i određeni karakter i čast. To što se u današnje vreme svako odluči da kupi motocikl i njime šepuri okolo, ne znači da je bajker. Taj je samo motociklista u saobraćaju. Da bi se neko s pravom mogao nazvati bajkerom, morao bi poštovati Bajkerski kodeks, koji je još davno uspostavljen i koji govori o osobinama ličnosti i o ponašanju svakog bajkera. Kodeks se sastoji od osam stavki koje govore da ne treba trpeti gluposti, nikada ne lagati, ne krasti i ne varati, da ne treba cinkati druge, ne cmizdriti zbog nečega, nikada ne priznavati poraz i odustajati, obavezno pomagati drugima, da treba držati do sebe i da život nije vežba nego se živi sada i ovde.

Sve ovo iz Bajkerskog kodeksa lepo govori da se ovde cene poštenje, data reč i ljudskost. U njemu je čak posebno navedeno poštovanje prema ženama i životinjama, a nikako njihovo povređivanje. Dakle, svi oni koji misle da biti bajker znači biti nasilnik koji maltretira okolinu, nisu ni blizu pravi bajkeri, to su samo siledžije obučene u kožu i ništa više. Pravi bajker je pre svega čovek.

Ukoliko vi u svom okruženju imate nekog bajkera kojeg želite obradovati poklonom, a nemate ideju šta bi to bilo, pogledajte naše predloge i odlučite se za nešto od navedenog.

1. Cerada za motor

Nijedan bajker ne priželjkuje da sedne na mokar motocikl i da se tako vozi. Takođe, ne želi da svog ljubimca ostavi nezaštićenog na snegu i ledu, pa bi se sigurno veoma obradovao ceradi koja je namenjena pokrivanju i zaštiti motocikla. Možete ih naći u radnjama koje su specijalizovane za prodaju bajkerske opreme ili na nekim sličnim prodajnim mestima.

2. Bajkerska marama

Svaki bajker ima omiljenu maramu koja mu krasi vrat i lice po potrebi. Dekorisane posebnim motivima, kao što je mrtvačka glava, npr., ove marame su zaštitni znak opasnih momaka i rado ih nose. Potrudite se da saznate koji od mnogih motiva na marami bi voleo da nosi vaš bajker, pa mu kupite i poklonite baš takvu. Sigurno će se obradovati.

3. Kozmetika za motor

Kao i bilo kojem čoveku, tako je i motociklu potreban kozmetički tretman. U trgovinama se mogu pronaći razna sredstva za održavanje lepote motocikla i njegovo dobro funkcionisanje. Napravite mali set od ovih sredstava, zanimljivo ih upakujte i poklonite svom bajkeru.

4. Bajkerske čizme

Ako ste ikada videli bajkera, morali ste primetiti njegove čizme. Bilo leto ili zima, one su im na nogama. Brza vožnja i otvoren put ne dozvoljavaju nošenje neke lagane obuće. Zbog svega navedenog, bajkerske čizme su odličan poklon za ovu vrstu ljudi. Proverite koji broj obuće nosi vaš bajker i obradujte ga kvalitetnim čizmama.

5. Nepromočive pantalone

Ni jedan bajker ne zna kakvo će ga vreme zadesiti u toku vožnje, pa se često desi da voze po kiši i hladnom vremenu. Za takve uslove, potrebne su im dobre pantalone od nepromočivog platna, otporne na kišu i sve vrste vlage. Potražite jedne takve u specijalizovanim trgovinama, upakujte ih kao poklon i iznenadite svog bajkera.

6. Pojas za bubrege

Brza vožnja motociklom u kombinaciji sa vetrom može imati loše posledice na vozačevo zdravlje. Pre svega, potrebno je zaštititi bubrege i predeo krsta jer su zbog specifičnog položaja u toku vožnje veoma izloženi udaru vetra. Potražite u radnjama kvalitetan pojas za bubrege i obradujte svog „opasnog momka“.

7. Alat za motocikl

Svako vozilo treba redovno servisiranje i pravilno održavanje, ali mu povremeno treba i brzinska popravka na licu mesta. Kada se bajker nađe na otvorenom putu „u sred ničega“, nema vremena ni logike čekati stručnu popravku ovlaštenog servisa. Dakle, mora sam uzeti alat u ruke i obaviti neophodnu popravku. Zato lepo nabavite set alata za „ljute mašine“ i obradujte jednog bajkera ovim poklonom.

8. Kaciga

Svi smo mnogo puta videli vozače motora s kacigom na glavi i pitali se kako li dišu ispod tog „čuda“ dok jure velikim brzinama. Međutim, da tog „čuda“ nema, tek onda ne bi bilo moguće disanje i vožnja bi bila ravna samoubistvu. Zato kupite kacigu kakvu bi baš voleo da ima bajker do kojeg vam je stalo i predajte mu je kao poklon.

9. Moto komunikacija

Kada putujete tako da ne možete normalno komunicirati sa svojim suvozačem ili sa drugim vozačem u blizini, potrebna vam je oprema koja će omogućiti adekvatnu i sigurnu komunikaciju na daljinu. Naravno, ruke su vam u vožnji zauzete, pa nije opcija da uzimate mobilni telefon i zovete. Za ovaj problem postoji rešenje zvano moto komunikator i veoma je efikasan. Pomoću njega možete razgovarati sa svojim suvozačem, kao i sa vozačem ispred ili iza vas, a takođe možete i slušati muziku u toku vožnje. Ovo je odličan izbor poklona za jednog bajkera.

10. Bajkerska majica

Kada ste na putu i nemate priliku prati veš, rezervnih  čistih majica nikad nije dosta. Na tržištu postoje majice sa mnogim bajkerskim motivima, pa vam neće biti teško da izaberete jednu ili više njih za koje mislite da će se baš svideti vašem bajkeru i poklonite mu ih. Sigurno će mu dobro doći.

11. Naočari i rukavice

I jedno i drugo su sastavni deo osnovne opreme za jednog vozača motocikla. Nemoguće je zamisliti vožnju na ovoj „ljutoj mašini“ bez naočara i bez rukavica. Pogotovo dugu vožnju. Zato izaberite neke kvalitetne rukavice, dodajte takođe kvalitetne naočare i upakujte sve kao poklon, pa njime obradujte nekog bajkera.

12. Maketa motora

Ako ste u prilici da pronađete vernu maketu motocikla kakav vozi vaš bajker, ili kakvog bi baš voleo da ima, kupite je i poklonite mu. Ovo će ga uvek podsećati na vas i izmamiti mu osmeh kad god pogleda u mini verziju njegovog ljubimca.

13. Termos boca

Svaki putnik ima potrebu napraviti pauzu u putovanju i osvežiti se nekim toplim napitkom. A vozač pogotovo. Termos boca je idealno rešenje za ovakve pauze jer obezbeđuje kafu ili čaj i tamo gde nema kafića i restorana. Izaberite neku termos bocu sa motivima koje bajkeri vole i predajte poklon onome kome ste ga i namenili.

14. Kamera

Kakva bi to putovanja bila kada sa njih ne bismo donosili nikakve uspomene u vidu fotografija i video zapisa? Bilo bi kao da se ta putovanja nisu ni desila. Zato izaberite neku kvalitetnu kameru i poklonite je vašem bajkeru, a on će vam biti neizmerno zahvalan.

15. Stilizovani retrovizori

U toku vožnje, veliku ulogu igraju retrovizori i čine vožnju sigurnom. Da ova oprema ne mora biti klasična i obična, pokazuju nam razne vrste neobičnih retrovizora koje su u ponudi u specijalizovanim moto radnjama. Poklonite jedan ovakav poklon i usrećite vašeg bajkera.

16. Torba za motor

Ruksak ili torba za motocikl su važan i neophodan deo putovanja motorom. Mnoštvo stvari i raznih sitnica pronalaze svoje mesto upravo u toj torbi ili nekom ruksaku. Zato kupite prikladnu torbu za ovo vozilo ili neki prikladan ruksak i poklonite bajkeru.

17. Zaštitna maska za lice

Oštar vazduh u toku vožnje može opasno oštetiti kožu lica, pa je potrebno da se ona zaštiti za to predviđenom maskom. Ako je napravljena od dobrog materijala, ova maska je pravi izbor za zaštitu glave i lica.

18. Alarm za motocikl

Ni jedan bajker ne želi da mu stranci diraju motor, a posebno ne želi da ga oštete. Da bi sprečili takve pokušaje, poklonite mu alarm za motocikl i omogućite mu da se opusti i ne brine kada nije kraj svog ljubimca.

19. Sat za volan

Kako bi jedan bajker u svakom momentu svoje vožnje znao koliko je sati, poklonite mu vodootporni sat za volan. Ovaj sat odlično pristaje na sve ručice određenog promera, a velika mu je prednost što svetli u mraku i tako omogućava svoju upotrebu i tokom noćne vožnje.

20. Lična torbica

Svaki muškarac treba torbu u kojoj će držati lične stvari, pa tako nešto treba i bajkeru. Poklonite mu torbicu koju može nositi oko struka ili oko noge i omogućite mu laku dostupnost dokumentima i sitnim ličnim stvarima.

21. Nalepnice za motocikl

U velikom izboru raznih nalepnica za motocikl, sigurno ćete pronaći neke koje bi se mogle sviđati vašem bajkeru. Kupite ih i predajte mu kao simpatičan poklon.

22. Vreća za spavanje

Kakav bi to bajker bio da nema vreću za spavanje i da nije spreman na novu avanturu pod vedrim nebom. Ovo je jedan od vrlo potrebnih delova opreme za putovanje, pa zato izaberite neku kvalitetnu vreću za spavanje i obradujte svog „opasnog momka“.

23. Stalak za GPS navigaciju

Putovanja u nepoznate predele uvek zahtevaju dobru navigaciju da bi se izbegla nepotrebna lutanja. S obzirom da je motocikl specifično prevozno sredstvo, potreban mu je čvrst i stabilan stalak za navigaciju. Nabavite jedan takav, lepo ga upakujte i iznenadite bajkera.

24. Set sitnica

Napravite simpatičan set od raznih sitnica i predajte kao poklon. Kupite lep privesak za ključeve u obliku motocikla, dodajte otvarač za flaše sa motivima koje bajkeri vole, uz to stavite upaljač sa istim motivima i jedan mali notes sa olovkom. Ovo su stvari koje se često koriste i koje imaju svakodnevnu upotrebnu vrednost, pa će dobro doći svakom bajkeru.

25. Ulaznice za moto trke

Ako je vaš bajker ljubitelj gledanja moto trka, poklonite mu ulaznice za jedan takav događaj. Ovo će ga sigurno mnogo obradovati, a vama će imati šta prepričavati kada se vrati i ponovo se sretnete.

26. Pretplata na časopis

Svaki bajker želi da zna koji su noviteti u svetu motociklizma. Pretplata na specijalizovani časopis je rešenje ovog problema i pravi izbor poklona. Možete uplatiti višemesečnu ili godišnju pretplatu, ovisno o vašem budžetu i raspoloženju. Šta god od ovoga da izaberete, bajker će biti zadovoljan.

27. Tetovaža

Poznajete li ijednog bajkera koji nema neku tetovažu? A i kad ih imaju nekoliko, uvek žele još jednu. Zato povedite svog bajkera u salon za tetoviranje i platite mu tetovažu po izboru. Sigurno će vam biti veoma zahvalan.

28. Pretplata na Spotify

Većini vozača u toku vožnje društvo pravi omiljena muzika. Raspitajte se koju muziku voli i sluša dotični bajker, pa mu napravite lepu kompilaciju najdražih pesama ili poklonite pretplatu na Spotify. Sve lepo postavite na USB i predajte kao poklon.

29. Ulaznice za koncert omiljene grupe

Ovo je poklon koji se ne odbija i kojem će se jedan bajker veoma obradovati. Povedite ga na koncert omiljene grupe ili mu jednostavno poklonite ulaznicu za taj događaj. Sigurno će vam biti zahvalan.

30. Nakit za bajkere

Iz mnoštva bajkerskih narukvica, bedževa i pirsinga, izaberite neke za koje znate da će se dopasti osobi kojoj ih želite pokloniti, lepo ih upakujte i iznenadite bajkera.

Bilo koji poklon da izaberete, uz njega dodajte mnogo želja za siguran i sretan put vašem bajkeru. To im je uvek najpotrebnije i definitivno najvažnije.