Šta pokloniti dragoj osobi za Božić?

Najradosniji verski praznik donosi mnogo uzbuđenja u svaku hrišćansku porodicu. Ovo je praznik za koji se veže najviše običaja i verovanja, pa je i obaveza mnogo. Počinje pripremom badnjaka, pa spremanjem posebne večere za Badnji dan, pečenjem pečenice i pravljenjem raznih slanih i slatkih đakonija.

Božićno jutro je obeleženo lomljenjem česnice i traženjem novca koji je domaćica u njoj zamesila. Ovome se najviše raduju deca, ali se i odrasli nadaju da će pronaći novčić i tako sebi „obezbediti“ sretnu i bogatu godinu.

Svi ovi običaji izazivaju radost u porodicama koje slave Božić i potiču na praštanje i ljubav prema bližnjima. A kad je čovek sretan, uvek želi da tu sreću s nekim i podeli, pa tako smišlja načine kako da usreći one oko sebe nekim postupcima i poklonima.

Nema čoveka koji se ne raduje kada dobija darove, bio on dete, tinejdžer ili odrasla osoba. Naravno da su i vrste poklona različite za sve ove životne dobi, ali im je jedno zajedničko: povod i tematika. Bilo bi vrlo neprimereno i neukusno za ovakav praznik poklanjati  stvari sa seksualnom tematikom ili one obojene crnim humorom. Za takvu vrstu poklona imate mnogo drugih prilika, kao što su rođendani, godišnjice, Dan zaljubljenih, a ovo je dan posvećen porodici i nekim uzvišenijim vrednostima.

Zato poklanjajte ono što će naglasiti samu temu praznika i pojačati to ozračje ili neke poklone koji su korisni celoj porodici, a vi znate da im trebaju. Deca su, naravno, najsrećnija kada dobijaju darove, pa im trebate poklanjati mnogo veselih sitnica sa ovom tematikom.

Ako imate želju i volju da ovog Božića obradujete svoje  bližnje prikladnim poklonima, a niste sigurni šta da im poklonite, ili ste već potrošili mnoge ideje, pogledajte našu listu predloga i pronađite nešto što će vam odgovarati. Ili će vam, prosto, sinuti neka nova kombinacija na pamet.

1. Jaslice

Simpatične jaslice s figuricama svetitelja, verno prikazuju pećinu i rođenje Isusa Hrista, pa su zaista primeren poklon za ovaj praznik. Možete pokloniti male, koje će domaćini držati kao dekoraciju na stolu ili vitrini. Ili one nešto veće za koje se mesto može naći uz jelku. Ako se domaćini raduju ovakvoj dekoraciji i simbolici, poklonite im  baš velike jaslice koje mogu postaviti u dvorište i posebno ih okititi. Deca će sigurno biti oduševljena.

2. Božićni ukrasi za jelku

U vreme praznika je lako pronaći razne dekoracije s motivom Božića. Tako možete napraviti svoj komplet ukrasa za jelku koji će biti vezani za tu  temu. Izaberite figurice anđelčića, Svetog Nikole, malog Isusa, jaslica, zvezdica i slično, pa sve lepo spakujte u dekorativnu kutiju i stavite mašnu. Ili jednostavno odaberite već postojeće setove namenjene temi Božića. Koji god da donesete, porodica će njima rado upotpuniti svoju  jelku.

3. Kuhinjski set

Simpatičan kuhinjski pribor koji je oslikan na temu Božića, razveseliće domaćicu i ukrasiti kuhinju. Razni slanici, varjače, daske za rezanje i flašice za začine oživiće duh ovog praznika u svakoj kuhinji. Dodajte uz to neku lepu kecelju s istim motivom, ukusno upakujte i poklonite.

4. Šolje za kafu ili čaj

Ako verujete da će, u ovo praznično vreme, vaše domaćine razveseliti komplet šolja za kafu sa božićnim motivima, onda im to i poklonite. Možda radije piju čaj ili mleko, toplu čokoladu, kakao, pa im u tom slučaju poklonite šolje napravljene s tom namenom. S obzirom na motive kojima su šolje dekorisane, ne morate se brinuti da će im ovaj poklon dosaditi jer će ga koristiti jednom godišnje po nekoliko dana. Ovo ima i svojih prednosti zato što im se svake godine iznova mogu obradovati kao da su ih tek dobili.

5. Flaša za vino sa čašama

U vreme Božića, vino ima poseban značaj i draž. Samim tim što je vino tečnost kojom se vernici pričešćuju, nekako se podrazumeva da se pije na Božić. Da bi pojačali i ulepšali ovaj događaj, poklonite lepo dekorisanu flašu za vino u kompletu sa vinskim čašama. Ako imate na umu neku posebnu dekoraciju, a ne možete je pronaći u prodavnicama, naručite kod onih koji se time bave da vam oslikaju željene motive. Predajte ovaj lepi poklon i srećno nazdravite sa domaćinima.

6. Voćno vino

Kako već rekosmo, vino ima posebno mesto na božićnoj trpezi, pa nećete pogrešiti ako ponesete flašu nekog kvalitetnog voćnog vina i poklonite domaćinima. Spominjemo voćno zato što je blažeg okusa, pa ga i deca pomalo mogu piti. Vino kupine, borovnice, ili neke voćne mešavine biće pravi izbor.

7. Božićne figurice

Ako tražite poklon za decu, dobar izbor su razne božićne figurice koje svetle ili snežne kugle s motivom Božića. Iskombinujte to sa jelkicama i zvezdama ,a deca će vam biti zahvalna i sigurno će uživati u dekorisanju svojih soba.

8. Knjiga

Mnogo je knjiga napisano na temu Božića, bilo da se radi o samom Hristovom rođenju ili o nekom čudu koje se u vreme praznika desilo. Opisane su i mnoge ljubavi krunisane brakom na Božić. Kako god bilo, dobra knjiga s ovom tematikom je odličan izbor poklona za nekoga ko mnogo voli da čita.

9. Božićni kuvar

 

Svaka domaćica se trudi da svoju porodicu, ali i goste, obraduje izvrsnom božićnom trpezom. Pored jela koje redovno pravi, jer ih ukućani obožavaju i ne mogu zamisliti ovaj praznik bez njih, javlja se i potreba za nečim novim. Kako bi iznenadila svoje najmilije drugačijim jelima i pokazala da je odlična kuvarica, u pomoć će joj priteći božićni kuvar. Ako se odlučite za ovaj poklon, sigurno ćete obradovati i domaćicu i porodicu.

10. Stolnjak i salvete

Svečane prilike uvek iziskuju najlepše stolnjake. Srećom, u današnje vreme je lako pronaći kvalitetan stolnjak sa prikladnim motivima. Uz ovakav poklon, dodajte i set salveta za ručavanje, pa sve lepo kompletirajte i upakujte. Možda ćete pronaći već spakovan set koji sadrži i jedno i drugo.

11. Držači za escajg

Lepo postavljen praznični sto dodatno će ukrasiti držači escajga. Svaki pribor za jelo izgleda lepše i bogatije kada se nađe u ovim predmetima. Nabavite one sa motivima u božićnom duhu, pa poklonite celi set od šest ili dvanaest komada.

12. Svećnjak

Bogato izrađen elegantni svećnjak sigurno će doprineti lepšem izgledu stola isvečanijoj atmosferi. Poklonite svojim domaćinima jedan ovakav predmet sa nekoliko mesta za sveće, pa uz njega dodajte i lepe dekorativne sveće koje mogu odmah upaliti.

13. Mirisne sveće sa božićnim motivima

Pronađite u radnjama kvalitetne mirisne sveće u oblicima prikladnim za vreme božićnih praznika. Mogu to biti razni anđelčići, krstovi, svetitelji, jaslice i slično. Izaberite mirise koje voli onaj kome ste ih namenili i napravite prikladan komplet. U slučaju da ne možete pronaći baš ove motive, lako možete poručiti da vam ih naprave u kućnoj radinosti. Takvih oglasa je sve više za razne delatnosti.

14. Buket božićnih medenjaka

Klasični buket cveća je uvek dobrodošao i lep poklon, prikladan za svaku priliku. Međutim, da biste napravili iznenađenje i osvežili darivanje, ovaj put ponesite nešto drugačiji buket svojoj domaćici. Naručite da vam naprave mnogo malih medenjaka s raznim božićnim temama, da ih pričvrste na štapiće i oforme buket. Prikladan papir za pakovanje i mašna, učiniće ovaj poklon neodoljivim. Ako vam se ne sviđa forma buketa, iste ove medenjake možete spakovati i dekorativnu kutiju i tako pokloniti.

15. Set božićnih tanjira

U vreme ovog praznika, tema Božića se svuda može naći, pa tako i na tanjirima. Odaberite odgovarajući komplet ovakvih tanjira i obradujte domaćine. Ne mora to obavezno biti set za ručavanje, može biti i onaj za tortu i kolače ili set za mezu. Koji god da ponesete, nećete pogrešiti.

16. Korpa sa slatkišima

Praznici su uvek vezani za slatkiše, pogotovo ako je kuća puna dece. S obzirom da su prodavnice u ovo vreme preplavljene raznim poslasticama s božićnim motivima, neće vam biti teško da napunite lepu korpu ovim đakonijama i obradujete svoje domaćine. A posebno decu.

17. Suvo voće u slami

S obzirom da je Božić praznik koji se vezuje za slamu i da deca s radošću pijuču i po slami traže voće i slatkiše, možete i sami osmisliti i napraviti jedan takav poklon. Uzmite lepu drvenu kutiju, napunite je slamom i u nju složite razno suvo voće, te orahe, lešnike i neke sitne slatkiše. Ovakav poklon odiše pravim božićnim duhom, neobičan je i sigurno će se svideti i deci i odraslima. Upakujte ga u poseban praznični papir ili celofan, stavite veliku mašnu i spremni ste za polazak.

18. Čarape

Deca posebno vole šarene tople čarape, ali im se raduju i odrasli. U vreme praznika, preplavljeni smo mnogobrojnim vrstama zimskih toplih čarapa, sa raznim prazničnim motivima, i na nama je samo da izaberemo neke za koje mislimo da će se najviše dopasti onome kome su namenjene. Ovaj poklon je i vrlo praktičan jer dobro greje u hladnim danima.

19. Pidžama

Bilo da kupujete poklon mališanima ili odraslima, pidžama je dobar izbor. Odaberite kvalitetnu pamučnu ili svilenu pidžamu, koja je primerenija odraslima nego deci, ukrašenu prazničnim motivima i lepo je spakujte. Ovaj praktičan poklon će dugo podsećati ukućane na vas.

20. Bademantil

Koristan poklon je svakako i bademantil. Topla ušuškanost nakon kupanja je nešto u čemu svi uživamo. A neopisivi su i trenuci ispijanja prve jutarnje kafe dok smo udobno umotani u bademantil. Još ako pronađete onaj sa prazničnim motivima, poklon će biti savršen.

21. Šal, kapa, rukavice

Verovatno samo u južnoj Zemljinoj hemisferi ne vezuju Božić za toplu kapu i šal. Ali na našim prostorima, to je period godine kada su rumeni obraščići obavezno uokvireni kapom i šalom. Zato je jedan ovakav poklon pravi pogodak. Pronađite komplet sa rukavicama, i to dekorisan u duhu Božića, i obradujte drage osobe.

22. Deka i jastučić

Svi zimi volimo prebaciti preko nogu laganu deku dok gledamo televiziju. A lepo je i kada imamo jastučić da se naslonimo. E, sad, još lepše bi bilo kada bi nam neko za Božić poklonio baš jedan ovakav poklon sa dragim božićnim dekoracijama. Sigurno imate nekoga ko bi se ovome obradovao, pa je to odličan izbor poklona.

23. Torba

Praktična i lepa torba za pijac ili neku sportsku priliku, biće pravi poklon u vreme božićnih praznika. S obzirom da ih ima sa raznimprikladnim motivima, na vama je samo da odaberete onaj za koji mislite da će se najviše dopasti dragoj osobi.

24. Film sa temom Božića

Zajedničko gledanje ovakvih filmova, uvek budi nežnost i zajedništvo, pa je ovo dobar poklon u vreme praznika. Za decu to može biti crtani film sa istom temom. Lepo spakujte, napišite datum i posvetu, pa obradujte nekoga.

25. Slagalice s temom Božića

Ovo je poklon u kojem može uživati cela porodica, a praznici i jesu vreme kada porodica treba biti na okupu i družiti se. Izaberite motiv koji će biti zanimljiv za slaganje i imaćete odličan poklon.

Kome god da pripremate poklon, ne zaboravite da je Božić poseban praznik i da je njegova simbolika praštanja i zajedništva mnogo dublja od površnog poklanjanja radi reda. Zato se potrudite da poklonite od srca i baš ono čemu se neko posebno raduje.