Najbolji pokloni za brata

U narodu postoji jedna izreka koja puno govori o značenju brata, a ide ovako: „Volim te kao brata“.  Samim tim što nekome želimo reći da ga mnogo volimo i to pokušavamo naglasiti ovim rečima, govori o tome kolika je bratska ljubav i šta ona znači. Brat je ljubav za ceo život.

Nije svejedno da li imate mlađeg ili starijeg brata. Biti stariji brat uvek znači preuzeti više odgovornosti na sebe, pokušati štititi mlađeg i pomoći mu savetima oko stvari koje je stariji već prošao. A mlađi nekako uvek znači kaskati za starijim, oponašati ga i hteti sve isprobati ranije nego što bi trebalo. Jer je stariji brat to sve već uradio, pa hoće i on.

Onaj veći nema živog mira od ovog manjeg, jer mu je pravo smetalo, pa u ljutnji pita majku: „Što si ga i rađala?“ ali je svejedno odmah tu da ga brani kad mu mlađeg brata zadirkuju neki huligani i ne bi mogao zamisliti život bez tog smetala.

Mlađi, naravno, u starijem vidi heroja i oslonac, pa se svima u školi hvali kako ima starijeg brata. Ali je malo i ljubomoran na njega. A opet, neće ga izdati mami ili tati kad ovaj dođe kasno iz grada.

Biti sestra koja ima brata, posebna je priča. Ako je stariji, zaštitnik je do kraja života. Ako je mlađi, pravo je malo smetalo koje se puno voli. I seka mu je onda kao majka.

Ako su braća, ili sestra i brat, bliski po godinama, zajedničkim avanturama i nepodopštinama nema kraja. To je jedan celi svet za sebe i posebna povezanost do kraja života. A zajedničkih uspomena ima pregršt.

Zato sve što dolazi od brata ili prema njemu ide, ima posebno značenje, pa tako i pokloni. Čak su i oni obični, svakodnevni, natopljeni posebnom emocijom i ljubavlju. Značenje im je dublje. Mnogi će s ponosom reći da su nešto dobili od brata ili da to i to kupuju za brata.

Svako svog brata dobro poznaje i zna šta voli i želi, pa mu tako bira i poklon, ali ako vam je ipak ponestalo ideja i ne znate šta biste poklonili svom bratu, pogledajte naše predloge i odaberite nešto od navedenog.

1. Knjiga izreka o bratu

Kao što postoji knjiga latinskih citata, knjiga mudrih izreka, knjiga poruka majci, tako postoji i knjiga izreka o bratu. U njoj su na lep način sabrane mnoge reči i izreke koje govore o bratskoj ljubavi i značenju brata u našem životu. Nabavite ovu knjigu, napišite datum i iskrenu toplu posvetu svom bratu, pa je predajte kao poklon. Ovu knjigu će sigurno čuvati sa posebnom ljubavlju.

2. Dnevnik ludorija

Sva deca su pravila neke nepodopštine u svom detinjstvu i zadavala glavobolje mamama i tatama, a ako su u tome imala pomoć braće i sestara, avanturama nije bilo kraja. Sigurni smo da je i u vašem slučaju spisak podugačak i da se tih ludorija sa osmehom sećate. Zato napravite vlastiti

dnevnik ovih nepodopština, duhovito ih prokomentarišite, možda i ilustrujte ako ste vični tome, pa poklonite svom bratu. Ovakvo nešto sigurno ne očekuje i veoma će se obradovati. Da ne spominjemo koliko će se iznenaditi. Biće to predivan originalni poklon.

3. Album sa slikama

Zajedničko odrastanje pruža priliku za stvaranje simpatičnih fotografija, od onih baš lepih do onih skroz luckastih, pa pronađite nekoliko takvih zaboravljenih fotografija i stavite ih u poseban album. Dodajte tome i neke sadašnje koje su vam posebno drage i koje govore o vašoj međusobnoj ljubavi i povezanosti. „Natopite“ sve ličnim pečatom i poklonite bratu. Ovakve stvari se ne mogu kupiti ni u jednoj radnji i imaju neprocenjiv značaj.

4. Putovanje na svetsko prvenstvo

Ako je vaš brat zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svetu, zvanu fudbal, a vi imate finansijskih mogućnosti,platite mu odlazak na svetsko prvenstvo. Ovo će ga naprosto raspametiti od sreće. Ne znamo šta će njegova supruga misliti o tome i da li ćete biti na njenoj crnoj listi, ali on će sigurno biti presretan. U slučaju da više voli neki drugi sport, možete mu pokloniti odlazak na ta svetska takmičenja. Ovo će dugo pamtiti.

5. Nova tastatura

S obzirom da živimo u svetu u kome je nezamislivo biti bez kompjutera, nova tastatura uvek dobro dođe jer se svakodnevno koristi. Proverite koje su potrebe i želje vašeg brata u vezi ovoga, se potrudite da te želje i ispunite. Uz tastaturu možete pokloniti i novog miša, a on ne mora biti klasičan nego u nekom neobičnom obliku, u skladu s onim što vaš brat voli: oblik automobila, devojačkog tela, flaše ili bilo čega drugog.

6. Slušalice

Bežične slušalice imaju mnogo prednosti i dobar su odabir poklona za brata koji ih često koristi. S ovim pomagalom neće smetati drugima dok sluša muziku ili nešto drugo, a neće biti ni ograničen u kretanju po stanu. Izaberite neke kvalitetne slušalice koje će zadovoljiti sve tehničke potrebe vašeg brata vezane za ovaj predmet.

7. Konzola

Ovo je pravi poklon za sve ljubitelje igranja igara i s njim sigurno nećete pogrešiti. Ako ste i vi zaljubljenik u isti „sport“, pridružite se bratu u igri i iskušajte snage i sreću. Možete nabaviti i nekoliko novih igara, pa ovaj okršaj učiniti još zanimljivijim. Sigurno će proraditi staro dobronamerno rivalstvo i odlično ćete se zabaviti.

8. Muško veče

Poklonite svom bratu jedno pravo muško veče uz dobro društvo i mušku zabavu. Ako je zaposlen ili porodičan čovek, pa nema mnogo vremena za izlaske i posvećivanje samom sebi, ovo će mu biti pravi blagoslov. Organizujte veče uz sport, film, grickalice i pivo, pozovite njegovo društvo i pustite ga da uživa. Biće vam neizmerno zahvalan i dugo vam to neće zaboraviti.

9. Tašna, torba, ruksak

Svakom muškarcu treba neki od ovih predmeta, ili čak svi, a vi izaberite jedan i poklonite svom bratu. Ovisno o tome kakvim poslom ili hobijima se bavi, možete mu pokloniti ruksak za sportske aktivnosti, izlete ili planinarenja. Ako je poslovan čovek, poklonite mu lepu tašnu za nošenje rokovnika, dokumenata i ostalog pribora. U slučaju da mnogo putuje, možete mu pokloniti kvalitetnu putnu torbu i olakšati pakovanje. Šta god da odaberete, to će ga uvek podsećati na vas i nećete pogrešiti.

10. Košulja

Lepa i kvalitetna košulja je uvek dobar poklon i može osvežiti bratovu garderobu. S obzirom da sigurno poznajete njegov ukus i aktivnosti, znaćete izabrati košulju sa pravom namenom. Ako birate poslovnom bratu, potražite neku klasičnu skuplju košulju sa prikladnim detaljima. U tom slučaju možete dodati i kravatu. Ako birate sportskom bratu, izbor takvih košulja je veliki i nećete pogrešiti kad izaberete neku u bojama koje on voli.

11. Cipele

Naravno da ovo zvuči kao klasičan poklon, jer on to i jeste, ali ne znači da neće obradovati vašeg brata. Možda mu baš trebaju neke kvalitetne kožne cipele, a vi svakako znate njegov ukus, pa ćete lako izabrati pravi model. Za svakodnevni odlazak u kancelariju ili za neku dolazeću proslavu kao što je svadba, ovo će mu baš dobro doći. Ako je on ipak osoba koja više voli i koristi sportsku obuću, potražite neki dobar model patika poznatog proizvođača, pa ga obradujte njima.

12. Opuštajući vikend

Svako želi videti svog brata opuštenog, zdravog i nasmejanog. Zato, ako vam budžet to dozvoljava, poklonite bratu jedan lep opuštajući vikend u nekom odmaralištu, banji ili dobrom hotelu sa spa centrom. Ovo će mu biti idealan beg od svakodnevnice i prilika da lepo „napuni baterije“. S ovakvim poklonom ne možete pogrešiti jer će vam brat biti neizmerno zahvalan.

13. Omiljena hrana

Braća i sestre su ljudi koji se poznaju od malena i znaju skoro sve jedni o drugima, pa tako znaju i koliko neko od njih voli određenu hranu i koliko puta je gnjavio mamu da mu to opet sprema. Sad kad su odrasli, možda više nema mnogo prilika da jede baš ta jela i spremljena na takav način. Ako želite iskreno obradovati vašeg brata, priuštite mu ukuse detinjstva i poklonite omiljenu hranu. Nije važno da li su to slana jela ili kolači, bitno je da su njegova omiljena hrana. Ovakav poklon sigurno ne očekuje, a mnogo će ga obradovati.

14. Kozmetika

Jasno je da je svakom muškarcu potreban pribor za brijanje i neka  kozmetička sredstva uz to. Takođe je jasno da je to potrošni materijal i da ga često treba obnavljati. S obzirom da ste odrasli sa svojim bratom i da znate kakav tip kože ima, lako možete izabrati odgovarajuću kozmetiku za njega. U poslednje vreme je sve više prisutna proizvodnja organske kozmetike, rađene od prirodnih materijala koji blagotvorno deluju na kožu, pa je dobro izabrati tako nešto. Ako ipak ne biste poklanjali nešto od ovih sredstava, možete izabrati kvalitetan parfem za koji znate da mu se sviđa. I to će ga sigurno obradovati.

15. Domaće piće

Poznato je da smo mi narod koji se i veseli i tuguje uz mnogo pića, a uz piće radi i sve vanjske poslove, bilo da je u pitanju građevina ili rad na njivi. Leti je to ono „da popijemo jedno ’ladno“, a zimi „daj da trgnemo jednu da se ugrejemo“. A tek slave… Kako god bilo, bez pića kod nas ne ide. Zato sigurno nećete pogrešiti ako svom bratu poklonite burence dobre stare rakije ili domaćeg vina. Čak i ako ne trebaju njemu samom, ima ko će to da potroši na slavi, Božiću, Vaskrsu ili nekom rođendanu. Samo vi ponesite i ne brinite.

16. Nakit s posvetom

Ne mora da bude pravilo da se nakit poklanja samo deci za krštenja i rođendane ili bračnom partneru i ljubavnici, možete pokloniti neki lep nakit i svom bratu. Pa, čak iz čista mira, bez posebnog povoda, tek da mu pokažete da ste mislili na njega i da ga mnogo volite. Naravno, ako vam finansije dozvoljavaju takve „izlete“. Brat bi se sigurno jako obradovao da dobije ovakav poklon od vas, posebno ako ste ugravirali neku zaista emotivnu posvetu. Nije važno da li je to lančić, narukvica, prsten-važno je da je s ljubavlju.

17. Presvlake za auto

Baš me zanima, koji to muškarac ne voli svoj automobil kao kućnog ljubimca? Stalno mu nešto nadograđuju i kupuju, a i dodatno ga nečim  „šminkaju“. Baš zato je odlična ideja da svom bratu poklonite nove presvlake za auto. Izaberite model koji ogovara njegovom  vozilu i boju presvlaka koju on najviše voli, pa ga iznenadite poklonom.

18. Navigacija

Evo još jednog praktičnog automobilskog pomagala. Ako imate brata koji mnogo putuje, a posebno po njemu nepoznatim gradovima, poklonite mu dobru navigaciju i olakšajte ta  putovanja. Na ovom poklonu će vam biti jako zahvalan i setiće vas se svaki put kad uključi navigaciju.

19. Bicikl

Svaki dan smo u prilici slušati o važnosti zdravog življenja, o zdravoj prehrani i blagodetima vežbanja. Bicikl je odličan rekvizit za vođenje zdravog života, pa možete jedan pokloniti svom bratu. Ako je on ionako sportski tip, lepo ćete mu upotpuniti program vežbanja. Ako nije naročito fizički aktivan, možda ga baš ovaj poklon na to potakne. A možete mu se i vi pridružiti, pa provesti lep zajednički dan u prirodi. Ko zna, možda vam pređe u naviku.

20. Set alata

Svaki muškarac kad-tad dođe u priliku da nešto po stanu mora popravljati. Ili u kući i oko kuće. Naravno, poznata nam je ona poslovica koja kaže „bez alata, nema zanata“, pa je jasno da će kutija dobrog osnovnog alata svakako trebati vašem bratu.Posebno ako je početnik u samostalnom životu ili u onom bračnom. Nabavite jedan ovakav komplet, lepo ga spakujte i poklonite mu.

Koji god od ovih poklona da izaberete, brat će se sigurno mnogo obradovati. Najlepši pokloni nisu toliko materijalno vredni, koliko su izraz vaše ljubavi prema nekome kroz sav uloženi trud da mu se ugodi. Zato obradujte svoju braću, pa i sestre, kad god vam se za to ukaže prilika