Šta pokloniti starijem muškarcu – ideje

Prilikom poklanjanja, naravno, uvek je najbitnija dobra namera. Međutim, nije svejedno ni na koji način ćemo tu nameru predstaviti. Zato je bitno voditi računa kome nešto poklanjamo i u koju svrhu. S tim u vezi, pokloni za zrelije osobe se svakako razlikuju od onih namenjenih tinejdžerima ili osobama u ranom mladalačkom dobu. Pri tome ne mislimo da neko u zrelom dobu ne može da ima mladalački duh, nego samo kažemo da su im želje i pogledi najčešće različiti od želja nekog ko je mnogo mlađi.

Kod poklanjanja je uvek bitno koliko smo bliski s osobom kojoj nešto poklanjamo. Ta bliskost i povezanost diktira koliko će pokloni biti lične prirode, a koliko konvencionalni. Ako nekoga dobro poznajete, moguće je, na primer, da jednom starijem gospodinu poklonite vikend u nekoj banji, a da se on ne uvredi i ne pomisli da ga smatrate starim ili bolesnim jer vi već unapred znate da mu je jedna od želja bila poseta nekoj banji.

Kada su stariji muškarci u pitanju, postoje neki klasični pokloni koji su univerzalni za sve prilike i koji se teško mogu izbeći, ali postoje i oni nešto originalniji ili ličniji. Na vama je da pokušate saznati šta je to što bi obradovalo starijeg muškarca kojem nešto želite pokloniti, a onda da se bacite u potragu adekvatnog poklona.

Muškarcima je i inače teže osmisliti poklon nego ženama, a kada se još radi o nekom starijem muškarcu, posao je čak i veći. Njihovi pokloni „ne trpe“ onoliku dozu „ludosti“ kao kod mlađih muških osoba, pa ih morate pažljivije birati.

Mi smo vam pripremili 30 predloga poklona za starije muškarce i sigurni smo da će vam se bar neki od njih uklopiti u želje i budžet.

1. Ulošci za obuću s grejačima

Ako vam je poklon za starijeg muškarca potreban u hladnom vremenskom periodu, onda ćete ga sigurno obradovati ulošcima za obuću koji imaju ugrađene grejače. Za udoban hod i pravilno držanje su uvek dobrodošli anatomski ulošci za obuću, a kada vam oni garantuju i tople noge tokom hladnog vremena, to je pun pogodak. Potrebno je, naravno, da znate koju veličinu obuće dotični muškarac nosi i da se onda bacite u potragu ovih uložaka. Sigurni smo da vaš stariji muškarac ne dobija često ovakve poklone i da će se ovom baš obradovati.

2. Dispanzer za kremu za brijanje

Svaki punoletni muškarac ima potrebu za brijanjem. Neki više, neki manje, ali im svima treba pribor koji će to omogućiti. Pravi poklon za tu namenu bi mogao biti dispanzer za kremu za brijanje. Ovaj aparat kremu drži toplom i tako omogućava kvalitetnije i ugodnije brijanje. Sama činjenica da vaš muškarac kremu za brijanje ne mora špricati iz boce, nego je može uzeti iz dispanzera jednom rukom, govori o praktičnosti ovog poklona. To što je krema topla je čist bonus.

3. Moderan električni brijač

Kada smo već kod brijanja, spomenućemo i ovaj dobro poznati poklon za muškarce. Naravno da električni aparat za brijanje spada u klasičan muški poklon, ali i takve stvari trebaju starijem muškarcu. Da ne biste bili potpuno predvidivi, potražite onaj aparat koji ima specijalne rotacione noževe koji se savršeno prilagođavaju svakom licu i ne ostavljaju iritaciju na koži. Ko zna, možda je vaš muškarac baš raspoložen da svoj stari aparat zameni nekim boljim i modernijim.

4. Pribor za roštilj i razne marinade

Muškarci su poznati po tome da su dobre roštiljdžije i da vole raditi taj posao. Mnogo njih se međusobno takmiči u ovom poslu i često prepričavaju svoja dostignuća kao roštilj majstori. Neki od njih znaju tajnu prave marinade za određenu vrstu mesa, drugi znaju koliko i kako ga treba peći i slično. Vas to uopšte ne treba opterećivati, dovoljno je da nabavite najnovija dostignuća na polju roštiljanja i da uživate u onome što majstor spremi.

5. Pribor za pecanje sa dodacima

Ako tražite poklon za starijeg muškarca koji voli pecanje i opuštanje u tišini prirode, nabavite mu posebne štapove za tu namenu. Ukoliko ih već ima i nema potrebe da ih menja, možete mu pokloniti mali pecaroški set koji ćete napraviti od nekoliko stvari koje pecaroši koriste. Potražite u specijalizovanim radnjama nekoliko posebnih mamaca, kutiju za te mamce, i odgovarajuće udice, pa ih spakujte uz malu sklopivu stolicu, termo šolju ili neki ribarski časopis. Raspitajte se malo izdaleka šta bi mu najviše odgovaralo i onda svoj poklon tome prilagodite i iskombinujte.

6. Pljoska u kožnom omotu

Kada smo već kod pecanja, pljoska je odličan dodatak pecaroškom priboru, ali svakako može biti i poseban poklon. Nabavite jednu lepu i kvalitetniju metalnu pljosku koja je obložena kožom i poklonite svom muškarcu. Ovakav poklon ne znači da ga smatrate alkoholičarem, nego mu nudi priliku da omiljeno piće koristi u manjim količinama kada se nalazi s društvom na nekim izletima i okupljanjima.

7. Masažna fotelja

Ako je vaš budžet dosta velik i ako ste u bližim odnosima sa starijim gospodinom kojeg želite obradovati, masažna fotelja će biti odličan poklon koji se ne odbija, nego se rado prima. Nema te osobe kojoj ne prija dobra masaža i koja ne želi da joj neko tu masažu priušti, a kada joj poklone celu masažnu fotelju, svi termini su samo njeni i može neograničeno da uživa. Sigurni smo da će vaš stariji muškarac ovaj poklon veoma ceniti..

8. Maketa automobila iz njegove mladosti

Ako je vaš stariji muškarac sentimentalno vezan za neki automobil iz svoje mladosti, možete se potruditi da pronađete maketu tog automobila i da mu je poklonite nekom prilikom. Ne mora se raditi o nečemu što je mnogo skupo, dovoljno je da verno prikazuje ono vozilo koje voli i koje će ga vratiti u lepe mladalačke dane. Sigurno će vam biti veoma zahvalan na ovom poklonu.

9. Set za stono kuglanje

Kada tražite poklon za starijeg muškarca koji voli sport, ali i luckaste poklone, možete se opredeliti za set stonog kuglanja. Ovo je poklon koji će sigurno zabaviti vašeg muškarca i izmamiti mu osmeh na lice. S ovim poklonom može da se zabavlja sam ili da pozove nekog drugara i da organizuju opuštenu zabavu uz pivo i grickalice.

10. Burence piva s kriglama

Kada smo već kod piva i muške zabave, evo još jednog poklona koji će naći i svoju praktičnu upotrebu uz zanimljiv izgled. Na tržištu je moguće pronaći zanimljivu malu burad za pivo sa pripadajućim kriglama, pa se potrudite da izaberete jedno takvo, lepo ga upakujete i poklonite svom starijem muškarcu.

11. Set za poker

S obzirom da je reč o starijim muškarcima, igranje pokera nam nekako prirodno pada na pamet. Da li su za to zaslužni brojni filmovi i scene zadimljenih prostorija u kojima se zamišljeno igra poker, ne znamo, ali znamo da će ovaj set za poker biti pravi pogodak. Radi se o kompletu koji ima karte, žetone i sve ostalo što uz ovu igru ide. Nakon što dobije ovaj poklon, potrebno je samo pozvati društvo i zabava je zagarantovana.

12. Žestoko piće i čaše

Ko je još video da se poker igra bez nekog žestokog pića u čašama? E, sad, s pokerom ili bez njega, flaša kvalitetnog žestokog pića uvek dobro dođe. Kada uz nju dodate i pripadajuće čaše, pa sve elegantno zapakujete, imaćete savršen poklon za starijeg muškarca. Ovo jeste klasičan izbor, ali i od njega možete napraviti poseban poklon ako ga malo drugačije zapakujete ili nabavite neko neobičnije piće.

13. Džepni multi alat

Ukoliko ste planirali pokloniti neki manji poklon koji će imati praktičnu upotrebu, džepni multi alat je dobar izbor. Na njemu se nalazi mnoštvo pribora koji bi mogao zatrebati jednom muškarcu kada nešto po kući i oko nje brzinski popravlja.

14. Stalak za laptop

U današnje vreme je normalno poklanjati stvari koje su vezane za svakodnevno korišćenje tehničkih pomagala, a laptop je jedan od njih. Praktičan i lep stalak za laptop može biti odličan poklon starijem muškarcu. Na njemu će moći organizovati svoj rad bez većih napora.

15. Kancelarijski pribor

Ako je muškarac kojem kupujete poklon vezan za rad u kancelariji, onda mu možete pokloniti nešto od kancelarijskog pribora koji svakodnevno koristi. Da li će to biti zanimljiv stalak za olovke, kvalitetan planer, kvalitetna olovka za pisanje ili neki detalj za radni sto, zavisi od vaše mašte i njegove potrebe.

16. Stoni sat luksuznog izgleda

Kada smo već kod radnog stola i pribora na njemu, kao lep poklon starijem muškarcu možete izabrati neki dobar stoni sat luksuznog izgleda koji će njegovom radnom stolu dati posebnu notu. Pored praktičnog dela, sat će dati svoj doprinos i dekoraciji prostora u kojem se bude nalazio.

17. Knjiga iz oblasti interesovanja dotičnog muškarca

Knjiga je uvek dobar izbor poklona za onoga ko knjige voli i ko ih rado čita. Ako je to slučaj i sa muškarcem za kojeg tražite poklon, izaberite neku knjigu iz oblasti koje ga interesuju, napišite posvetu i obradujte ga.

18. Članstvo u nekom udruženju

Većina starijih muškaraca posećuje neka udruženja i nećete pogrešiti ako kao poklon izaberete da platite članarinu u jednom takvom udruženju ili klubu. U skladu sa vašim budžetom, možete platiti mesečnu, polugodišnju ili godišnju članarinu za neko od tih udruženja ili klubova i time obradovati vašeg muškarca.

19. Stolica za ljuljanje

Ukoliko vam je masažna fotelja bila „prevelik zalogaj“, možete se odlučiti za nešto  jednostavniju stolicu za ljuljanje. Ovo je svakako predmet u kojem se opuštaju i uživaju svi uzrasti, pa nikako nećete pogrešiti ako je poklonite starijem muškarcu.

20. Karte za utakmicu, koncert, predstavu

Ako se dobro poznajete sa muškarcem kojem želite nešto pokloniti, možete izabrati da mu poklonite karte za omiljenu predstavu, koncert na koji želi otići ili za neku od utakmica kluba za koji navija. Naravno, vaš budžet će diktirati o kakvim kartama će se raditi, ali one mogu biti i za neke događaje u inostranstvu.

21. Vikend u banji ili odmaralištu

U slučaju da znate kako bi vaš muškarac rado proveo vikend u nekoj banji ili odmaralištu, a vi mu to možete priuštiti, poklonite mu jedan takav vikend u mestu koje želi posetiti. Lako možete sve unapred dogovoriti i rezervisati, pa lepo iznenaditi svog gospodina.

22. Kvalitetna putna torba

Kada su putovanja u pitanju, kvalitetna putna torba uvek dobro dođe. Izaberite neku koja će izgledom i veličinom odgovarati stilu i potrebama starijeg muškarca za kojeg birate poklon, zanimljivo je upakujte i obradujte ga.

23. Navigacija za automobil

S obzirom da govorimo o putovanjima i onome što uz njih ide, evo još jednog korisnog pomagala za one koji se spremaju na put. Auto navigacija je svakako nešto što će mnogo olakšati dolazak na određenu destinaciju, pa će sigurno biti poklon koji će razveseliti muškarca koji ga dobije.

24. Radio u obliku gramofona

Kako je reč o traženju poklona za starijeg muškarca, radio u obliku gramofona može biti odličan izbor jer je verovatno da ga neke stvari iz mladosti još uvek „vuku“ i izazivaju određene lepe emocije i sećanja. Ovo je vrlo neobičan poklon koji će iznenaditi i obradovati vašeg gospodina.

25. Retro telefon

Ako je vaš gospodin ljubitelj retro stvari, možete mu pokloniti lep telefon starinskog izgleda koji može koristiti za stvarne pozive. Verovatno će se obradovati ovakvom poklonu jer će ga moći i praktično koristiti, a on će mu svojim neobičnim izgledom ulepšati prostor u kojem ga bude držao.

26. Zagonetke i mozgalice

Ukoliko tražite poklon starijem muškarcu koji voli rešavati zagonetke i razne mozgalice, možete mu nabaviti knjigu takvih zadataka ili napraviti set od nekoliko vrsta časopisa sa tom tematikom. Lako ćete pronaći takav sadržaj u knjižarama ili na kioscima sa štampom. Postoje brojna izdanja, a vi se možete odlučiti za neka koja su urađena na kvalitetnijem papiru i sa kvalitetnijim koricama.

27. Džepni sat

Sat svakako spada u klasične poklone, ali vi i u tom slučaju možete otići korak dalje i pokloniti jednom starijem muškarcu džepni umesto ručnog sata. Možete dati da se na njemu ugravira i datum sa posvetom, kako bi poklon bio potpun.  Ovakav poklon je nekako muževniji i odiše notom stare elegancije. Verujemo da će se i vašem gospodinu više dopasti ovakav izbor poklona nego onaj uobičajeni.

28. Novčanik i kaiš kao neobičan, ali klasičan poklon

S obzirom da su klasični pokloni poželjni kada su formalna darivanja u pitanju, predlažemo vam da za jednu takvu situaciju izaberete dobar kožni novčanik u kompletu sa kaišem i sigurno nećete pogrešiti. Novčanika ima raznih, tako da ne morate izabrati neki koji je dosadnog izgleda, a i kaiš može imati neobičniju kopču koja će ga učiniti posebnim. Ovakav poklon će ostaviti očekivani utisak na starijeg muškarca i s njim nema greške.

29. Košulja, džemper, prsluk, kravata

Ukoliko ste u situaciji da poklanjate nekom starijem muškarcu kojeg dobro ne poznajete, onda je poželjno da se držite proverenih i klasičnih stvari. Takvi su, svakako, svi gore nabrojani odevni predmeti i vi se možete odlučiti za jedan  od njih ili za neku njihovu kombinaciju.  Bitno je da izaberete odeću od prirodnih materijala, dobre kvalitete, da znate veličinu koju gospodin nosi i nećete pogrešiti s poklonom.

30. Kožne cipele

Svaki muškarac želi da ima dobre i udobne kožne cipele i s tim poklonom ne možete promašiti. Potrebno je da poznajete gospodinov ukus i veličinu obuće koju nosi, pa se možete angažovati oko kupovine. Klasični crni modeli su definitivno nešto s čim nema promašaja, ali vi možete izabrati i neke kreativnije varijante ako ste sigurni da će se to dopasti vašem starijem muškarcu.

Za koji god predlog da se odlučite, obradovaćete onoga kome poklon nosite jer ćete s poklonom doći i vi. Godine su u svemu tome najmanje bitne. Na kraju, one su samo broj koji svake godine obeležavamo, broj koji nam daje priliku da iskoristimo iskustvo koje imamo.