Pokloni za drugi rođendan deteta / bebe (ideje)

Najbezbrižniji period života je detinjstvo. Odrasli imaju zadatak da to životno doba detetu učine sigurnim i veselim. Koliko u tome uspevaju, vidi se po nestašnim i razigranim mališanima. A da bi igra bila zabavna i potpuna, potrebne su igračke.

Kada biste pitali decu koje igre i igračke su najbolje, odgovor bi ovisio o uzrastu dece i o njihovom trenutnom raspoloženju. Starija deca se rado igraju u društvu i vole da razmenjuju igračke dok je kod mlađih još uvek nerazvijen taj socijalni osećaj.

Mališani koji su napunili dve godine, vole da se igraju sa drugom decom, ali se često igraju i sami, izolovani u svom svetu mašte. Zato je izbor poklona za drugi rođendan lakši i ostavlja mnogo mogućnosti. Nećete pogrešiti ako im poklonite neke igračke za zajedničku zabavu sa drugom decom, kao ni one za samostalnu igru. Isto tako, dobar izbor poklona su i neke druge stvari koje će imati ozbiljniju upotrebnu vrednost, a mi vam nudimo mnoštvo predloga.

1. Kocke slagalice

Najbolje za ovaj uzrast su Lego Duplo kockice. Ovo su univerzalne igračke jer ih mogu koristiti i devojčice i dečaci, a verovatno su i najviše korištene. Postoje još razne vrste, od onih sa edukativnim sadržajem do onih koje služe za građenje i rušenje tornja. Svako ko je nekada video radost na licu mališana dok ruši svoju građevinu, zna da je ovo dobar izbor.

2. Kamioni, bageri, traktori i autići

Ako tražite poklon za dečaka od dve godine, idealan izbor su razni kamioni, bageri, automobili i  dizalice. U ponudi su brojni modeli i veličine, a vi se možete voditi time da li kupujete igračku za korišćenje u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Ako dete ima priliku da se igra u dvorištu, poklonite mu velike kamione i bagere u koje može da sipa pesak i da ga pretovara oponašajući radnike na gradilištu. Ako je u pitanju igra u sobi, lako se mogu pronaći manji modeli u kojima može prevoziti kockice i sitne predmete.

3. Kantice, lopatice, grablje

Sva deca uživaju u igri na otvorenom, a posebno kad im dozvolimo da se igraju u pesku. Nabavite im kantice sa lopaticama i grabljama i sreća mališana je zagarantovana. Uz male količine vode i pomoć odraslih, mogu da grade kule i dvorce, kao i da se zabavljaju na razne druge načine. Ove predmete možete naći u mnogo oblika i boja, od onih sa likovima životinja iz vodenog sveta do onih čije su drške u obliku mace ili lava.

4. Lekarski set

Poklon koji će sigurno oduševiti dvogodišnjaka je lekarski pribor. Stetoskop, šprice, toplomeri, mali zavoji, dečje makazice i slični predmeti zaokupiće pažnju deteta na duže vreme. Ovo je poklon za igru u društvu, pa će vam i odrasli biti zahvalni jer mogu u miru ispijati kafu s prijateljima dok se njihova deca u blizini igraju. Sigurno je i da će im mališani na kraju prepisati  neki recept, a to će im biti najjeftiniji pregled u životu.

5. Frizerski set

Kao što vole da se igraju lekara, deca tako vole da se igraju i frizera. Obožavaju da oponašaju odrasle, pa će im jedan ovakav pribor biti prava radost. Broj komada u setu zavisi od veličine, ali najčešće sadrže ogledalce, fen, makaze, šnalice, češljeve.Možete ih naći u malim koferima ili one luksuznije sa imitacijom stalka za pranje kose. Devojčice će biti oduševljene ovim poklonom, ali će sigurno privoleti i nekog dečaka da im bude model pri pravljenju frizure.

6. Mala prodavnica

Mnoštvo plastičnih i gumenih imitacija prehrambenih i ostalih proizvoda, čine veliku radost u dečjoj igri. Kada se uz to nađu i mala kasa, vaga i trgovačka kolica, sreći nema kraja. Ovo se najbolje igra u većem društvu, sa više „kupaca“, pa je zato idealan poklon za proslavu rođendana.

7. Šolje za kafu i čaj

Svaki slavljenik će rado ugostiti svoje vršnjake jednom dobrom „kafom“ ili „čajem“ Raznobojne šoljice i čajnici, uz koje su lepo spakovane i male kašike, pružaju pravu uživanciju u igri. Ako se odlučite da ovako nešto poklonite za drugi rođendan, sigurno ćete i sami biti pozvani na „kafu“.

8. Tricikl – guralica

Dete koje slavi drugi rođendan, dovoljno je veliko da može voziti tricikl. Upravo ovo je uzrast u kojem se vežba mobilna ravnoteža i snalaženje u prostoru dok se kreće, pa će bicikl sa tri točkića biti odlično pomagalo. Na vama je da odaberete boju u skladu sa polom slavljenika, donesete poklon na proslavu, a za ostalo će se pobrinuti deca.

9. Muzički instrumenti s mikrofonom

Poklonite detetu ovakav poklon i „karaoke“ su zagarantovane. Veselo društvo mališana na proslavi rođendana biće oduševljeno i utrkivaće se koće pre do mikrofona. Izbor dečjih muzičkih instrumenata je veliki, a vi se potrudite da saznate da li vaš dvogodišnjak ima neke posebne želje u vezi njih.

10. Bazen na naduvavanje

Ako je rođendan  u letnjem periodu i u dvorištu, bazen na naduvavanje je odličan izbor. Ovo je poklon koji će slavljenik moći koristiti i iduće godine, a mogu mu se pridružiti i drugari. Izaberite neki zanimljiv model odgovarajuće veličine za prostor u kojem će stajati.

11. Sto i stolica

Dečji nameštaj za igru je idealno rešenje kada želite opremiti kutak za mališana. Stolovi i stolice koji su prilagođeni uzrastu deteta, pružaju sate zabave u raznim ulogama. Dodatna pogodnost je što ih možete izneti u dvorište kada je lepo vreme ili ih jednostavno preneti u neku drugu prostoriju. Ikea obično ima dobar izbor ovakvih stolova i stolica.

12. Sobni koš

Dečaci su puni energije i uvek traže nove izazove za igranje. Ako postoji dovoljno prostora u nekom delu kuće ili stana, za drugi rođendan možete pokloniti sobni koš. Uz njega dodajte  zanimljivu loptu i ostavite dečaku da odluči da li će igrati sam ili u društvu.

13. Masne bojice i slikovnice za bojanje

Kada je dete samo ili jednostavno ne želi da se druži, odličnu zanimaciju mu mogu pružiti bojice i papir. Mašta dvogodišnjaka je velika i treba ga pustiti da je izrazi. Nabavite kvalitetne masne bojice ili flomastere i lepe slikovnice za bojanje, prilagođene uzrastu deteta, sve ukusno upakujte i poklonite.

14. Školska tabla

Mala školska tabla sa šarenim motivima i kreda u boji, razveseliće svakog slavljenika. U ovom poklonu mogu uživati samostalno ili s drugarima, a ne iziskuje mnogo prostora.

15. Ruksak

Ruksak je veoma praktičan poklon. Ako kupite neki manji format, dete može nositi sitne igračke i pribor u njemu, a ako se odlučite za veći, roditelji ga mogu koristiti da spakuju odeću, obuću i druge detetove stvari kad ga vode, na primer, kod bake. U svakom slučaju, izaberite kvalitetniji dečji ruksak i nećete pogrešiti.

16. Dekica

Još jedan praktičan poklon je dečja deka. Nije retkost da se deca vežu baš za takve stvari i ne mogu spavati bez njih. Lako ih je pronaći u bilo kojoj radnji s dečjom opremom, a jedina dilema može biti oko izbora dezena. Raspitajte se koje likove dete voli, koji ga posebno raduju, dodajte možda i jastučić u paru s dekom i imaćete odličan poklon za bebin drugi rođendan.

17. Mekana fotelja

Malom slavljeniku bi se sigurno dopala mekana fotelja u obliku neke simpatične životinje. Dvogodišnjaci su vrlo živahni, jure na sve strane, a nakon toga će se rado zavaliti i odmarati u udobnoj, samo njihovoj, fotelji.

18. Šator za igru

Sobni dečiji šatori su veselo i praktično mesto za zabavu i igru. Napunjeni raznim igračkama, predstavljaju utočište i beg u svet mašte svakog deteta. Jedan ovakav poklon će sigurno mnogo obradovati mališana, a mamama i tatama ostaviti više vremena za njih same.

19. Magnetna ploča

Ovakav poklon može biti i zabavan i edukativan. Magnetne ploče su obično opremljene slovima ili nekim likovima predmeta iz prirode, pa deca kroz zabavu nauče mnogo toga.

20. Tabla „piši-briši“

Još jedan zabavan predmet pomoću kojeg slavljenik može usvajati i nova znanja. Uz pomoć roditelja ili drugih odraslih osoba, lako će  naučiti crtati prve cvetove, kuće ili Čiča-Glišu. Prednost ove table je i u tome što nisu potrebne bojice ni papir da bi se pisalo i crtalo.

21. Dečji laptop

Laptop je svakodnevna pojava i detetu je „normalno“ da ga i ono ima. Da bi se sprečile rasprave i plač zbog zabrane uzimanja maminog i tatinog laptopa, poklonite dečji laptop bebi za drugi rođendan. Opremljen je šarenim tipkama i proizvodi razne zvukove privlačne detetu, pa će onaj pravi lako pasti u zaborav.

22. Kuhinja

Iako je ovo poklon koji više vole devojčice, u kuhinjici se rado igraju i dečaci. Na kraju krajeva, najpoznatiji svetski kuvari su muškarci. Mnoštvo šerpica, šolja, tava i tanjirića dugo će zaokupiti dečju pažnju, a niko im neće braniti da „uključe“ svoj šporet.

23. Lutke

Svaka devojčica zamišlja da je mama i da ima svoju bebu koju presvlači i hrani. Biće vam veoma zahvalna ako joj za drugi rođendan poklonite lutku koja govori, smeje se i plače. Modela ima mnogo, veličina takođe, a vi izaberite onaj koji najviše pristaje detetu na čiji rođendan idete.

24. Životinjska farma

U današnje vreme, većina porodica živi u gradovima i deca nemaju priliku družiti se sa domaćim životinjama. Kako biste im približili ova bića i naučili ih njihove osnovne karakteristike, poklonite im životinjsku farmu. Mališani će se igrati sa figuricama, oponašati njihovo glasanje i dobro se zabavljati.

25. Knjiga bajki i priča

Zbog dece i za decu su napisane najlepše priče na svetu. Mašta je svemoćna i u svetu odraslih, a u glavicama mališana nema granica. Zato je odličan način korišćenja te mašte pričanje priča i bajki i razgovor o situacijama koje su upravo čuli. Mnogo mogu naučiti o međuljudskim odnosima i uz to se lepo zabaviti. Kupite neku kvalitetnu knjigu koja će dugo trajati i poklonite slavljeniku.

26. Ulaznice za zoo vrt ili dečje pozorište

Ako vam se ne dopada ni jedna od navedenih ideja, ili ste ih više-manje istrošili, nabavite sezonske ulaznice za dečje pozorište ili za životinjski vrt. Dete će uživati pri svakom odlasku tamo, a vi ćete dati nesvakidašnji poklon.

27. Uplata za jaslice ili vrtić

Većina roditelja mora raditi i ostavljati svoje bebe nekome na čuvanje. Ako nemaju tu sreću da mališane čuvaju bake i deke, ili neke pouzdane tete, moraju ih upisati u jaslice. U dogovoru s roditeljima slavljenika, možete  finansijski pomoći oko tog problema. Ovo se najčešće odnosi na vrlo bliske ljude i rodbinu, pa takav dogovor ne mora biti neugodan.

28. Odevni predmeti

Svi znamo kako mališani brzo rastu i kako im je često potrebno obnavljati garderobu i obuću. Raspitajte se šta je bebi  trenutno najpotrebnije, pa to i poklonite za njen drugi rođendan. Ili jednostavno darujte bon koji roditelji mogu iskoristiti u nekoj radnji s dečjom garderobom.

Ovo su samo neke od ideja koje se mogu iskoristiti za poklon bebi za drugi rođendan. Vi možete izabrati neki od ponuđenih ili napraviti kombinaciju od nekoliko njih. Sve to, naravno, ovisi o željama deteta, roditelja i o vašem budžetu. Šta god da izaberete, potrudite se da rođendan bude sretan događaj i da ga svojim prisustvom oplemenite.