Najbolji pokloni bebi za 1. rođendan

Najradosniji, najvažniji i svakako najodgovorniji zadatak u čovekovom životu je roditeljstvo. Rođenje deteta sa sobom nosi mnogo radosti, ali i bojazni da negde ne pogrešimo u odgoju tog deteta. Puno je nedoumica i nesigurnosti novopečenih roditelja oko oblačenja, hranjenja, kupanja i ostalih svakodnevnih aktivnosti vezanih za bebu, ali je nagrada ogromna kada ih ujutro dočeka srećno i nasmejano lice njihovog čeda.

Pored mame i tate, oko bebe se nalaze i drugi bliski ljudi, kao što su bake i deke, te ostala rodbina. Svi oni žele da učestvuju u životu novog člana porodice, da pomognu roditeljima i bebi i da s njima podele sve radosne događaje. A jedan takav, ako ne i najveći, je prvi rođendan.

Naravno, niko na takav događaj ne ide praznih ruku, a pogotovo najbliža rodbina, pa je potrebno izabrati odgovarajući poklon za  bebin prvi rođendan. Poklona ima mnogo, kombinacija još više, a mi vam nudimo neke od njih sa kojima nećete pogrešiti.

Nakit za bebu

Ovakvu vrstu poklona odabiru najčešće bake i deke ili vrlo bliska rodbina. Obično su to materijalno vredniji pokloni i poklanjaju se s namerom da dugo traju i da ostanu kao lepa uspomena.

1. Zlatni ili srebrni lančić

Ovo je poklon koji dete može nositi do kraja života, ako tako želi. Izaberite neki sa simpatičnim priveskom, dajte da se ugravira posveta i  ostavićete vidljiv trag u životu bebe.

2. Narukvica

U radnjama se može naći mnogo narukvica prilagođenih deci. Bilo da su sa motivima jagodice, bubamare, automobila ili samo slova, srebrne ili zlatne, svakako su prikladan poklon, a možete ih poklanjati i dečacima i devojčicama.

3. Naušnice

Ovo je jedan od ređih poklona koji se poklanja samo jednom detetu, tj. polu.  Devojčice imaju to zadovoljstvo da dobijaju razne lepe naušnice, a oni koji poklanjaju, mogu da ih iskombinuju sa narukvicom ili lančićem.

Korisni pokloni

4. Auto sedište za decu

U današnje vreme je nezamislivo živeti bez automobila. Pored odraslih, putnici su i najmlađi članovi porodice i potrebno je da im obezbedimo sigurnu i udobnu vožnju. Prvi rođendan je upravo vreme kada se veličina auto sedišta menja i prelazi u veću kategoriju. Zato je ovo koristan i vredan poklon.

5. Poklon-bon

Deca brzo prerastu odeću i obuću, a i razna oprema za bebe postaje neupotrebljiva kako mališani napreduju. Kako biste olakšali roditeljima, nabavite poklon-bon neke radnje sa proizvodima za decu i omogućite im da sami izaberu ono što im najviše odgovara.

6. Kuvar za bebe

Nakon prvog rođendana, ishrana deteta se menja i uvode nove namirnice. Koliko god da su mame i tate upoznate sa pripremom zdravih obroka za bebe, nove ideje i stručni saveti uvek dobro dođu.

7. Slikovnica

Nakon prve godine života, dete je sposobno smisleno povezivati puno više stvari. S obzirom da počinje hodati, sa mnogo stvari dolazi u dodir i sve je radoznalije. Zato su slikovnice idealan način da svom detetu približite svet koji ga okružuje jer su prilagođene njihovom načinu razmišljanja i ne zahtevaju poznavanje slova. Pored onih standardnih, lako se mogu pronaći i mekane spužvaste slikovnice koje deca rado drže u rukama.

8. Spomenar ili Radosnica

Ni jedan roditelj ne može zamisliti odrastanje svojih mališana bez čuvanja njihovih fotografija ili nekih pisanih uspomena. Upravo tome služe Spomenari i Radosnice. Većina roditelja je do prvog rođendana već u potpunosti  popunila albume i potrebni su im novi. Napišite lepu posvetu i darujte mališana.

9. Cipelice

Prvi rođendan je upravo ono vreme kada deca prohodaju i prave nesigurne korake. Zato je veoma važno obezbediti im udobnu i anatomski oblikovanu obuću. Neadekvatne cipelice mogu načiniti mnogo štete u bebinom razvoju, pa čak dovesti i do iskrivljenja kičme. Srećom, u radnjama za decu mogu se naći  kvalitetne cipele prilagođene bebinim potrebama i uzrastu i na taj način im pomoći u pravljenju sigurnih prvih koraka.

10. Didaktičke igračke

Jedna od karakteristika detinjstva je radoznalost. Pomoću nje, deca lakše uče jer ih sve zanima i žele to lično proveriti. Da biste im u tome pomogli i usmerili ih tamo gde želite, nabavite jednu ili više didaktičkih igračaka koje su u ponudi u našim radnjama. Neke će im pomoći u učenju reči, druge u prepoznavanju boja i oblika, dok treće mogu biti od pomoći u razlikovanju životinja. Koju god da izaberete kao poklon za bebin prvi rođendan, nećete pogrešiti.

11. Plišane igračke

Deca se često boje mraka i odbijaju da spavaju sami u sobi, pa im je velika uteha kada oko sebe imaju  igračke koje posebno vole. Poklonite im nekog lepog mekanog medu ili drugu veselu igračku prijateljskog izgleda i veoma ćete ih obradovati.

12. Lampa „zvezdano nebo“

Zanimljiv detalj dečije sobe predstavlja i lampa koja svojim prijatnim svetlom projektuje zvezdice i druge nebeske oblike po sobi. Tako se u sobi stvara zanimljiva atmosfera i deca se lako i mirno uspavaju.

13. Uspavanke

Nema lepšeg odlaska na spavanje od onog koji prati mamin topli glas kada čita ili peva uspavanku. Naravno, taj glas može biti i tatin, a može dolaziti i sa neke muzičke kompilacije na kojoj su snimljene dečje uspavanke.

14. Bebi posteljina

Bez obzira na to što su roditelji sigurno već nabavili posteljinu za svoje dete, „od viška glava ne boli“. Pronađite neku lepu bebi posteljinu sa veselim motivima, dodajte poneki interesantan jastučić na kome dete može sedeti kad se igra na podu, sve lepo upakujte i obradujte mališana.

15. Zidna fotografija

Nabavite veliki okvir za slike koji ima nepravilne i zanimljive oblike unutar sebe, a onda ga popunite zajedničkim ili samo fotografijama bebe. Ako ne posedujete takve fotografije, možete osmisliti i izraditi neke zanimljive slike životinja, prirode ili likova iz crtaća i napraviti interesantan zidni detalj za dečiju sobu.

16. Grafikon za merenje visine

Deca brzo rastu, a to se najbolje vidi ako se obeležava na nekom grafikonu. Jedan takav se lako može pronaći u radnjama za decu. Izaberite neki sa zanimljivim detaljima i dete će se radovati svakom merenju.

17. Set za ličnu higijenu

Nakon prvog rođendana, dete polako počinje samo raditi sve više stvari. Uvek želi oponašati odrasle, pa mu je tako zanimljivo da pokušava da se samo češlja, umiva, pere zubiće. Osmislite  lep i koristan paket za ličnu higijenu koji će sadržavati peškirčić, četku za kosu, ogledalce s ručkom, četkicu za zube… i sve to stavite u prikladnu torbicu. Dete će biti presrećno.

18. Podloge za igru

Podovi su najčešće mesto za bebinu igru i zato je šarena podloga od tankog  tepiha idealna za to. Mogu se naći sa raznim dezenima, sa iscrtanim putevima i zgradama, kao i oni sa likovima životinja. Koji god da odaberete, beba će uživati kada po njemu raspe svoje igračke i „krene u avanturu“.

19. Igračke s užetom

Mnogo puta smo imali priliku videti mališane kako hodaju okolo vukući za sobom neku plastičnu ili drvenu igračku na točkićima. Nama se ta njihova „šetnja“ može činiti besmislenom, ali u njihovom svetu mašte ona je veoma logična i svrsishodna. Igračke koje vuku su najčešće u obliku neke životinje: psa, patkice, mace, konja. Bilo o kojoj da se radi, dete će joj se radovati.

20. Set posuđa

Lep i koristan poklon za bebin prvi rođendan svakako je i set posuđa za decu. Zanimljivo oslikani tanjiri, čaše, šerpice i pribori za jelo, mogu se lako pronaći u našim radnjama. Ovakav set će biti podsticaj svakom detetu da pojede obroke koje su roditelji pripremili.

21. Dečja guralica

Bebe imaju mnogo energije, a na odraslima je da nađu način kako da tu energiju bezbedno potroše. Jedan od takvih je i kupovina dečje guralice. Bilo da se radi o automobilu, biciklu ili nečemu drugom, dete će se rado igrati i trošiti energiju  „vozeći“ se u ovim igračkama tako što se odguruje nogama .Na taj način vežba motoriku, ravnotežu i ujedno se zabavlja.

22. Štedna kasica

Prvi rođendan je pravo vreme da se detetu kupi štedna kasica. Pored praktičnih poklona, slavljenik ili slavljenica će sigurno dobiti i nešto novaca od rodbine i bližih prijatelja. Izaberite neku lepu i neobičnu kasicu u oblicima životinja, kućica iz bajki ili drugih likova, stavite u nju novac i poklonite mališanu. Vremenom će i samo dete naučiti kako se štedi i koje koristi to donosi.

23. Konjić za ljuljanje

Koliko smo samo puta videli decu u tržnim centrima kako traže od roditelja da ih stave na konjiće za ljuljanje. Možemo zamisliti koliko bi onda bili sretni da jednu takvu igračku imaju kod kuće samo za sebe. Lako ih možemo usrećiti kupovinom drvenog konjića za ljuljanje i uživati zajedno s njima u njihovoj radosti .Pored oblika konja, postoje i drugi oblici sa istom funkcijom. Ako će se dete više radovati liku neke druge životinje, možete potražiti takvu u radnjama sa igračkama za decu.

24. Prikolica za igračke

Svako dete voli da se igra mnoštvom igračaka i da ih razbacuje oko sebe, ali mu te igračke brzo i dosade. Problem nastaje kada ih treba pokupiti i skloniti i zato odrasli moraju pronaći način da tu aktivnost učine zanimljivom za decu. Jedan od dobrih načina da se mališani rado uključe u spremanje nereda je kupovina prikolice za igračke. S obzirom da ima dugačku ručku, dete je lako vuče za sobom, igra se i  ujedno posprema sobu.

25. Bademantil

Sve bebe uživaju u kupanju, u prskanju vode, te igri sa gumenim patkicama i drugim igračkama.  Kad kupanje završi, najlepše je ušuškati se u mekani bademantil i tako odmarati. Raspitajte se koje likove iz crtaća dete voli, pa mu kupite ogrtač s tim likom.

26. Pidžama

Koliko god da ima ovih odevnih predmeta, još jedna dobro dođe. Bebe brzo rastu, pa im je često potrebna nova odeća većih brojeva. Kupovinom kvalitetne pidžame od prirodnih materijala, prilagođene uzrastu deteta, olakšaćete budžet roditelja i obradovati slavljenika ili slavljenicu.

27. Vreća za spavanje

Svaki roditelj se brine da li će se beba otkriti dok spava i tako prehladiti jer nisu u stanju same da se pokrivaju. Idealno rešenje za taj problem je vreća za spavanje. Napravljene od prirodnih materijala, simpatično ukrašene dečjim motivima i dovoljno prostrane za bebine pokrete tokom noći, ove vreće su siguran pokrivač kad mama nije tu.

28. Muzički instrumenti igračke

Na tržištu se nalazi veliki broj igračaka u obliku  muzičkih instrumenata. Deca ih rado koriste i zabavljaju se, a sasvim druga stvar je koliko je to odraslima ugodno slušati. Ipak, kada se uzme u obzir da mališani mogu vežbati sluh kroz ove zanimacije i da mogu poboljšati motoriku, a ujedno se i zabaviti, kupovina takvih igračaka nije loša ideja.

29. Odelo za „princezu“ ili „gospodina“

Prvi bebin rođendan je događaj pun uzbuđenja i za roditelje i za bebu. Na proslavu dolazi rodbina, kumovi, prijatelji i svi s nestrpljenjem čekaju da vide malog slavljenika ili slavljenicu. Obično je angažovan i fotograf i neko ko će sve zabeležiti video snimkom. Zato je devojčica obučena u haljinicu kakvu nose princeze iz bajki neodoljiv prizor. Isto važi i za dečaka obučenog u odelo pravog gospodina.

30. Stalak za hranjenje

Kada proslave prvi rođendan i prohodaju, decu je teže kontrolisati. Postanu svesni da i sami mogu doći do nečega, pa često iznenada silaze sa stolice. Stalak za hranjenje može mnogo pomoći kod ovakvih situacija jer predstavlja sigurno mesto dok beba jede. Proizvode ih u nekoliko varijanti, a na vama je da se odlučite za onu koja je najprikladnija za mališana kojem to.

31. Ljuljaška

Svaka beba uživa u ljuljanju, pa je ovo idealan poklon za jednogodišnjaka. Izaberite neki siguran i čvrst model ljuljaške, sa udobnim sedištem i dodatnim kaišima, i imaćete idealan poklon za bebin prvi rođendan.

32.. Sadnja „ličnog“ drveta

Ako ste deo rodbine, najbolji prijatelj  ili ste kum, za prvi rođendan možete izabrati sadnicu nekog voća ili ukrasnog drveća i posaditi je za mališana. Ovakav poklon je, lep, koristan i dugotrajan- drvo i beba će rasti zajedno, a simbolika  je jasna

I na kraju, bez obzira koji poklon odaberetebebi za prvi rođendan, najvažnije je da sa sobom ponesete ljubav, iskrene i tople želje za mališana i roditelje, jer to se uvek najviše oseti. Kad beba poraste i zaboravi poklone koje je dobila, ostaje osećanje koje u njoj bude ljudi koji je posećuju.