30 najboljih poklona za gurmane

Ko god u svom okruženju ima nekog pravog gurmana, taj zna kako izgleda oduševljenost hranom, njenim spremanjem i isprobavanjem novih kulinarskih recepata. Za pravog gurmana je hrana „čista religija“, a njen dobar okus „spasonosna molitva“.

Verovatno ne postoje ljudi koji bolje razumeju hranu od onih koji su pravi sladokusci i koji toj hrani pristupaju sa posebnim poštovanjem. Nije gurman onaj ko se prejeda, nego onaj ko na poseban način u hrani uživa i ko je na poseban način ceni.

Ako ste se našli u situaciji da tražite poklon za jednu takvu osobu, nikako nećete pogrešiti ako za poklon izaberete neke posebno lepo upakovane vrste slatkiša ili neke neobične vrste jela. Takođe je dobar poklon za gurmana i neka oprema za spremanje hrane jer su gurmani često raspoloženi da sami spremaju nešto što vole da jedu.

Među našim predlozima ćete sigurno pronaći poklon koji će vam pomoći da obradujete nekog dragog sladokusca. Pored omiljene hrane, možete ih obradovati i nekim zabavnim i duhovitim predmetima koji simbolizuju tu hranu.

1. Gurmanski kuvar

Svaki gurman će se obradovati kuvaru u kojem će pronaći mnoštvo odličnih jela. To znači da će ih i sam moći isprobavati ili da će u tom kuvaru pronaći neka nova jela koja će želeti poručiti kad idući put odu u restoran. Odaberite dobar gurmanski kuvar, napišite lepu ili neku duhovitu posvetu i poklonite ga vašem sladokuscu.

2. Broš „kroasan“

Za velike ljubitelje francuskih peciva i poslastica, ovo je jedan mnogo simpatičan poklon. Broš izgleda kao pravi mini kroasan, ima sve utore na „slatkom pecivu“, a čak je i „preliven“ čokoladom, pa deluje veoma realistično. Kupite mali broš u obliku pravog kroasana i njime obradujte i razveselite svog gurmana. Sigurno ćete ga nasmejati, a broš će rado nositi.

3. Ogrlica „food“

Ukoliko svom sladokuscu želite pokloniti neki komad nakita, a ne želite da to bude nešto uobičajeno, možete mu ili njoj pokloniti ogrlicu na kojoj piše „food“. Ovo je vrlo prikladan natpis za jednog gurmana i on ili ona će tu ogrlicu ponosno nositi. Naravno, ako je vaš sladokusac posebno vezan za neku hranu, možete tražiti takav privesak, naušnice, prsten ili narukvicu. Uvek možete lako pronaći nakit u obliku voća i povrća ili nekog pića. Za šta god da se odlučite, obradovaćete svog gurmana.

4. Daska za rezanje „pizza“

Evo jednog poklona koji je i simpatičan i praktičan. Nabavite dasku za rezanje u obliku okrugle pizze ili u obliku trouglastog komada pizze, pa takvim poklonom iznenadite svog sladokusca. Svaki put kad vaš gurman bude nešto rezao na toj dasci, setiće se vas, a i apetit će mu se sigurno dodatno otvoriti. Možda će baš tad dobiti neke nove ideje za obogaćivanje pizze i isprobavanje nečega novog na tom polju.

5. Čokoladni komplet „uradi sam“

Kada želite svojim poklonom pružiti priliku jednom gurmanu da se zabavi pripremajući hranu koju voli, onda mu možete pokloniti „uradi sam“ komplet za pripremu čokoladnih kuglica. Ovaj komplet sadrži sve što je potrebno za pripremu kuglica od bele i crne čokolade i lako ga je koristiti. Najbolji deo poklona je što sve ovo možete raditi sa nekom dragom osobom i onda zajedno s njom uživati u napravljenoj čokoladnoj đakoniji.

6. Glinena posuda za kuvanje

Lep i praktičan poklon jednom gurmanu može biti i posebna glinena posuda za kuvanje koja ima oblik srca i poklopac da je upotpuni. Praktične ručke koje se nalaze sa obe strane posude daju dodatnu neobičnost njenom izgledu i čine je lakom za rukovanje. Svaka hrana je mnogo ukusnija kada se sprema u ovakvim posudama, ali i lepše izgleda kada se u njima servira. Vaš gurman će sigurno biti oduševljen ovim poklonom.

7. Komplet teglica soli za kuvanje

Na tržištu se može pronaći mnogo vrsta soli za kuvanje i na svakoj stoji da je posebna zbog nekog svog svojstva. Himalajska so, so iz mrtvog mora, kalijumova so i još mnoge druge stoje na policama raznih marketa ili specijalizovanih radnji za začine. Nabavite nekoliko teglica raznih soli za kuvanje, napravite neobičan paket od njih i poklonite ih svom gurmanu. Sigurni smo da će vaš sladokusac znati u koje jelo da doda koju so i da ga na taj način obogati.

8. Javorov sirup sa burbonom

Kako bi vaš gurman još više uživao u raznim i neobičnim ukusima, poklonite mu zanimljivu kombinaciju javorovog sirupa i burbona. Ovaj slatki sirup je pakovan u flaši koja predstavlja „originalni“ burbon i koja ga čini još zanimljivijim. Vaš gurman će moći isprobati nove ukuse svojih poslastica kada ih prelije ovakvim javorovim sirupom, a moći će i vas iznenaditi nekim novim delikatesom.

9. Komplet biljnih začina

Da bi gurmanska jela dobila novi „štih“, potrebno ih je obogatiti nekim posebnim začinima. Svakom ljubitelju ukusne hrane je jasno da dobri začini čine čuda u svakom jelu i da ih nikako ne treba izostaviti. Potrudite se da nabavite razne začine, ali i one retke i egzotične, pa tako iskombinovanim teglicama obradujte vašeg sladokusca.

10. Džem od kokosa

Do sada je vaš gurman sigurno već isprobao kokosovo brašno, kokosovu vodu, ulje od kokosa, kokosovo mleko…ali da li je probao i džem od kokosa? Ukoliko nije imao priliku da isproba ovaj delikates, biće mu posebno zadovoljstvo da to učini kada od vas na poklon dobije teglu kokosovog džema. Sigurni smo da ćete ga prijatno iznenaditi i obradovati ovakvim poklonom.

11. Aparat za sladoled

Zašto jedan sladokusac ne bi mogao sam sebi napraviti sladoled baš onakvog okusa kakav posebno voli? Ukoliko mu poklonite aparat za pravljenje sladoleda, više neće biti nikakve prepreke za uživanje u omiljenim sladolednim okusima. Od sada će vaš gurman moći eksperimentisati sa raznim receptima i pronalaziti nove okuse omiljene poslastice. Uz aparat mu poklonite i malu knjigu recepata za sladoled, a onda dogovorite termin za degustaciju proizvoda.

12. Kotlić za kuvanje hrane u prirodi

Na raznim okupljanjima i izletima, kotlić je pravi izbor za pripremu hrane. U ovoj posudi je hrana mnogo ukusnija, a sam proces pripremanja i kuvanja te hrane predstavlja pravi gurmanski užitak. U kotliću se spremaju odlični gurmanluci poput čobanca, lovačkog gulaša, riblje čorbe i sličnih jela. Svaki pravi gurman će uživati u ovako spremljenoj hrani i biće vam mnogo zahvalan na tom poklonu.

13. Sač

Ovo je još jedna posebna posuda za spremanje vrlo ukusne hrane, pa je sigurno dobar izbor poklona za jednog sladokusca. Ukusni komadi mesa i povrća, začinjeni posebnim začinima i spremani u vlastitom soku, predstavljaju gurmansku poslasticu „da prste poližeš“ i nijedan gurman im ne može odoleti. Poklonite sač svom gurmanu i sigurno ćete ga veoma obradovati.

14. Set za kućnu proizvodnju sira

Napraviti vlastitu mocarelu, rikotu ili neki drugi mekani sir uopšte nije nikakav problem ako imate set za kućnu proizvodnju sira. U tom setu dobijete sve što vam je potrebno za ovaj posao, osim mleka. Dobijete i uputstvo za rad, a na vama je da se dobro zabavite i da na kraju jedete sir vlastite proizvodnje. Pravi gurman bi sigurno uživao u ovakvom poklonu, a vi mu to možete priuštiti.

15. Ulaznica za gastrosajam

Svaki pravi gurman će rado posetiti gastrosajam i uživati u obilasku svih štandova sa raznim delikatesama koje se tamo mogu naći. Na vama je da svom gurmanu obezbedite ulaznicu za takav sajam i da mu priuštite sate i sate blaženog obilaska izloženih uzoraka i isprobavanje slasnih zalogaja. Sigurni smo da će vam vaš sladokusac biti neizmerno zahvalan na ovom poklonu.

16. Blok za rezanje

Ova daska za rezanje nije obična daska, nego se radi o debelom bloku za rezanje koji veoma dekorativno izgleda. Zbog svoje veličine i težine, blok je mnogo stabilniji nego obična daska za rezanje i podnosi veće udarce, na primer, satarom. Takođe, lepše i izgleda, pa predstavlja određeni ukras kuhinje na kojem možete i servirati neku hranu. Pravi gurman će uživati da na tom bloku priprema i reže omiljene komade hrane.

17. Komplet zimnice

Izaberite tegle zimnice za koju znate da je vaš gurman posebno voli, a uz te tegle dodajte i neke ukiseljene stvari koje vaš sladokusac još nije probao. Možda bi se iznenadio da na poklon dobije ukiseljeni ananas ili neko drugo voće i povrće. Potrudite se da nabavite neobične kombinacije voća i povrća, kao i neobična pakovanja onog koje vaš gurman mnogo voli. Ovakav poklon će ga iznenaditi i zainteresovati za isprobavanje novih okusa.

18. Neobično spakovane grickalice

S obzirom da se radi o jednom gurmanu, sigurno je da postoje grickalice koje posebno voli i u kojima uvek rado uživa. Nabavite sve te grickalice u većim količinama, pa ih neobično složite i zapakujte, a onda takvim poklonom razveselite svog sladokusca. Možete praviti „piramide“ ili „torte“ od ovih grickalica i takvim oblikom iznenaditi dragu osobu.

19. Sir i vino

Kako biste obradovali jednog gurmana, možete se potruditi da nabavite kvalitetne sireve i kvalitetna vina koja vaš gurman voli, da ih lepo spakujete u dekorativnu korpu i da tim poklonom nagradite gurmanovo nepce. Ako želite ovaj poklon podići na „viši nivo“, možete izabrati neka od vina koja nije baš lako naći ili neke od isto tako retkih vrsta sireva.

20. Posteljina „njam“

Simpatičan poklon za jednog gurmana može biti i posteljina na kojoj velikim slovima piše „njam“ ili ona koja je sva u printu sendviča i druge hrane. Ovakav poklon je i praktičan i simpatičan, a vašeg gurmana će dugo podsećati na vas. Sigurno će biti veoma zadovoljan što može uživati u hrani i dok spava.

21. Majica

Majice sa natpisima su već mnogo puta viđen poklon, ali to ipak ne znači da ih vi ne možete pokloniti svom gurmanu. Pored udobnosti koje majice pružaju, ova će vašem sladokuscu predstavljati posebno zadovoljstvo prilikom nošenja jer će na njoj pisati „dobar zalogaj“.

22. Šolja za kafu

Kao i majice, i šolje su mnogo puta viđen poklon, ali su i dalje u upotrebi. Vi se potrudite da pronađete šolju koja nije uobičajena, pa na njoj odštampajte natpis „Šta je ručku?“ takva šolja će sigurno nasmejati svakoga ko je vidi, a vašeg gurmana posebno. Ovo je simpatičan poklon koji će sigurno naći svoje mesto u gurmanovom svakodnevnom životu.

23. Novčanik „makaron“ u boji

Kako biste razveselili jednog gurmana koji mnogo voli makaronse, poklonite mu simpatičan mali novčanik u obliku jednog takvog. Novčanik izgleda upravo kao makaron i možete ih nabaviti u raznim bojama. Zakopčava se rajsferšlusom i izgleda vrlo simpatično.

24. Jastučić „krofna“

Evo još jednog prikladnog i luckastog poklona za ljubitelje dobrog zalogaja. Okrugli jastučić u obliku krofne je smešan i praktičan poklon koji vaš gurman može koristiti da na njemu sedi udobno zavaljen u udubljenje na sredini jastučića. Ovo je i dekorativan poklon, pa to znači da ste napravili pravi izbor.

25. Stolnjak i salvete sa printom šerpica

Pored ukusnog zalogaja, svaki gurman sigurno voli da vidi i lepo postavljen sto jer takav sto pojačava apetit i daje poseban ugođaj pri svakom obroku. Kako  biste svom gurmanu poklonili nešto što će na interesantan način ukrasiti njegov sto, izaberite stolnjak i salvete sa printom malih činija, čaša ili šerpica. To će biti neobičan i lep poklon, a svakako je prikladan za jednog gurmana.

26. „Italijanski“ komplet hrane

Velika većina gurmana obožava sve vrste testenine, pa je odlična ideja da svom sladokuscu napravite interesantan paket u kojem će pronaći razne stvari za spremanje talijanskih jela. Kupite kvalitetno maslinovo ulje, mediteranske začine, nekoliko vrsta sireva i testeninu u raznim bojama, pa sve to lepo i zanimljivo zapakujte. Možete dodati još neke sitnice koje vam padnu na pamet, a koje se slažu sa ovom temom. Ovakav paket će sigurno iznenaditi i mnogo obradovati vašeg gurmana, a i potaknuće ga da odmah isproba neki od talijanskih recepata za spremanje paste.

27. Paket suhomesnatih proizvoda

Mislim da nema tog gurmana koji ne voli da jede dobru pršutu ili odličan kulen, pa je sigurno dobar izbor poklona za takvu osobu lepo aranžiran paket kvalitetnih suhomesnatih proizvoda. Ako želite, u taj aranžman možete ubaciti i bocu vina ili neki komad tvrdog sira. Sve to će samo pojačati zadovoljstvo vašeg gurmana kada mu predate ovakav paket.

28. Magazin za gurmane

Sigurno je da gurmani vole čitati časopise koji predstavljaju nove recepte i koji prikazuju kako se ti recepti spremaju. Na tržištu možete pronaći više različitih časopisa namenjenih gurmanima, kao što su „Hrana i vino“, „Srpska kujna“ „Pošalji recept“ i slično. Kupite najnoviji broj nekoliko takvih časopisa, pa ih dekorativno zapakujte, dodajte uz njih neki slatkiš ili piće i obradujte svog gurmana.

29. Večera u novom restoranu

Ukoliko želite nečim iznenaditi vašeg gurmana, možete ga odvesti na večeru ili ručak u novi restoran. Sigurni smo da će vašem gurmanu biti pravo zadovoljstvo da isproba zanimljiva jela sa menija novog restorana i da ih uporedi sa svojim dosadašnjim restoranskim iskustvima.

30. Uokvirena slika omiljene hrane

Ako imate saznanja o tome koja hrana je broj jedan na gurmanskoj listi vašeg sladokusca, bilo bi vrlo zanimljivo da nabavite sliku te hrane i da je date uokviriti. Možete iskoristiti i neki dobar poster koji prikazuje omiljeno jelo vašeg sladokusca. Takvim poklonom ćete i nasmejati vašeg gurmana, a i pružiti mu priliku da baci pogled na omiljenu hranu kada god to poželi. Nadamo se da smo vam pomogli u odabiru poklona za vašeg dragog sladokusca i da ćete takvim poklonom izazvati osmeh i zahvalnost na njegovom ili njenom licu.