Šta pokloniti geodeti?

Koliko puta ste čuli od svojih roditelja ili baka i dedova da su se tamo neke komšije posvađale zbog međe između njihovih imanja? Ranije se to često dešavalo, a takvih slučajeva ima i danas. Da bi se ovakvi sporovi rešili, neko pozove geodetu i on izvrši tačno premeravanje imanja i vraćanje kamena tamo gde treba biti.

Međutim, geodeta u svom poslu ne rešava samo tuđe zemljišne razmirice, nego ima i veoma važnu ulogu u svakoj izgradnji i na svakom gradilištu. Zato je geodeta često na terenu, i to po svakakvom vremenu, ali ipak provodi i mnogo radnih sati u zatvorenom prostoru. Potrebno je da izradi detaljne planove celokupnog rada, ali  i raznih proračuna.

Kada tražite poklon za ovakvu osobu, možete se voditi samo onim što je vezano za njeno zanimanje ili se bazirati na lične afinitete te osobe. Ipak, najbolja kombinacija je poklon koji ima veze i sa strukom i sa ličnim željama ili hobijima. Mi smo vam zato pripremili 30 predloga koje uvek možete iskoristiti kada želite nešto pokloniti geodeti do kojeg vam je stalo.

1. Navigacija

S obzirom da se često dešava da jedan geodeta zbog posla treba doći na neku nepoznatu lokaciju, navigacija je idealan izbor poklona za ovu osobu. Pomoću ovakvog poklona će uspevati da na vreme stigne gde god treba i da ne gubi nerve zbog pogrešnih skretanja.  Možete izabrati neki od manjih ili većih modela navigacije, što zavisi od toga kojim iznosom raspolažete i kakve su želje vašeg geodete. U svakom slučaju, ovo će biti odličan poklon za njega i sigurno će vam biti veoma zahvalan.

2. Dvogled

Ovo je poklon koji vaš geodeta može koristiti i za posao i za zabavu, a sigurno će ga uspeti iskoristiti i neko drugi iz njegovog okruženja. Dvogled je uvek dobar izbor kada treba detaljnije proučiti nešto što je dosta udaljeno, a geodete svakako često nailaze na takve situacije. Naravno, dvogled je lepa sprava koja omogućava i uživanje u posmatranju okoline na putovanjima i godišnjim odmorima, pa će vaš geodeta imati mnogo koristi od ovakvog poklona.

3. Eksterna baterija/punjač

Ako se vaš geodeta često nalazi na terenu, sigurno mu se dešavaju situacije u kojima ima praznu bateriju mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja, a nema pristup izvoru električne energije. Možda ne može ni da čeka na jednom mestu da se ta baterija napuni i telefon mu treba odmah. Upravo zbog toga, nikako nećete pogrešiti ako mu poklonite eksternu bateriju koju može nositi gde god da ide i pomoću koje u svakom momentu može napuniti svoj mobilni telefon.

4. Planer i olovka

Beleške i napomene su veoma bitne u poslu kojim se geodeta bavi, pa će mu dobro doći kvalitetan i praktičan planer i lepa olovka kojom će zapisivati sve što mu je važno. Planer birajte prema tome da li će ga držati u kancelariji ili će ga prvenstveno nositi na teren, od te namene zavisi i veličina ovog planera. Izaberite jedan komplet olovke i planera, lepo ga zapakujte i poklonite svom geodeti.

5. Pametni sat

Ponekad je posao mnogo stresan, a da čovek nije ni svestan kroz šta sve prolazi i kako to utiče na njega. Pametni satovi daju dobar uvid u rad ljudskog organizma, mere otkucaje srca, pređene korake i još mnogo toga što je bitno za naše zdravlje. pored ovih medicinskih mogućnosti, pametni satovi imaju i niz tehničkih opcija koje se mogu veoma dobro iskoristiti. Odaberite jedan ovakav sat i iznenadite svog geodetu ovim lepim i korisnim poklonom.

6. Kapa i rukavice odnosno šešir i sunčane naočare

Već smo rekli da geodete često rade na terenu i po svakakvom vremenu, pa im je zbog toga potrebna i adekvatna zaštita od vremenskih neprilika. Za zimsku varijantu rada na otvorenom, poklonite vašem geodeti toplu kapu i rukavice koje će ga štititi od hladnoće u toku obavljanja posla. Ako se radi o letnjem periodu i radu na sunčanim površinama, dobar izbor poklona za geodetu su šešir i sunčane naočare. Ovo će ga zaštititi od jakog sunca i olakšati mu posao na otvorenom. Izaberite boje koje geodeta voli ili one koje se najlakše uklapaju uz većinu odeće.

7. Tople čizme ili udobne lagane cipele

Ovo je još jedna vrsta poklona koja će sigurno dobro doći vašem geodeti, a vezana je za godišnje doba. S obzirom da se radi o poslu koji se izvodi na svakakvom terenu, geodeta mora imati odgovarajuću obuću koja će ga štititi i leti i zimi. Za zimske uslove, izaberite tople i udobne čizme, a za letnju varijantu neke anatomski oblikovane cipele. Ovaj poklon će sigurno pomoći vašem geodeti da smanji umor nogu i da ih sačuva od nekih povreda.

8. Voki-toki (walkie-talkie)

Terenski rad ili rad na gradilištu, gde se jedna osoba nalazi na velikoj visini, a druga na zemlji, zahteva određenu vrstu komunikacije koja neće ostavljati nikakve sumnje u to šta je rečeno. Voki-toki je odličan izbor za ovakve situacije i mnogo olakšava posao. S ovom spravom je lako postići jasan dogovor između osoba koje su dosta udaljene jedna od druge. Zato iznenadite i obradujte svog geodetu ovim poklonom.

9. Stoni organizer

Mnoštvo papira i raznog pribora na stolu, svakako ometa svačiji rad, pa tako i rad vašeg geodete. Jasno je da je mnogo lakše skoncentrisati se na posao kada se sve stvari nalaze na svom mestu i kada su uvek na dohvat ruke onome ko ih u tom momentu treba. Poklonite stoni organizer svom geodeti i omogućite mu da lepo organizuje svoje olovke, papire, gadžete i ostali pribor koji u kancelariji svakodnevno koristi. To će mu olakšati rad i sigurno će vam biti zahvalan.

10. Torba za pribor na terenu

Bez obzira da li vaš geodeta ide na posao u kancelariju ili na teren, mora imati neku torbu u koju će staviti stvari koje su mu na poslu potrebne. Za teren mu svakako treba malo veća torba u koju može staviti sav neophodan pribor, ali i termos bocu ili, možda, sendvič. Izaberite odgovarajuću torbu i vodite računa za koju namenu je kupujete, pa njome obradujte svog geodetu.

11. Termos boca

Kao što smo u prethodnoj stavci spomenuli, na terenu je često potrebno imati termos bocu da bi se mogla popiti kafa ili vruć čaj. Zato nećete pogrešiti ako jednom geodeti poklonite lepu i praktičnu termos bocu. Najbolje su one koje ne zauzimaju previše prostora i koje na svom vrhu imaju pumpicu, pa ih zato nije potrebo skroz otvarati kada se koriste.

12. Miš i podloga za miša

Svaki geodeta mnogo koristi računar pa tako i miša za računar. Da biste mu malo popravili raspoloženje, izaberite neobičnog miša za računar, dodajte isto tako interesantnu podlogu za miša, pa tim poklonom razveselite svog geodetu.

13. Majica sa natpisima

Kao i za bilo koju drugu osobu i za geodetu možete nabaviti majicu sa nekim duhovitim natpisom pa tom majicom nasmejati onoga kome je poklanjate. Natpise smislite sami i dajte da ih odštampaju na majicu ili kupite neku koja već ima prikladan tekst za geodetu. Mi vam predlažemo nešto poput „Uvek mogu lično da te premerim“. Majice su i praktičan i zabavan poklon, pa s njima ne možete pogrešiti.

14. Magnetni držač mobilnog telefona

U toku vožnje je mnogo lakše pratiti dešavanja na mobilnom telefonu kada on stoji na postolju, nego na sedalu pored vozača. Posebno je to značajno ako vaš geodeta ima uključenu navigaciju na svom mobilnom telefonu. Poklonite mu jedan magnetni držač mobilnog telefona i olakšajte mu njegovo korišćenje u automobilu. Biće vam zahvalan što ste se setili ovako korisne stvarčice.

15. Podmetač za leđa

Ukoliko vaš geodeta provodi dosta vremena sedeći za stolom u kancelariji, potrebna mu je neka podrška za leđa u toku rada i tog sedenja. Izaberite jedan anatomski podmetač za leđa koji ima isturen lumbalni deo i koji na taj način daje odličnu podršku kičmenom stubu u toku sedenja. Ovakvi podmetači su pravi spas za osobe koje mnogo vremena provode u sedećem položaju, pa će vam vaš geodeta sigurno biti zahvalan na tom poklonu.

16. Nakit

Kao i svakoj drugoj osobi i geodeti možete pokloniti nešto od nakita. Potrudite se da pronađete prikladne komade nakita koji su simpatično i simbolično povezani sa njegovim zanimanjem. Takav jedan komad nakita je i lančić sa priveskom „mapa puteva ili zemljišta“. Ako se radi o ženskoj osobi, potražite naušnice, narukvice ili prsten s nekom prikladnom tematikom ili jednostavno one za koje znate da će se toj osobi dopasti.

17. Blutut tragač (bluetooth)

Pošto geodete često borave na terenu, dešava se da im negde ispadnu ključevi ili neki drugi bitan predmet i da ga ne mogu lako pronaći. Upravo zato je dobar izbor poklona za jednog geodetu  blutut tragač koji on/ona može okačiti na svoje ključeve, novčanik ili neki drugi bitan predmet. Ovaj tragač odašilje signal do 120m i tako omogućuje pronalazak izgubljenog predmeta. Lokacija ove spravice se utvrđuje pomoću aplikacije koju je jednostavno instalirati. Ovakav tragač je koristan i kada se ključevi zagube negde u kancelariji ili stanu.

18. Poseban lični paket

Ako se ne želite baviti traženjem nekog tematskog poklona za vašeg geodetu, uvek možete osmisliti jedan lep paket koji će sadržavati sve ono što vaš geodeta voli. Raspitajte se koje su to sitnice koje raduju ovu osobu, pa od takvih stvari formirajte simpatičan paket, zanimljivo ga upakujte i njime obradujte vašeg geodetu.

19. Krema za zaštitu lica

Već smo napomenuli kako geodete mogu provoditi mnogo vremena na otvorenom prostoru, a to znači kako im različiti vremenski uslovi mogu stvarati probleme vezane za kožu lica. Kvalitetna krema za lice, koja je izrađena od organskih materija, može nahraniti i zaštititi kožu lica vašeg geodete. Potrudite se da nabavite onu kremu koja ima UVA i UVB zaštitu jer je takva zaštita potrebna i zimi kao i leti.

20. Časopis

Svaki stručnjak treba usavršavanje, pa je takav slučaj i sa geodetom. Najbrže i najlakše je doći do novih stručnih informacija i do zanimljivosti vezanih za struku čitajući stručne časopise. Odaberite onaj časopis koji je lako dostupan vašem geodeti, pa mu platite pretplatu na mesec dana ili više meseci i na taj način ga obradujte ovim poklonom.

21. Stolnjak sa printom gradilišta

Interesantan poklon za geodetu može biti i stolnjak sa printom gradilišta jer je to mesto na kojem on često radi. Ovakav poklon je i simpatičan i neobičan, a ima i svoju upotrebnu vrednost. Ukoliko ne možete naći takav stolnjak u prodaji, možete kupiti jednobojan stolnjak i dati da vam na njemu odštampaju spomenuti motiv. Vaš geodeta će se sigurno iznenaditi i nasmejati kada vidi poklon koji ste mu doneli.

22. Privesak za ključeve

Ponekad svom geodeti želite pokloniti neki mali i simpatičan poklon koji ne iziskuje mnogo novaca. Za takvu priliku je dobro da odaberite jedan simpatičan privesak za ključeve u obliku nekog geodetskog mernog instrumenta. Takav poklon će iznenaditi vašeg geodetu, zabaviti ga i sigurno će ga obradovati.

23. Knjiga s omiljenom temom vašeg geodete

Kada je o knjigama reč, nije obavezno da geodeti uvek poklonite neku stručnu knjigu. Vrlo je moguće da je on ili ona osoba koja voli akcione romane, temu naučne fantastike ili neke istorijske priče. Zato se raspitajte kakav je književni ukus geodete za kojeg tražite poklon, pa mu poklonite neku takvu knjigu. Ispišite lepu posvetu, ukusno zapakujte knjigu i obradujte vašeg geodetu.

24. Kravata „geografska karta“

Ako se radi o geodeti koji je muškarac, možete mu pokloniti kravatu sa printom geografske karte ili nekog zemljišta. Ukoliko je vaš geodeta žena, isto to možete potražiti na svilenoj marami ili nekom šalu. Naravno, uvek možete dati da vam odštampaju takav detalj na kravati ili šalu koji ste prethodno kupili. Ovakav poklon će oduševiti vašeg geodetu jer će se sigurno izdvajati iz mnoštva drugih poklona koje su dobili.

25. Sklopiva stolica

Ovo je jedan vrlo praktičan poklon koji vas neće preterano koštati, a mogao bi biti od velike koristi vašem geodeti. Terenski rad ne podrazumeva uvek mesto za odmor, pa bi jedna sklopiva stolica mogla rešiti taj problem barem privremeno. Izaberite onu stolicu koja je izrađena od laganog, ali izdržljivog materijala i koja ne zauzima mnogo prostora, kako bi je vaš geodeta mogao lako koristiti kada je na terenu.

26. Neobičan USB

Svaki stručnjak, pa tako i geodeta, često koristi USB za prenos svojih podataka. Naravno da za podatke uopšte nije važno kako taj USB izgleda, ali je za geodetu mnogo lepše kada je ta spravica neobičnog i simpatičnog oblika. Odaberite jedan takav USB i obradujte svog geodetu.

27. Šolja

Svaki čovek svakodnevno koristi šolju za kafu, čaj mleko ili nešto drugo, pa je uvek prikladno nekome pokloniti jednu šolju. Ako ta vaša šolja ima neobičan oblik i luckast natpis, nabavili ste odličan poklon. Mi vam predlažemo šolju sa natpisom koji kaže „ovde ja merim“, a vi i sami možete osmisliti jednu takvu.

28. Kabanica

Hladni jesenji dani ili oni rani proletnji često donose kišu koja ometa radove na otvorenom. Kako bi vaš geodeta bio zaštićen od iznenadnih pljuskova i od mokre odeće, poklonite mu kabanicu koju uvek može poneti sa sobom. Taj poklon će sigurno često koristiti i svaki put će vam biti zahvalan na njemu.

29. Masažer za stopala

Nakon celog radnog dana provedenog na terenu, veoma prija masaža stopala. To će vam potvrditi svi oni ljudi koji mnogo stoje u toku rada ili oni koji dosta pešače. Izaberite praktičan masažer za stopala ili neku električnu posudu za kupku stopala, pa takvim poklonom iznenadite svog geodetu. Biće vam veoma zahvalan.

30. Posuda za ručak

S obzirom da terenski rad izaziva glad na mestima gde nema kioska sa brzom hranom ili nekih restorana, kutija za ručak je odličan način da vaš geodeta sebi obezbedi hranu i na takvim mestima. Izaberite neku praktičnu kutiju za ručak sa raznim pregradama ili se opredelite za one termos posude koje se slažu jedna na drugu i dugo drže toplotu hrane. Tako će vaš geodeta uvek imati pristojan obrok, bez obzira gde će se tog radnog dana nalaziti.

Naši predlozi poklona za geodetu su prilagođeni svakom džepu, ima ih i skupljih i jeftinijih, a na vama je da odlučite šta je najbolje za osobu kojoj želite nešto pokloniti.