Šta pokloniti harmonikašu

Na našim prostorima je prosto nezamislivo održavanje svadbe i sličnih proslava bez dobrog harmonikaša. Iako harmonika nikako nije instrument koji svira samo narodna kola, kafansku i drugu sličnu muziku, nekako se najviše za to vezuje.

Malo je onih koji često odlaze na koncerte harmonike i koji taj instrument doživljavaju na drugačiji način od onog koji je duboko usađen u „široke narodne mase“. Kada se i desi da je neko profinjeniji  poštovalac harmonike, to je najčešće zato što u svom bliskom okruženu ima nekoga ko harmoniku svira i na čije koncerte rado odlazi.

Dolaskom perioda praznika, ali i rođendana, slava i raznih godišnjica, takvi ljudi se nađu u dilemi šta pokloniti tom svom harmonikašu. Naravno da će svi pokušati izabrati poklon koji će biti primeren baš tom zvanju, a to ponekad nije lako. Zato smo se mi pozabavili ovom temom i za vas pripremili listu od 30 predloga poklona baš za harmonikaša.

1. Ambijentalna LED lampa

Ovo je zaista lep poklon jednom harmonikašu. Radi se o lampi koja je izrađena u obliku otvorene harmonike i koja ima masivno drveno postolje. Deluje veoma dekorativno i može da svetli u čak sedam različitih boja. Ta svetla mogu da se naizmenično izmenjuju ili da osoba sam izabere boju svetla u kojoj hoće da lampa radi. Ova ambijentalna LED lampa ima USB priključak pa je to dodatni plus na sve rečeno. Sigurni smo da bi se vaš harmonikaš veoma obradovao „harmonici“ koja svetli u boji u kojoj on to želi.

2. Drveni sat „harmonika“

Još jedan dekorativan, a praktičan poklon za vašeg harmonikaša može biti sat koji je oblikovan u drvetu i koji predstavlja raširenu harmoniku. Takav sat može biti zidni, ali može stajati i na podu ili nekoj komodi. Moguće je personalizovati ovu „harmoniku“ tako što ćete tražiti da vam na tom satu ispišu reči po vašoj želji, a možete diktirati i veličinu ovog lepog poklona. S obzirom da se ovakav sat radi i po narudžbi, lako je udesiti da poklon bude upravo onakav kakav želite za svog harmonikaša.

3. Majica s natpisom

S obzirom da majice nose svi ljudi, nema razloga da je ne nosi i vaš harmonikaš. Na vama je da jednu ili više majica učinite posebnima i prikladnima baš za harmonikaša. Odštampajte neke duhovite natpise ili one koji su povezani sa sviranjem harmonike, pa ih poklonite dragoj osobi. Jedan od natpisa koje možete staviti na majicu za harmonikaša je „Da je harmonikaš biti lako, harmonikaš bi bio svako.“ Sigurni smo da ćete nasmejati i obradovati vašeg dragog muzičara.

4. Privesak mini usna harmonika

Ukoliko želite svom harmonikašu pokloniti neku sitnicu koja će ga uvek podsećati na vas, možete mu pokloniti privesak u obliku male usne harmonike. Zanimljivo je da ova harmonika može svirati i da može zabaviti vašeg harmonikaša na taj način. Izaberite privesak u jednoj od više boja koje su u ponudi, pa tim simpatičnim poklonom iznenadite vašeg harmonikaša.

5. Knjiga notnih zapisa

Potrudite se da nabavite lepu zbirku notnih zapisa narodnih pesama koje su urađene u aranžmanu za harmoniku. Ovakva zbirka će biti iznenađenje za vašeg harmonikaša i pružiće mu priliku da nauči i odsvira mnoge lepe narodne pesme koje prvobitno nisu stvarane za harmoniku. Ovo je poklon koji će vaš harmonikaš rado koristiti i koji će ga sigurno okupirati duže vreme. Napišite posvetu, lepo upakujte tu zbirku i obradujte svog harmonikaša.

6. Bombonjera „harmonika“

Da biste svom harmonikašu zasladili život, poklonite mu zanimljivu bombonjeru sa slikom harmonike na poklopcu. Ovakav poklon će razveseliti vašeg muzičara svojim izgledom, ali i odličnim okusom koji garantuju kvalitetni komadi ove bombonjere. Lepo upakujte svoj poklon i usrećite vašeg harmonikaša.

7. Šolja za harmonikaša

Verovatno svaka osoba ima omiljenu šolju za kafu, čaj ili druge tople napitke. Vi se potrudite da svom harmonikašu nabavite neobičnu šolju sa motivima harmonike ili dajte da se na njoj odštampa nešto baš specifično za vašeg dragog muzičara. Sigurni smo da će nakon primitka ovakvog poklona ta šolja zauzeti prvo mesto na listi omiljenih šolja vašeg harmonikaša.

8. Metalna figura harmonikaša

Zanimljiv dekorativni poklon za jednog harmonikaša je mala metalna figura osobe koja svira harmoniku. Ovakva figura može predstavljati lep suvenir u njegovoj sobi ili može krasiti prostor koji najčešće koristi. Izgleda neobično i lepo, a istovremeno je potpuno prikladna za je nekog harmonikaša. U svakom slučaju, vaš muzičar će se obradovati ovakvom poklonu.

9. Daska za rezanje

Bio on harmonikaš ili ne, ponekada sigurno reže neke namirnice u kuhinji i tada mu je potrebna dobra daska za rezanje. U prodaji možete pronaći kvalitetne i masivne daske za rezanje sa detaljima koji upućuju na harmoniku i harmonikaša. Ukoliko niste zadovoljni takvim daskama, uvek možete kupiti onu koja vam najviše odgovara i na njoj odštampati sliku ili tekst po želji.

10. Kaiševi za harmoniku

Svi znaju da je harmonika vrlo težak instrument i da je zato veoma bitno da harmonikaš ima odgovarajuće kaiše na toj harmonici kako bi osigurao njeno stajanje na mestu u toku sviranja. Koliko god da su kvalitetni, ovakvi kaiši su potrošna roba i vremenom se oštete i istroše. Svom harmonikašu možete pokloniti jake i udobne kaiše za harmoniku i na taj način mu ulepšati trenutke koje provodi sa svojim instrumentom.

11. Torba ili kofer za harmoniku

Ukoliko vaš harmonikaš još uvek nema torbu ili kofer za harmoniku, možete mu pokloniti jedno od to dvoje i svojim poklonom obradovati i njega i njegovu harmoniku. Ovakve poklone možete pronaći po različitim cenama, što zavisi od proizvođača i kvalitete proizvoda. Ni torba ni kofer ne spadaju u jeftine stvari vezane za harmoniku, ali sigurno spadaju u one stvari koje svakog harmonikaša veoma raduju.

12. Torta „harmonika“

Profesionalni poslastičari mogu napraviti predivne i vrlo ukusne torte u obliku harmonike ili sa detaljima koji su vezani za harmoniku. Ukoliko ste u prilici da svom harmonikašu poklonite nešto slatko, svakako se odlučite za ovakvu tortu i sigurno ćete napraviti pun pogodak tim izborom. Da ne spominjemo to kako ćete i sami moći iskoristiti deo tog poklona kada vaš harmonikaš iseče ovu tortu.

13. Kravata

Svaki muškarac kad-tad dođe u situaciju da mora nositi kravatu, pa zašto da vaš harmonikaš ne nosi kravatu sa printom klavijature ili slikom male harmonike? Takve kravate mogu biti baš zanimljiv detalj u nekoj odevnoj kombinaciji, a svakako će svima pokazati koji je omiljeni muzički instrument osobe koja tu kravatu nosi. Izaberite jednu takvu kravatu, lepo je upakujte i njome iznenadite vašeg harmonikaša.

14. Stalak za note

Koliko god da neki muzičar vežba i dobro pamti note određene kompozicije, uvek se desi da se susretne sa nekom novom melodijom i da su mu potrebne note da bi je tačno odsvirao. U takvim situacijama je odlično pomagalo stalak za note. Ovakav poklon će omogućiti vašem harmonikašu, a posebno onom sa kratkim stažem sviranja, da lako i bez ometanja iščita sve note i tačno odsvira datu melodiju.

15. Knjiga o vrhunskim harmonikašima

Lep poklon za nekoga ko voli i svira harmoniku je i knjiga o poznatim vrhunskim umetnicima na harmonici ili o nekim zanimljivostima vezanim za harmoniku i svet harmonikaša. S obzirom da je harmonika stari instrument, neće biti teško pronaći mnoge zanimljivosti vezane za nju pretočene u neku knjigu. Vaš harmonikaš će se sigurno obradovati ovakvom poklonu jer će dosta toga saznati o svom omiljenom instrumentu, ali će se i zabaviti čitajući zanimljivosti vezane za harmoniku.

16. Karte za koncert klasične harmonike

Ne dešavaju se tako često koncerti klasične harmonike, pa bi vaš harmonikaš sigurno bio veoma sretan da prisustvuje jednom takvom koncertu. Nabavite karte za ovakav događaj i poklonite ih svom dragom muzičaru. Ako i sami volite ovakvu muziku i želeli biste praviti društvo vašem muzičaru, povedite ga na ovaj koncert i uživajte zajedno s njim u lepim zvucima harmonike.

17. Karte za muzej harmonike

U jednom takvom muzeju kakav je Internacionalni muzej harmonike u Italiji, moguće je videti mnoge zanimljive stvari vezane za harmoniku i njen razvoj. Muzej poseduje preko 3oo eksponata iz 22 različite zemlje sveta i pravo je mesto za jednog obožavaoca harmonike. Obezbedite svom harmonikašu posetu takvom muzeju i sigurno je da ćete ga mnogo obradovati. Neke stvari se ne zaboravljaju lako, a ova poseta će ostati u dugom pamćenju vašeg harmonikaša.

18. Posteljina sa motivima harmonike

Nije nikakav problem da za svog dragog harmonikaša pronađete kvalitetnu i lepu posteljinu sa motivima harmonike, pa nema razloga da to i ne uradite. Svima je potrebna još jedna posteljina i nikako neće biti na odmet da vaš harmonikaš dobije ovakav poklon. Verujemo da će njegovi snovi biti mnogo raspevaniji i veseliji kada u njih utone u jednoj muzičkoj posteljini.

19. Kasica „harmoničica“

U slučaju da tražite poklon za mlađeg harmonikaša ili dete koje svira harmoniku, možete mu/joj pokloniti kasicu u obliku harmonike. Ovakav poklon će ga svako malo privlačiti da u njega ubaci novi novčić, pa će to biti i korisno za dete. Naravno da ovim poklonom možete nasmejati i obradovati i odraslog harmonikaša, a posebno onog koji ne zna dobro raspolagati novčanim sredstvima.

20. Figurice poznatih harmonika

Kao interesantan poklon za jednog harmonikaša, možete izabrati figurice koje su verne kopije poznatih harmonika i pokloniti mu ih kao određeni suvenir. Ovakve figurice su uvek zanimljive za posmatranje jer na sebi sadrže sve isto kao i velika originalna harmonika. Takav poklon će vaš harmonikaš moći držati u svojoj omiljenoj prostoriji i tako mu se često vraćati i uživati u pogledu na njega.

21. Tegovi i sportska oprema

S obzirom da je harmonika težak instrument i da teži preko 12 kg, svaki harmonikaš bi trebao provoditi određeno vreme u telesnom vežbanju i bavljenju nekim sportom. Dobro bi bilo da diže manje tegove ili da radi neke vežbe za jačanje mišića leđa. Upravo zbog ovoga, nije loša ideja da za poklon harmonikašu izaberete neke sportske rekvizite ili sprave za vežbanje koje će mu ojačati mišiće i učiniti ga zdravijim i izdržljivijim.

22. Čelično postolje za harmoniku

Pored toga što je dobro za harmoniku da stoji na postolju koje je za nju osmišljeno, harmonika i lepo izgleda kada se na takvom postolju nalazi. Svaki harmonikaš uživa u pogledu na svoju miljenicu kada je gleda odloženu na postolje namenjeno upravo harmonici. Nabavite jedno ovakvo postolje, zanimljivo ga zapakujte i poklonite svom harmonikašu. Sigurno će vam biti zahvalan jer je ovo i praktičan i vredan poklon.

23. Bežični sistem za harmoniku

Nijedan muzičar ne voli da se sapliće o kablove u toku svog nastupa, pa je bežična oprema pravi blagoslov za njih. Kada je harmonika u pitanju, komplet bežične opreme se odnosi na mikrofon i neka pojačala koja pomažu boljem ozvučenju same harmonike. Nabavite jedan ovakav komplet za harmoniku i njime iznenadite svog harmonikaša. Lako ih možete kupiti u muzičkim radnjama lično ili putem interneta.

24. Ogrlica ili lančić s priveskom male harmonike

Bilo da kupujete poklon za harmonikaša ili za harmonikašicu, dobar izbor ćete napraviti ako kupite ogrlicu ili lančić sa priveskom u obliku male harmonike. Ovakvih privesaka imate u bojama srebra, zlata ili bakra. Takođe se možete odlučiti za privesak crvene ili crne harmonike postavljene kao slike na okruglom privesku za lančić ili ogrlicu.  Koji god od ovih poklona da izaberete, usrećićete svog dragog muzičara.

25. Naušnice „harmonika“

Ako je vaš harmonikaš ženskog roda, sigurno ćete je obradovati lepim komadom nakita u obliku naušnica. U internet ponudi lako možete pronaći mnoge naušnice sa motivom harmonike, na vama je samo da odlučite koje od tih naušnica bi bile najbolji izbor za vašu harmonikašicu. Sigurni smo da ćete je mnogo usrećiti ovim poklonom jer će ona svima moći pokazati koji instrument joj je prirastao za srce čak i kada taj instrument nije pored nje.

26. Broš „zeko sa harmonikom“

Ukoliko kupujete poklon za malog harmonikaša, možete odabrati simpatičan broš u obliku zeke koji svira crvenu harmoniku. Ovo je veoma simpatičan komad nakita i sigurno će obradovati svaku devojčicu koja voli harmoniku. Broš je veselog izgleda i lepe izrade, pa nikako ne možete pogrešiti ako ga poklonite strastvenoj harmonikašici.

27. Dugmad za košulju

Ako želite pokloniti elegantan poklon svom harmonikašu, odlučite se za veoma lep komad nakita u vidu dugmadi za košulju koja su izrađena u obliku harmonike. Ova dugmad su u sivoj i crnoj boji, napravljena su od srebra i izgledaju veoma elegantno. Sa ovakvim poklonom, vaš harmonikaš se neće postideti na svom narednom koncertu jer će lepota i neobičnost rukava njegove košulje sigurno privlačiti pažnju.

28. Narukvica sa „harmonikom“

Ako se odlučite za narukvicu kao poklon vašem harmonikašu, možete birati između ženske i muške narukvice, a motiv harmonike je prilagođen tako da je ženski malo kitnjastiji nego muški motiv na središtu narukvice. Ovo je zaista lep poklon koji će sigurno razveseliti vašeg harmonikaša, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu.

29. Flaša „harmonika“

Zanimljiv i lep poklon jednom harmonikašu može biti ručno oslikana flaša u obliku harmonike. Kada naspete tečnost u tu flašu, harmonika dobija određenu boju i svaki puta može izgledati drugačije. Ovaj poklon je lep, a i koristan za sve one harmonikaše koji vole popiti piće nakon svirke ili vežbanja. Zato zapakujte flašu „harmoniku“ i njome obradujte svoga harmonikaša.

30. Košulja sa vezom „harmonika“

Svaki harmonikaš voli da lepo i reprezentativno izgleda kada svira najdraži instrument, a vi ćete mu u tome pomoći ako mu poklonite lepu košulju na kojoj je vezom izrađena lepa harmonika. Ovo je zaista simpatičan detalj na košulji i sigurni smo da će se svideti bilo kom harmonikašu.

Potrudili smo se da pronađemo i predložimo poklone koji će se svideti svakom harmonikašu i zato se nadamo da su naši predlozi pomogli da izaberete poklon za vašeg dragog muzičara.