Kakav poklon kupiti za ljubitelja čaja?

Kafa je nešto što je uvučeno u svaki deo naših života, pa obavezno pitamo „kad ćemo na kafu?“ kada želimo s nekim da se vidimo, a da pri tome i ne mislimo na pijenje baš kafe, ili postavljamo ono uobičajeno pitanje „može kafa?“ kada nam neko dođe u goste. Ali koliko god da nam je kafa najnormalniji deo svakodnevnice, moramo imati na umu da postoje osobe koje nisu njen fan i koje umesto kafe piju čaj.

Za takve ljude je pravi izazov tražiti poklon jer je besmisleno da im ponesete kafu i šećer kada odlazite kod njih u goste. Dobra vest je da postoji veliki izbor čajeva, a sve više se u ponudi pojavljuju i razne posude za pravljenje i konzumaciju čaja.

S obzirom da veliki deo stanovnika Zemlje uživa u čaju, neće biti problem pronaći neki zanimljiv poklon jednom takvom uživaocu. Kinezi, na primer, imaju propisan ceo ritual za pripremu čajnog napitka i to veoma impresivno izgleda. Turci, recimo, mnogo više uživaju u čaju nego u kafi i za čaj imaju posebno oblikovane staklene čaše, a mi domaću kafu nazivamo „turskom“.  O Englezima i ritualu ispijanja „čaja u pet“ da i ne govorimo. U njihovom priboru za čaj svakako ćete naći i obavezan bokalčić za mleko.

Čaj je napitak koji ima mnoga lekovita svojstva i ne služi samo da zadovolji naše čulo ukusa. Zbog toga je dobro razmisliti kome koji čaj nosite i čemu je on prvenstveno namenjen, da se neko ne bi uvredio. Ili da ne biste poklonili nekome neki od čajeva koji ne smiju konzumirati. Bez obzira što postoji ona narodna poslovica „poklonu se u zube ne gleda“, bolje je biti siguran da će naš poklon naići na odobravanje i simpatije kod osobe kojoj ga poklanjamo.

Ovde smo vam pripremili  27 predloga za poklon ljubiteljima čaja i nadamo se da će vam ti predlozi biti od velike pomoći.

1. Čajnik sa šoljom i tanjirićem

Sve češće u ponudi možete videti simpatične setove za čaj sačinjene od čajnika koji poklapa šolju i s njom čini lepu celinu. Ovo je i praktičan i dekorativan poklon jer dugo drži toplotu, a lepo izgleda. Moguće je pronaći razne dezene na ovom setu i tako ga uskladiti sa željama i potrebama onoga kome ga poklanjate.

2. Kutija za čaj

Ako ste odlučili nešto pokloniti ljubitelju čaja, ova kutija će biti pravi izbor. Izrađena je najčešće od drveta i podeljena tako da svaka vrsta čaja ima svoje mesto. Kada je otvorite, čaj izgleda vrlo pregledno i ujedno dekorativno. Kutiju možete napuniti raznim vrstama čaja ili je jednostavno lepo upakovati i poneti praznu kao poklon. Ljubitelji čaja će vam u oba slučaja biti zahvalni.

3. Set od nekoliko vrsta čaja

S obzirom da postoji zaista veliki izbor čajeva, od onih voćnih do raznih biljnih, možete napraviti lepu kombinaciju od nekoliko vrsta i sve dekorativno spakovati u korpu, uviti u celofan i pokloniti. Takođe, ove čajeve možete složiti u toranj ili piramidu, pa tako upakovati i obradovati ljubitelja čajnog napitka.

4. Keramička šolje za čaj

Na tržištu postoje zaista privlačne keramičke čaše za čaj uz koje dobijete i cedilo koje se okači u čaši. Na taj način se čaj duže napari, a čaša ima i svoj poklopac. Ponuda dezena je velika, ali je podloga čaše najčešće bela. U kineskoj varijanti ćete na čašama naći na razne načine naslikan trešnjin cvet, dok se drugi proizvođači baziraju na motive koji su karakteristični za njihovo podneblje.

5. Knjiga o istoriji čaja

Poklon ljubitelju čaja ne mora uvek sadržavati čaj ili pribor za njegovu pripremu. Može to biti i neka dobra knjiga o istorijatu čaja. Zanimljivo je saznati kako je čaj uopšte nastao, gde se prvi puta pojavio u današnjem obliku i ko ga je doneo kod nas.Ovaj napitak je nekada davno bio veoma skup i nije ga mogao priuštiti veliki broj ljudi. Zbog svega ovoga, knjiga o čaju je idealan poklon jednom ljubitelju ovog napitka. Nabavite zanimljiv primerak i obradujte dragu osobu.

6. Nakit

Kao i u svim drugim prilikama, i ovde možete pokloniti nakit i postići pun pogodak. Potražite lančić ili ogrlicu sa priveskom u obliku čajnika i iznenadite svog ljubitelja čaja. Isto tako, ako poklanjate dami, možete potražiti i naušnice s istim motivom čajnika i usrećiti je ovim poklonom. Narukvica ili prsten sa sličnim motivom, takođe može biti dobar izbor poklona za ljubitelja ili ljubiteljicu čaja.

7. Podmetač za vruće posude ili za set podmetača za čaše

Potražite zanimljive podmetače u obliku čajnika ili šolje za čaj, pa njima obradujte nekog uživaoca ovog napitka. Možete pokloniti jedan veliki podmetač za vruće posude ili potražiti nekoliko manjih podmetača za čaše i šolje. Čak i ako ne nađete podmetač u obliku čajnika, sigurno možete pronaći podmetač na kojem je slika čajnika ili čaja. Sve lepo spakujte i odnesite na poklon.

8. Porculanski set za čaj

S ovim poklonom ne možete pogrešiti. Setovi za čaj su uvek dobrodošli nekome ko u čaju svakodnevno uživa. Izbor je zaista veliki, pa vam neće biti problem da pronađete odgovarajući komplet. Obično se radi o setu od šest šolja za čaj sa tanjirićima, čajnika i posude za mleko. Dezen i boju birajte prema ukusu onoga kome set poklanjate.

9. Stakleni čajnik s cedilom

Veći ili manji stakleni čajnik, u kojem je već postavljeno cedilo, sigurno će naći svoju upotrebnu vrednost u domu svakog ljubitelja čaja. Pored praktičnosti, ovaj čajnik pruža i direktan uvid u proces nastajanja čaja jer se kroz providno staklo lepo vidi kako biljka otpušta svoje dragocene materije u vodu.

10. Teglice za čuvanje svežeg čaja

Postoji mnogo dekorativnih teglica koje možete pronaći u svim prodavnicama. Izaberite one za koje mislite da bi se najviše svidele vašem ljubitelju ovog napitka, pa iskombinujte set od nekoliko komada. Vodite računa o tome da teglice imaju dobre poklopce, kako čaj ne bi gubio dragocena svojstva tokom stajanja. Možete ih napuniti raznim čajevima ili taj čin ostaviti budućem vlasniku. U svakom slučaju, ovo će biti lep poklon koji može krasiti kuhinjske police.

11. Termos boca

Kada je o termos boci reč, moramo spomenuti da je ovo predmet koji zaista može poslužiti kao poklon skoro svakome. Nema te osobe koja ne pije neke tople ili hladne napitke i kojoj nekada ne  zatreba da taj napitak negde ponese. Zato je i u ovom „čajnom“ slučajutermos boca dobar izbor poklona, samo se potrudite da pronađete neku sa motivima ovog napitka.

12. Čajni keksići

Koliko god uz kafu dobro ide ratluk ili čokolada, toliko dobro uz čaj idu čajni keksići. Na svu sreću, u prodavnicama je veliki izbor ovih poslastica, pa neće biti veliki problem odlučiti se za neke od njih. Možete čak napraviti vlastitu kombinaciju od nekoliko vrsta čajnog keksa, pa sve lepo i zanimljivo upakovati u neku kutiju i pokloniti ljubiteljima čaja.

13. Kineske čajne loptice

S obzirom da iz Kine dolaze razna čudesa, uopšte ne čudi što su se Kinezi potrudili oko napitka koji im je veoma važan. Osmislili su čajne loptice, sastavljene od listića čaja složenih u loptu, koje se u vodi otvaraju poput latica cveta. Da biste videli celi proces, potrebno je da čajnik bude od providnog stakla. Ubacite lopticu i ona se na vaše oči otvara dok istovremeno stvara čaj. Predivan poklon koji neće ostaviti ravnodušnim pravog ljubitelja čaja.

14. Majica s natpisom

Ovo je još jedan od poklona koji ima univerzalnu vrednost kada je poklanjanje u pitanju. Svaka osoba nekada nosi majicu i to je odlična prilika da joj poklonite jednu sa šaljivim natpisima vezanim za čaj ili sa nekim printom koji predstavlja čaj. Izaberite majice od prirodnih materijala, u boji koja je omiljena onome kome majicu poklanjate i dajte da odštampaju natpise tipa „Čaj je moj najbolji prijatelj“ ili „Ko promaši čaj, sve je promašio“, „ Ne očajavam jer imam čaj“ i slično. Ovo će sigurno zabaviti vašeg ljubitelja čaja i rado će nositi tu majicu, ako ne u drugim prilikama, onda bar dok spava.

15. Nacionalne šolje za čaj

S obzirom da postoje narodi kojima je čaj na posebnom mestu u svakodnevnom životu, onda su i pribori za čaj tih naroda posebno osmišljeni i zanimljivi. Tako imate vrlo zanimljive kineske setove za čaj i njegovu pripremu, pa onda turske staklene čašice za čaj, pa posebno oblikovane i ukrašene ruske šolje za ispijanje čaja. Svaki od ovih kompleta šolja za čaj je na svoj način poseban i predstavlja zanimljiv i nesvakidašnji poklon. Nabavite neki od navedenih i iznenadite svog ljubitelja čaja.

16. Smešne šolje za čaj s raznim natpisima

Kako i sam naslov kaže, reč je o luckastim šoljama u neobičnim duhovitim oblicima, koje imaju isto tako duhovite natpise vezane za ispijanje čaja. Svaka ova šolja će izmamiti osmeh onome kome je poklonite i popraviti raspoloženje dok iz nje pije omiljeni napitak.

17. Knjiga o domaćim čajevima sa uputstvima za pripremu čaja

Većina nas je navikla da iz kutije za čaj uzme filter vrećicu i prelije je vrelom vodom, a onda servira čaj. Ali nije to ono pravo. Postoje rituali i načini na koji se pojedine vrste čaja spremaju, ono zbog čega dobijaju poseban ukus i boju. I nisu svi čajevi u filter vrećicama, oni vrhunske kvalitete su u rinfuzi i hermetički zatvoreni. Da bi vaš ljubitelj čaja sve to imao „u malom prstu“ , poklonite mu jednu dobru i poučnu knjigu s uputstvima za pripremu čajeva.

18. Kecelja

Zašto vaš ljubitelj čaja dok kuva ne bi nosio kecelju sa slikom čajnika ili neke osobe koja ispija čaj i u tome baš uživa? Poklonite mu jednu takvu kecelju i neće imati nikakvog razloga da ne bude „s čajem“ čak i kad kuva. Možete umesto slika staviti neke „čajne“ natpise, pa šaljivo upakovati oko kuhače i pokloniti.

19. Set srebrnih kašičica za čaj

Set ovakvih kašičica možete dati na graviranje neke posvete ili teksta koji vam se čini prikladan za ovu priliku. Bilo da set poklonite sa posvetom ili ne, sigurno će ostaviti snažan utisak na osobu kojoj ga poklanjate. Kad god bude mešala čaj ovim plemenitim kašičicama, setiće se vas.

20. Teglu domaćeg meda

U velikim gradovima teško je pronaći pravog pčelara, potrudite se da ga pronađete i kupite teglu pravog domaćeg livadskog ili bagremovog meda.

21. Osveživač prostora ili mirisni štapići s mirisom određenog čaja

Postoje razni osveživači prostora, pa tako i oni sa mirisom čaja. Ljubiteljima ovog napitka sigurno nije krivo što je neko izmislio i taj miris, a vi ga zato možete poneti kao poklon i obradovati dragu osobu. Osveživače možete naći sa raznim čajnim aromama, a vi se odlučite za onu koju najviše voli vaš ljubitelj čaja.

22. Poklon korpa

Ukoliko se ne možete odlučiti za jedan konkretan poklon koji biste poneli ljubitelju čaja, napravite svoj miks od nekoliko stvari za koje ste sigurni da uvek trebaju čajoljupcu. U neku dekorativnu korpu ili kutiju spakujte nekoliko vrsta čaja, šolju, kašičicu, cedilo, čajni keks, voće i sve to ukusno zapakujte. Ovim poklonom ćete sigurno obradovati vašeg čajoljupca.

23. Buket ili kesa domaćeg čaja

Posetite najbližu prirodu i naberite divlje majčine dušice ili nane. Takvom poklonu će se oduševiti svaki ljubitelj čaja.

24. Infuzeri za čaj

Postoji veliki broj simpatičnih infuzera koje možete stavljati u šolje za čaj. Izaberite figurice u likovima koje voli vaš čajoljubac i poklonite mu manju kolekciju. Simpatično izgleda kada, na primer, mala riba viri iz šolje s čajem.

25. Posude za šećer, med i mleko

Većina onih koji piju čaj dodaju med ili šećer u svoj napitak, a neki dodaju i mleko. Zato je prikladan poklon i neka simpatična i neobična posuda za med ili mleko. Možda i za šećer. U svakom slučaju, možete se odlučiti za jedno od navedenog ili napraviti set od sva tri predmeta i pokloniti ga dragoj osobi.

26. Kineska ceremonija pripremanja čaja

S obzirom da je ovo zaista zanimljiva ceremonija, puna strogo određenih pokreta, vredi je pogledati više puta. Zato je dobar izbor poklona dvd sa snimkom ove ceremonije uz koji ćete dodati omiljenu kutiju čaja vaše drage osobe.

27. Električno kuvalo za vodu

Nemaju svi vremena da prave ritual oko kuvanja čaja. Iz ovog razloga kvalitetno kuvalo za vodu je izuzetan poklon svima koji redovno konzumiraju čaj.

Nadamo se da ste među našim predlozima uspeli pronaći neki koji vam odgovara i da ćete njime usrećiti nekog ljubitelja čaja. Uz sve što ponesete kao poklon, dodajte mnogo ljubavi i osmeha, pa ni jedan poklon neće ostati neprimećen.