Ideje za poklon učiteljici za rođendan

Svaki roditelj ima blaži napad panike kad mu dete polazi u školu. Razmišljanja o tome kako će se snaći u novoj sredini, da li će uspostaviti dobre odnose sa drugom decom, kako će savladati predviđeno gradivo, samo su deo velike brige koja mori roditelje.

Međutim, najveća briga je kakvu će učiteljicu dobiti za starešinu odeljenja. A tu je i najveća nada.

Svaki roditelj zna da je uz dobru i požrtvovanu učiteljicu mnogo lakše savladati sve školske izazove. Jer, učiteljica je kao druga majka. Ona je „majka“ odeljenja u kojem je dete, njoj se deca poveravaju i od nje traže zaštitu kad imaju problem u školi. A znamo da u školi provode isto toliko vremena kao i kod kuće, ako ne i više. Naravno, ne računajući vreme kada spavaju.

Zbog svega navedenog, deca imaju veliku potrebu i želju da obraduju svoju učiteljicu poklonom za rođendan. Time iskazuju vlastitu ljubav, ali i zahvalnost prema učiteljici. S obzirom da se radi o deci, pokloni bi trebali biti skromni, dečji, izrađeni lično ili kupljeni za malo novaca, ali sa velikom simbolikom.

Međutim, i roditelji često imaju želju da nešto poklone učiteljici i na taj način joj se zahvale za dobar rad s njihovom decom. Rođendan je idealna prilika za to, a pokloni su tada malo ozbiljniji nego oni dečji. U ovom slučaju, možda bi najbolje bilo da se svi roditelji dogovore i ,zajedno s decom, predaju jedan vredniji poklon. Naravno, to opet ne treba biti nešto preskupo što bi prelazilo granice dobrog ukusa.

Ako ste i sami u situaciji da tražite poklon za učiteljicu, pogledajte naše predloge, možda vam pomognu.

1. Cveće u saksiji za gajenje u odeljenju

Dobra učiteljica uvek potiče duh zajedništva kod dece, pa se oni mnogo raduju kada vide plodove zajedničkog rada. Zato bi dobar izbor poklona za učiteljicu bilo cveće u saksiji koje bi zajedno gajili u odeljenju. Na taj način bi i u praksi mogli proći lekcije iz poznavanja prirode i društva u kojima govore o razvoju biljke i njenim delovima. Uz cveće, tu se mogu naći i neke začinske biljke, mini  paradajz i druge. Kao što postoje redari u odeljenju, tako bi se mogli izmenjivati i oni koji su zaduženi za zalivanje biljaka i uklanjanje sasušenog lišća i slično. Lep napredak biljke, bio bi zajednički uspeh.

2. Zajednički pano

Izrada zajedničkog panoa je svakako lep poklon, a mogu pripomoći i roditelji tako što će napraviti okvir od letvica ili nekog drugog materijala. Deca bi mogla odabrati razne slike sa zajedničkih izleta i druženja, a roditelji bi ih mogli izraditi. Ovakav pano se može uraditi i u obliku stabla koje deca trebaju lepo obojiti i ukrasiti, a grane „iskititi“ zajedničkim fotografijama. Uz datum i posvetu, ovo je prelep poklon za učiteljicu.

3. Torta i buket cveća

Kakav bi to bio rođendan da nema rođendanske torte? Uz pomoć roditelja, deca mogu pripremiti papirne ili plastične tanjire, viljuške i čaše, malo dekoracije za učionicu i na času odeljenske zajednice iznenaditi učiteljicu tortom i buketom cveća. S obzirom da je to čas koji je svakako posvećen odeljenju, mogu ga provesti u lepoj slavljeničkoj atmosferi. Uz pesmicu za rođendan, čestitanje i ukusnu tortu, svi će se osećati kao jedna porodica, a učiteljica može biti ponosna.

4. Knjiga

Knjiga i učiteljica su neraskidivi pojmovi. Izaberite neko lepo izdanje iz žanra koji  učiteljicu zanima ili iz oblasti struke, napišite posvetu i obogatite njenu biblioteku.

5. Planer i pribor za pisanje

Svakom prosvetnom radniku treba dobar pisaći pribor i dobar rokovnik za izradu plana rada. Čak i da ih imaju nekoliko, to je potrošni materijal i treba ga obnavljati. Nabavite praktičan planer sa lepim koricama i dodajte kvalitetan pribor za pisanje, ukusno spakujte u kutiju i čestitajte učiteljici rođendan.

6. Torba za radni materijal

Nema tog prosvetnog radnika koji sa sobom ne nosi neki radni materijal kad odlazi na posao. Što su niži razredi škole, materijala je više jer su deca manje samostalna. Zato je praktična torba za nošenje tog materijala  dobar izbor poklona za učiteljicu. Odaberite neku prikladnu boju i model u skladu sa njenim ukusom i  pustite decu da poklon upakuju i predaju.

7. Pretplata na časopis

Bilo da se radi o stručnoj literaturi ili jednostavno o nekom časopisu koji učiteljica baš voli, možete joj pokloniti višemesečnu ili godišnju pretplatu za taj časopis. Naravno, ovisno o tome o kojem iznosu se radi. U svakom slučaju, ovo je i lep i praktičan poklon za jednu učiteljicu i sigurno će vam biti zahvalna.

8. Ručno rađeni nakit

U svakom odeljenju ima maštovite dece, a uz pomoć roditelja oni mogu izraditi lep nakit za svoju učiteljicu. Trake, perlice, privesci i ostali materijal, lako se pronađu u našim radnjama. Pored toga što će ovo biti potpuno unikatan nakit, učiteljici će mnogo značiti i trud koji su deca uložila da bi je obradovala.

9. Lista razloga ljubavi dece prema učiteljici

U pravilu, deca mnogo vole svoju učiteljicu i vezana su za nju, a kada ih pitate zašto je vole, nabrojaće vam više razloga. Bilo da ovo urade kao zajednički ili samostalni projekat, mogu napraviti lepu i simpatičnu listu razloga zbog kojih vole učiteljicu. Mogućnosti su razne: u obliku manje knjige na čijoj će svakoj stranici biti po jedan razlog, u obliku diplome u kojoj će pisati zašto je vole, u obliku oslikane tegle napunjene ispisanim razlozima i slično. Koju god varijantu da odaberete, obradovaćete učiteljicu.

10. Mala deka i jastučić

Trenuci odmora uz čitanje i pijuckanje čaja, biće mnogo ugodniji uz simpatičnu deku i jastučić, pogotovo u hladnim danima. Izaberite neki lep motiv koji ima veze s decom, ukrasite velikom mašnom i čestitajte učiteljici rođendan. Kad god se u to ušuška u popodnevnom odmoru, sa osmehom će se setiti dece.

11. Šal, marama, rukavice

Ovo su stvari koje trebaju svakoj osobi, bila ona učiteljica ili ne, pa s ovim poklonom ne možete pogrešiti. Ako rođendan pada u zimskom ili hladnijem periodu, izaberite kožne ili lepe pletene rukavice, pa dodajte šal koji ide uz to. Ako je rođendan u toplije vreme, lep svileni šal i bombonjera biće pravi izbor.

12. Kišobran u flaši

Simpatično i neobično pakovanje ovog kišobrana obradovaće svaku učiteljicu jer je i lepo i praktičan poklon. S obzirom na male dimenzije, lako se nosi u tašni i uvek je pri ruci kada kiša iznenada padne.

13. Šolja za kafu

Pronađite neku lepu šolju nesvakidašnjeg oblika i odnesite da ispišu prikladan natpis vezan za učiteljicu, pa spakujte i pošaljite po detetu da joj  čestita rođendan. Ovo su predmeti koji uvek trebaju, a ne iziskuju veliki novac. Možete kupiti  termo šolju, isto ispisati poruku, ako vam je to bolja opcija.

14. Čestitka, cvet i bombonjera

Ima situacija kada ne poznajemo dobro novu učiteljicu i ne želimo pogrešiti. S klasičnim poklonima nikada nema greške. Ako ne želite lupati glavu i niste sigurni šta bi se učiteljici dopalo, a šta ne, najbolje je da dete samo napravi čestitku, a vi dodate kvalitetnu bombonjeru i jedan cvet. Mali učenik će svakako uneti toplinu u svoj rad i obradovati učiteljicu, a vi ćete iskazati poštovanje.

15. Mirisne sveće

U radnjama možete pronaći prelepe komplete mirisnih sveća u raznim oblicima, od onih u obliku životinja do nekih predmeta. Odaberite kvalitetan i prikladan set ili ga sami iskombinujte i obradujte učiteljicu.

16. Parfem

Ako znate koji parfem učiteljica koristi i voli, možete joj to pokloniti.Ovo je klasičan poklon i  kvalitetan parfem ne može nikoga uvrediti. Čak i da niste sigurni koje mirise voli, ne znači da ne može isprobati neku novu kvalitetnu notu. Možda joj se baš dopadne.

17. Karte za kulturni događaj

Odlazak na kulturna događanja uvek povezujemo sa ljudima iz prosvete i kulture. Tako je logičan izbor poklona za učiteljicu kupovina karata za posetu pozorištu, muzeju ili drugom sličnom mestu. Ovo može biti kupovina za neki određeni događaj ili pretplata za više njih.

18. Društvene igre i edukativne slagalice

Lep i zabavan poklon jednoj učiteljici mogu biti neke društvene igre ili slagalice edukativnog sadržaja. Namena im je da se osoba zabavi i ujedno održava mentalnu svežinu kroz vežbanje. Učiteljicama svakako treba nešto takvo nakon napornog dana u školi.

19. „Torta“ od pribora za rad

Maštovito osmišljena forma torte koja je složena i popunjena raznim priborom za rad u školi, kao što su bojice, olovke, notesi, papir i slično. Praktičan i lep poklon koji zaista izgleda zanimljivo.

20. Knjiga poezije njenih učenika

Ovo je poklon koji sigurno nikada nije dobila, a veoma će je raznežiti. Svako dete iz odeljenja treba napisati jednu pesmicu na poseban list, a neko od roditelja treba to uvezati u formu knjige. Dodajte naslov i posvetu, pa čestitajte učiteljici rođendan. Biće to unikatna knjiga poezije.

Kakav god poklon da izaberete, učiteljica će se obradovati, ali će je mnogo više usrećiti lepo vaspitanje i vredan rad njenih učenika. To je ono s čim se susreće svakodnevno i čime joj deca i roditelji mnogo više pokazuju koliko je cene i poštuju.