Ideje za poklon učitelju

Za odgovornog i dobrodušnog čoveka, posao učitelja je veoma težak, odgovoran i lep. Da, sve to. Težak, jer treba mnogo truda da se svakom detetu na adekvatan način prenese znanje i približi gradivo i onda kada detetove sposobnosti nisu na najvišem nivou. Odgovoran, jer je pravi učitelj svestan koliki uticaj ima na đake i koliko je važan utisak o školi  koji ponesu iz nižih razreda. A lep, mnogo lep, zato što jedan učitelj može učiniti neizmerno srećnim svako dete ako mu pristupi na pravi način. A to je njegova najlepša nagrada.

Svako od nas se sigurno vrlo živo seća svog prvog učitelja ili učiteljice. Oni nam zauvek ostaju urezani u uspomene i od njih je zavisilo šta ćemo i kako osećati u vezi škole. Koliko su nam podstreka i razumevanja dali, toliko smo mi vratili. Ono što nikada nisu dali, nismo mogli ni vratiti.

Kad pomislimo na niže razrede škole, nekako uvek mislimo na učiteljice, retko na učitelje, a ima i njih. I ako se učiteljica veže za majčinsku figuru, učitelj se veže za očinsku. S obzirom koliko vremena deca provode u školi, učitelj im i dođe kao drugi tata. On ih savetuje, uči i odgaja.

Svaki roditelj želi da ima dobar i iskren odnos sa učiteljom ili učiteljicom svog deteta. Samo tako se i može pozitivno uticati na razvoj tog mališana. Ako su ti odnosi topli, puni razumevanja i konstruktivnih savetovanja, roditelji će sigurno želeti izraziti svoju zahvalnost i nagraditi učitelja nekim poklonom.

Razne su prilike za to, od onih za rođendan do onih za kraj školske godine. Pokloni ne trebaju biti takvi da deluju podmitljivo i neukusno nego trebaju pokazati ljubav i poštovanje dece i roditelja. Ako ste u dilemi šta pokloniti jednom učitelju, mi vam možemo pomoći nekim predlozima.

1. Stalak za pisaći pribor

Dobar stalak za pisaći pribor u mnogome olakšava korišćenje raznih olovaka i ostalih sitnica jer se nalaze na jednom mestu i na dohvat ruke. Na ovim stalcima obično imate mesto i za odlaganje mobilnog telefona, nekih kablova i slično. Svakako je ovo praktičan poklon za jednog učitelja.

2. Globus ili geografske karte za učionicu

Poklon za učitelja ne mora biti namenjen samo njemu lično, može imati upotrebnu vrednost za celo odeljenje. Jedan takav poklon je i globus. A istu svrhu imaju i geografske karte koje se mogu okačiti na zid. Ovo je svakako i dalje poklon učitelju jer će mu omogućiti lakši rad u svakodnevnoj  nastavi, a deci će pomoći da bolje usvoje nova znanja.

3. Zajednički pano sa imenima i otiscima dlana

Deca mnogo vole da se druže i da nešto zajedno stvaraju. Još ako im je dozvoljeno da se i nesmetano zaprljaju, sreći nema kraja. U izradi ovog poklona, deci je potrebna pomoć roditelja jer bi oni trebali izraditi okvir za pano, te pomoći sa bojom i otiscima malih dlanova. Kako je ovo jedan veseo poklon, svako dete može izabrati boju koju želi, a u svaki otisak treba upisati ime njegovog vlasnika. Učitelj ovakav dar može poneti kući i tamo čuvati kao uspomenu ili okačiti na zid u odeljenju.

4. Personalizovani zidni sat

Zanimljiv i topao poklon jednom učitelju mogao bi biti zidni sat koji je dekorisan zajedničkom slikom odeljenja. Može to biti fotografija sa nekog izleta ili ona koju su napravili na kraju školske godine. Ako nema baš ni jedne pogodne fotografije za ovaj poklon, neko od roditelja može snimiti jednu grupnu u odeljenju ili u dvorištu škole i odneti je da se postavi na pozadinu sata.

5. Saksija sa cvetovima od mini fotografija

Još jedan vrlo neobičan i topao poklon koji može krasiti učionicu ili privatnu učiteljevu sobu. Potrebno je izabrati dekorativnu saksiju, staviti unutra stiropor, pa ga prekriti ukrasnim kamenčićima. Na drvene štapiće treba nalepiti izrezane fotografije dečjih glavica i zabosti ih u saksiju kao cveće. Dodatno dekorisati posudu veštačkim listovima ili ih izrezati iz kolaž papira. Naravno, svako dete bi trebalo doneti jednu svoju fotografiju na kojoj se dobro vidi njegovo lice. Ali to ne bi trebao biti problem jer se danas deca ionako mnogo slikaju. Ova „cvetna“ saksija će sigurno razveseliti učitelja.

6.Termo šolja

Ovo je svakako jedan vrlo praktičan poklon koji može biti ličniji ako je na šolji ispisana poruka baš za tog učitelja. Uz ovu šolju možete dodati i kutiju kvalitetnog biljnog čaja ili kafe.

7. Korpa s vinom i sirom

Lep „muški“ poklon u čijem finansiranju može učestvovati celo odeljenje. U tom slučaju, izaberite skuplju bocu vina, stavite je u središte korpe, a okolni prostor popunite kvalitetnim komadima tvrdog sira. Sve zajedno upakujte u celofan, stavite mašnu i obradujte učitelja.

8. Termos boca ili električno kuhalo

Ako je učitelj  ljubitelj kafe ili čaja i ne može u školi bez njih, poklonite mu termos bocu da bi  od kuće mogao nositi već spremljen omiljeni napitak. U slučaju da više voli spremati svežu kafu ili čaj, od velike pomoći će mu biti kvalitetno električno kuhalo. Na taj način, ovaj napitak može  spremati u svom kabinetu za vreme pauze.

9. Muški kišobran s potpisima

Veliki muški kišobran je uvek dobrodošao kad pada kiša. Iznenadite vašeg učitelja jednim takvim kišobranom na kojem ste ostavili svoje potpise. Možete ih naći u raznim pakovanjima, a jedno od vrlo zanimljivih je i kišobran u futroli u obliku boce.

10. Komplet alata

Većina muškaraca koristi neki alat za obavljanje manjih popravaka po stanu ili kući, a posebno ako imaju i dvorište. Zato je komplet alata prikladan poklon jednom učitelju. Nabavite neko lepo osmišljeno pakovanje i iznenadite učitelja.

11. Torba za nastavni pribor

Većina nastavnika i učitelja ima mnogo nastavnog materijala koji trebaju nositi sa sobom na časove. U nižim razredima je ta količina još veća jer su deca manje samostalna, pa im treba obezbediti dodatni pribor i materijale. Nabavite praktičnu torbu koja je pogodna za ovu namenu i koja ima  dovoljno prostora i pregradaka da učitelj lako može nositi potreban nastavni pribor.

12. Rokovnik i pribor za pisanje

Nema te osobe koja više piše i pravi podsetnike od prosvetnog radnika. Vaš učitelj je sigurno isti takav. Poklonite mu lep rokovnik sa praktičnim planerom unutra i dodajte kvalitetan pribor za pisanje. Može to biti nalivpero ili neki drugi komplet olovaka. Koliko god da učitelj ima rokovnika i olovaka, novi će mu kad-tad zatrebati jer ih brzo ispišu. S obzirom da nemaju rok trajanja, ne morate se ni brinuti kad će ga upotrebiti.

13. Novčanik

Ovo je jedan od klasičnih muških poklona, a deca ga mogu pokloniti zajedno i u tom slučaju izabrati vredan kožni novčanik. Ako je učitelj pušač, možete dodati lep upaljač i zaokružiti celu priču. Ovakvim kvalitetnim i praktičnim poklonom, odeljenje će sigurno obradovati svog učitelja.

14. Kravata

Čak i oni muškarci koji u svakodnevnom životu ne nose kravatu dođu u situaciju da im ona zatreba. Neke svečanosti i proslave su prosto nezamislive bez odela i kravate. Zato nećete pogrešiti ako učitelju vašeg deteta poklonite lepu klasičnu kravatu koju će moći nositi u mnogim prilikama.

15. Knjiga

Ovo je poklon koji nikada ne izlazi iz mode i koji je uvek  prikladan za jednog učitelja. Raspitajte se koje teme interesuju vašeg učitelja i da li ima neka knjiga koju bi voleo posedovati, pa mu poklonite baš tu. Ako niste sigurni koja su mu interesovanja izvan struke, uvek možete pokloniti knjigu sa temom obrazovanja i nećete pogrešiti. Lepo je upakujte i ne zaboravite posvetu.

16. Pretplata na časopis ili plaćeno članstvo u biblioteci

Ako se slože svi roditelji dece iz odeljenja, učitelju možete pokloniti plaćeno članstvo u biblioteci ili nekom udruženju koje ga zanima. Takođe, možete mu pokloniti pretplatu na neki stručni časopis. Može to biti mesečna, polugodišnja ili godišnja pretplata, ovisno o tome kako se dogovorite. Za bilo koji od ova dva poklona da se roditelji odluče, dobrodošao je i svakako  koristan.

17. Akvarij sa ribicama za učionicu

Ako je ovo učitelj koji voli životinje i prirodu, možete mu pokloniti mali akvarij sa ribicama koji ne iziskuje veliki izdatak. Takav poklon deca mogu zajedno pokloniti i čak svi brinuti o ribicama u odeljenju. Naravno, umesto akvarija, kao poklon mogu nabaviti neke biljke u saksiji i pratiti njihov razvoj na časovima poznavanja prirode i društva. Učitelj bi imao konkretan primer za ono o čemu govori na tim časovima, a deci bi bilo lakše da to shvate.

18. Lista komičnih događaja u toj školskoj godini

Svako odeljenje ima svoje šale koje su nastale zbog nekih smešnih spontanih događaja. Na kraju godine je sigurne lepo i veselo podsetiti se na te događaje. Napravite zajedničku listu komičnih situacija, naglasite je ponekim crtežom i smeškom, pa sve skupa predajte učitelju kao poklon. Kad god pročita tu listu, dan će mu biti vedriji.

19. Karte za pozorište

Sigurno postoji neka predstava koju bi vaš učitelj rado pogledao, a vi mu za nju možete pokloniti karte. Ako se radi o poklonu celog odeljenja, karte ne moraju biti za jednu predstavu nego za tu  sezonu. Ovakav poklon će mnogo obradovati pravog ljubitelja pozorišta.

20. Parfem

Bilo da se radi o muškarcu ili ženi, poklon koji se poklanja u gotovo svim prilikama jeste parfem. Proverite kakav je ukus učitelja kojem ga planirate pokloniti, koje mirisne note voli i izaberite parfem u skladu s tim.

Najbolji pokloni koje učitelj može dobiti od svog odeljenja jesu zajedništvo i vredan rad. Učite decu da neguju drugarstvo i humanost u svojoj okolini, da vredno uče i rade, pa ih obavezno nagradite kad god se tako ponašaju. Na taj način izrastaju u dobre ljude, a dobri ljudi postaju i dobri roditelji. A ko zna? Jednog dana možda oni budu dobri učitelji.