Pokloni za babine: 20 najboljih ideja

Rođenje deteta donosi mnogo radosti i uzbuđenja u jednu porodicu. Posebno ako se radi o dolasku prve bebe i ako je pojam roditeljstva potpuna nepoznanica. Neretko, tada nastaje prava strka oko toga šta, gde, kako sa bebom, ali i sa novopečenom mamom.

Bake i deke, kao i tetke, tu mogu mnogo da pomognu. Čak i onim iskusnijim roditeljima je pomoć potrebna, a o novim da i ne govorimo. Kada su u pitanju šira porodica, rodbina i prijatelji, njihova pomoć se ogleda u razumevanju nastale situacije i u poštovanju potrebe roditelja za adaptacijom i mirom u prvim danima nakon dolaska bebe. Bezobzirno i nekulturno je odmah krenuti u posete, ostajati dugo u tim posetama, a pogotovo doći nenajavljen.

Nekada davno, na babine se odlazilo sa kompletnim ručkom i svim onim što bi ta majka trebala ponuditi gostima. Dakle, porodilja se nije forsirala služenjem gostiju, nego naprotiv, žene koje su dolazile na babine donosile bi hleb, mezu, sir, pečeno pile, salatu, kolače i piće. Ako je to bio period posta, nosila se sva posna hrana. Porodiljino je bilo samo da skuva kafu, a i to su često radili neki drugi članovi porodice.

Period babina, koji traje 42 dana ili šest nedelja, je vreme kada se majka i dete oporavljaju od stresa poroda i navikavaju na jedan novi i drugačiji način življenja. Nisu ni svi porodi isti- ima lakših, ali i onih mnogo teških, pa je i oporavak duži. To je vreme kada se beba i majka međusobno upoznaju i formiraju određene navike. U ovu njihovu vezu i upoznavanje, naravno, treba uključiti i tatu, pa je proces još složeniji.

Zbog svega navedenog, odlazak na babine bi trebao biti čin pomoći novopečenim roditeljima, i fizičke i materijalne, a nikako opterećenje. Kako biste zaista i bili od pomoći tim roditeljima, možete se raspitati šta im je najpotrebnije za bebu, ili možda novu mamu, pa ako ste u mogućnosti, onda im to i poklonite.

Inače, postoje stvari kojih nikada nije dosta u ovakvim situacijama, a to su pelene i kozmetička sredstva za bebu sa dugim rokom trajanja.  Ako niste sigurni šta da ponesete kad idete na babine, sa ovim sigurno nećete pogrešiti. Naravno da se možete raspitati kod roditelja šta im je potrebno, ali ako ste i dalje u nedoumici oko poklona za babine, pogledajte našu listu predloga poklona za tu priliku i izaberite onaj koji van najviše odgovara.

Spisak poklona i ideja za babine

1. Odeća za bebe


Novorođene bebe tek uče kako da žive izvan majčine utrobe i mnogi organi im još ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Zato imaju česta manja povraćanja i česte stolice. Zbog ovoga im je potrebno i češće presvlačenja, a to podrazumeva dosta čiste odeće. Izaberite odeću od prirodnih materijala koja se može prati na visokim temperaturama i onu koja je prilagođena bebinoj osetljivosti prilikom oblačenja. Nemojte kupovati odeću sa uskim otvorima za glavicu ili neku koja se kopča na leđima jer će žuljati bebu dok leži. Sve benkice, odelca, male čarape, kape i slično su uvek dobrodošli.

2. „Torta“ od pelena

Nema te bebe kojoj ne trebaju pelene, pa je uvek dobar izbor poneti nove količine. Roditeljima ćete mnogo olakšati finansijske izdatke i ostaviti im prostora za kupovinu drugih stvari koje bebi trebaju. Kako biste ovaj poklon učinili zanimljivijim, pelene možete složiti u obliku torte na sprat ili dva, pa ih dekorativno uvezati mašnom. Izrada ovog poklona zaista ne zahteva mnogo truda, a lepo i efektno izgleda. Uz to možete dodati neku plišanu igračku i poklon će biti potpun. Roditelji će vam biti veoma zahvalni, a beba obezbeđena pelenama za neko vreme.

3. Kozmetička korpa ili set bebi kozmetike

Kako smo već u uvodu spomenuli, na babine uvek možete poneti pelene i kozmetička sredstva za bebu. To su stvari koje će beba koristiti dugo vremena i koje se stalno troše. Kod kupovine kozmetike za bebe, uvek birajte onu sa dugim rokom trajanja kako bi roditelji stigli da je upotrebe i potroše. Takođe, obratite pažnju na to da birate proverene proizvođače i da se radi o blagim proizvodima namenjenim baš za bebe. Kada izaberete kozmetiku, spakujte je u neku simpatičnu korpu, lepo upakujte i ponesite na babine. Pored kozmetike, bebini roditelji će moći koristiti i  korpu koju ste doneli za držanje bebinih sitnica.

4. Stalak za presvlačenje

S obzirom da su bebice male i da ne mogu same voditi računa o sebi, neko ih mora hraniti i presvlačiti. Kako bi ovaj posao bio mnogo lakši, pametni ljudi su izmislili stalak za presvlačenje beba. To je zaista praktičan predmet koji roditeljima veoma olakšava ovaj posao. Izaberite jedan ovakav stalak, prilagodite boju i dezen polu deteta i obradujte novopečene roditelje.

5. Kada za kupanje beba tzv. banjica

Održavanje lične higijene je važno celoga života, ali je njen značaj posebno veliki u prvim danima nakon bebinog rođenja. S obzirom da treba voditi računa o mnogim stvarima, kao ,na primer, o pupku koji još nije otpao, i o tome da se beba ne uplaši vode i kupanja kada prvih nekoliko puta dođe s njima u dodir, jako je korisno imati praktičnu kadicu u kojoj možete položiti bebu na anatomski oblikovano uzvišenje. Pronađite jednu takvu kadu, prilagodite boju i dezen, pa usrećite i bebu i roditelje.

6. Bebi ringišpil ili vrteška

Svi koji su nekada posmatrali malu bebu, znaju da one vole pogledom pratiti predmete i da im to dugo zadržava pažnju. Kako bi bebe bile mirne i ne bi osećale strah kada su same u krevetiću, možete im okačiti bebi ringišpil iznad glave i omogućiti im da posmatraju razne figurice i oblike koji se okreću.  Neki od ovih ringišpila imaju ugrađenu i laganu muziku koja služi za uspavljivanje bebe, pa je to dodatni plus. Nabavite jedan ovakav predmet i ponesite ga kao poklon kada pođete na babine. Beba će biti zabavljena, a roditelji će malo odahnuti.

7. Radosnica

Svi roditelji žale zapamtiti što više detalja iz bebinog života i žele se toga sećati i nakon što prođe mnogo godina. Takođe, žele da mogu pokazati svom detetu kad poraste kakvo je bilo kao beba. Upravo zbog svega ovoga, potrebno je imati jednu lepu Radosnicu koja će sakupljati i dugo čuvati bebine uspomene.  Ovo je knjiga-album koja ima lepo podeljena poglavlja i obeležena mesta za upisivanje raznih stvari iz dečjeg odrastanja. Nakon dužeg sakupljanja, biće veoma zanimljivo pogledati nastale uspomene, a posebno će biti zanimljivo da to vidi beba kada poraste. Upravo zato je Radosnica dobar izbor poklona za odlazak na babine. Kupite jednu, lepo je upakujte i uz posvetu poklonite novorođenčetu.

8. Posteljina za bebe

Dok su jako male, bebe mogu spavati u kolevkama, ali kad-tad pređu u krevetiće. Naravno, svakom krevetiću treba lepa bebi posteljina koja će ga krasiti i uveseljavati bebu kada je u njemu. Pored navlake za jorgan, jastučnice i plahte, možete dodati i ogradicu za krevetić ili deku za bebu. Naravno, od vašeg budžeta zavisi šta ćete sve od ovoga kupiti i poneti na babine, a ovo su samo neke od mogućnosti. U svakom slučaju, roditeljima će dobro doći šta god od ovoga da donesete i poklonite. Posteljinu treba menjati i pati, pa će im uvek dobro doći još jedna koju mogu presvući.

9. Torba za bebine stvari

Kad roditelji pomisle šta sve trebaju poneti kada negde krenu s bebom, odmah izgube volju za izlaskom iz kuće. Međutim, ako imaju dobro organizovanu bebi torbu, odlazak na bilo koje mesto više ne predstavlja veliki stres. Ovakve torbe su namenjene baš nošenju bebi opreme i imaju praktično raspoređene džepove i pregratke u koje organizovano staju flašice, pelene, kozmetika, rezervna odeća i slične stvari. Kada je jednom napune, sve im je pri ruci i nije komplikovano za prenošenje. Pronađite ovakvu torbu i poklonite je novopečenim roditeljima prilikom odlaska na babine. Sigurno će vam biti veoma zahvalni.

10. Nosiljka ili „kengur“ za bebe

Svaki roditelj ponekad dođe u situaciju da poželi da ima mnogo ruku kao neko čudovište da bi mogao postići sve što se od njega očekuje. Posebno se tako osećaju mame i tate kada trebaju nositi mnogo stvari u rukama, a uz to i bebu. Praktično rešenje ovog problema je nosiljka za bebe zvana „kengur“. Roditelji je lepo zakopčaju oko svog tela, stave bebu unutra i imaju slobodne ruke. Beba je tu ispred njih, vide je u svakom momentu, a ruke su im slobodne.  Još jedna prednost je što i beba može da vidi roditelje, pa se ne oseća napušteno. Kupite jednu ovakvu nosiljku, uskladite je sa bojama koje roditelji vole i ponesite na babine kao poklon.

11. Stolica za hranjenje ili hranilica

U prvim danima bebinog života, sigurno joj neće trebati stolica za hranjenje, ali će to vreme brzo doći i roditelji će se naći zatečeni mnogim novim stvarima koje treba nabaviti. Tada će vam biti veoma zahvalni što ste im poklonili ovu stolicu. Mnogo je lakše hraniti bebu kada sedi zaštićena u stolici koja je baš za to namenjena nego kada je posednete negde na kauč ili običnu stolicu. Dakle, slobodno izaberite neku lepu stolicu za hranjenje u bojama prilagođenim polu deteta i poklonite bebi kada budete išli na babine.

12. Peškir za bebe

Kupanje bebe je veoma buran događaj u svakoj porodici i obično završava sa mnogo maženja i tepanja sveže okupanoj bebi. Nema ništa lepše nego zamotati golišavu bebu u topli i mekani peškir koji ima i kapu za glavu, pa je dugo ljubiti i maziti dok beba neizmerno uživa i guče. Ovakvi momenti su od neprocenjive vrednosti i treba što duže uživati u njima. Nabavite jedan takav peškir za bebu, lepo ga i neobično upakujte, pa poklonite kada budete išli na babine.

13. Kolica

Posedovanje kolica za bebe je velika potreba porodice sa malom decom. Takva vrsta mobilnosti je za roditelje veoma važna, bilo da žele prošetati vani po lepom danu i povesti bebu sa sobom ili da je jednostavno žele uspavati u kolicima kada je beba nervozna. Svi dobro znaju koliko kretanje uspavljuje bebe i koliko su mirnije ako ih vozite u kolicima. Naravno, ne morate pokloniti velika masivna kolica, mogu to biti i ona manja, putna kolica, koja su praktična kada ih treba smestiti u automobil. Za ovakav poklon se pretežno odlučuju članovi bliže porodice, ali i ostali to mogu poklanjati ako im budžet dozvoljava i u dogovoru s roditeljima bebe.

14.Nakit za bebu

Ovo je nešto što je u našem narodu neizbežan način pokazivanja pažnje i naklonosti. Nakit novorođenoj bebi obično poklanjaju članovi bliske porodice kao što su bake i deke, tetke, ujaci, stričevi, a često i kumovi i baš bliski prijatelji. Nekada davno se pored bebine glavice obavezno stavljao dukat koji se kasnije nizao u niske dukata za žensku decu. Danas nema dukata, ali je lako odabrati neki komad nakita za bebe iz velike ponude ogrlica, narukvica, lančića ili naušnica. Može to biti nešto malo što će beba uskoro nositi ili neki  „ozbiljniji“ komad nakita koji će roditelji čuvati i dati detetu da nosi kada bude starije. U svakom slučaju, koji god nakit da odaberete, tražite da vam ugraviraju posvetu i datum i obradujte roditelje i bebu.

15. Bebi ljuljačka

Ovo je jedan praktičan i lep poklon koji možete poneti kada idete nekome na babine. Ljuljaška je nešto u čemu vole da sede sva deca, pa i manje bebe. Ljuljanje im uvek izmami osmeh i spreči ih da plaču kada su nervozni. Potrebno je samo odabrati onu koja odgovara najmanjem uzrastu dece. Ovo je poklon koji može duže da se koristi i u kući i napolju. Izaberite boju prema polu deteta, zanimljivo upakujte i obradujte porodicu kojoj idete u posetu.

16. Uspavanke

Mnoge bebe su nervozne pred spavanje i imaju problema sa uspavljivanjem, pa im je potrebno nešto da ih umiri i opusti. Zato ćete veoma pomoći bebinim roditeljima ako im poklonite kompilaciju dečjih uspavanki. Svi znaju koliko je muzika blagotvorna, a posebno ona koja je blaga i prilagođena deci. Uz note sa ove kompilacije, njihovo novorođenče će spavati „kao beba“.

17. Bebi interfon ili monitor

Ako se odlučite da poklonite ovo pomagalo kada idete na babine, veoma ćete obradovati bebine roditelje. Uz bebi monitor, mogu mirno boraviti u drugim prostorijama dok beba u sobi spava, a istovremeno znati kada se ona probudila. Uz ovaj interfon će moći mirno odmarati i piti kafu bez potrebe da svaki čas proveravaju kako je njihovo mezimče.

18. Kreativno složena igračka

Nabavite stvari koje treba svaka beba, kao što su pelene, kreme, benkice, čarape, kape, peškiri i slično, pa od njih složite zanimljivu igračku u obliku aviona, sove, auta, krevetića. Uz malo mašte, lako ćete uklopiti pelene kao ruke, kutije krema kao oči, a peškir kao krila. Osmišljavanje može biti veoma zanimljivo i zabavno, a i internet vam tu može mnogo pomoći. Kada ovako složite i upakujete svoje poklone, stvorićete jedan potpuno novi osećaj onome ko ih otpakuje i veoma ćete obradovati porodicu kod koje idete.

19. Jastuk za dojenje

Svakoj porodilji je mnogo lakše da doji bebu ako ima podršku u obliku jastuka za dojenje. Taj jastuk se može koristiti i kao podloga na kojoj beba odmara neko vreme, a ne samo dok doji. Napravljeni su od prirodnih materijala koji se mogu prati i anatomski su prilagođeni potrebama dojilje i bebe. Izaberite jedan takav jastuk, pa ga spakujte i poklonite za babine.

20. Vreća za spavanje

Svi znamo koliko bebe znaju biti nemirne u toku sna i kako se često otkrivaju. Naravno da ne možete celu noć stajati pored nje i paziti da je pokrijete čim se otkrije. Zato, da biste sprečili prehladu bebe, poklonite roditeljima praktičnu vreću za spavanje u kojoj će moći ušuškati svog mezimca. Ovo je lep i praktičan poklon za babine koji će roditelje poštedeti mnogo muke i brige.

Bez obzira koji poklon ćete izabrati i poneti kada budete išli nekome na babine, bitno je da ponesete mnogo ljubavi i obzira prema porodilji i novorođenčetu. U prvim danima njihovog zajedničkog života, to je ono što im je najpotrebnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *