Najbolji pokloni za baku

Kad je čovek mlad, stalno za nečim juri i nema vremena. Mora stići na posao, u trgovinu, u vrtić po decu, mora pospremiti kuću, završiti ručak…i tako u nedogled. Obaveza je na pretek, pa često dočekaju veče mrtvi umorni. U takvom stanju, nemaju snage za igru s decom ili pričanje priča.  Naravno, zbog toga ih peče savest, ali pomisle kako će se sutra bolje organizovati i sve to nadoknaditi. Takvo „sutra“ retko dođe i opet sve u krug.

E, zato postoje bake. One su potpuno svesne koliko život brzo prolazi i šta su sve propustile u odrastanju svoje dece, pa zbog toga ne žele izgubiti ni dan u životu unučića. Sada su mnogo mudrije i neke druge stvari stavljaju na prvo mesto. Vreme s unucima, na primer.

S obzirom da ne jure toliko na sve strane i da nemaju mnoštvo obaveza, nisu ni toliko nervozne kao mame ili tate, pa se opuštenije druže s potomcima. A to je ono što deci treba.

Kod bake uvek mogu računati na toplo mleko, kolač ili drugi omiljeni slatkiš. Ona redovno pravi baš ono što unuci vole, a ima vremena i strpljenja i da ih sasluša. Manje je zahtevna i stroga nego što je bila svojoj deci, dok je bila samo mama i jurila okolo za obavezama. Zato joj se deca lakše poveravaju i traže savet, a ona ga je spremna dati. I odlično čuva tajne.

Dok smo mali, nismo ni svesni koliko je to bogatstvo imati baku. Tek mnogo kasnije shvatimo njenu pravu vrednost. A do tad je samo volimo. I baš zbog toga, baka je zaslužila da je svako malo iznenadimo nekim poklonom. Niko ne kaže da to mora biti nešto skupo i obavezujuće. Čak šta više, oni mali topli pokloni će je sigurno jače usrećiti.

Često se ovoga setite, a uz pomoć naših predloga, uspećete pronaći nešto prikladno za svoju baku.

1. Tople papuče

Bez obzira da li je mlađa ili starija, tople papuče će joj dobro doći. Jutarnje ustajanje iz kreveta i obuvanje ovih papuča će je redovno podsetiti na vas. Ako je baka vedrog mladalačkog duha, poklonite joj neke luckaste oblike, s ušima životinja na primer, i bakino dobro jutarnje raspoloženje je zagarantovano.

2. Prekrivač za omiljenu fotelju

Svaka osoba ima u kući neko omiljeno mesto za sedenje, pa sigurno i vaša baka. Ako se radi o nekoj fotelji, možete joj pokloniti simpatičan prekrivač koji će tu fotelju osvežiti i dati joj novi izgled. Praktičan deo ovog poklona je što taj prekrivač može lako prati i održavati, a može ga i skinuti s vremena na vreme i staviti na neki drugi komad nameštaja, kao što je dvosed ili stolica.

3. Ukrasni jastučići

Poseban šarm jednoj prostoriji daju ukrasni jastučići. Kupite nekoliko komada u skladu s prostorom koji baka ima i vodite računa da se lepo uklope uz ostale boje. Ovi jastučići ne moraju biti samo dekorativni, mogu poslužiti i da se baka nasloni na njih dok gleda omiljenu seriju ili nešto čita.

4. Vesta ili džemper

Ovo je svakako jedan od najpotrebnijih odevnih predmeta u hladnim zimskim danima. A sigurno će postati i najomiljeniji vašoj baki ako joj ga baš vi poklonite. Izaberite kvalitetan džemper koji se lako oblači i održava ili neku lepu vestu, stavite mašnu na poklon i pravac kod bake na kolač.

5. Komplet šal, kapa i rukavice

Čak i zimi je potrebno biti umereno aktivan i izaći u šetnju. Obavezan deo odeće u tom slučaju su šal i kapa, a često i rukavice. Pošto znate koje su bakine omiljene boje i kakav kaput ima, izaberite  topao komplet koji će se lepo slagati uz njega.

6. Kišobran

Niko ne želi da mu baka u šetnji pokisne, a veliki kišobran će je od toga i zaštititi. Ne mora to obavezno biti ni neki klasičan model. Pa, i baka je jednom bila mlada i pratila trendove. Ako to još uvek radi, slobodno je iznenadite nekim neobičnim kišobranom.

7. Privesak za ključeve s vašim likom

U današnje vreme, sve je moguće preneti na sve, pa tako i vašu sliku na privesak za ključeve. Nađite neki praktičan privesak koji će se baki dopasti i dajte da na njega postave sliku njenog unučeta- nikada više neće izgubiti ključeve.

8. Personalizovani kalendar

Bake i deke vole da imaju kalendar i da u njemu beleže razne njima bitne stvari. Nabavite neki kalendar koji će im biti praktičan za te stvari i dajte da ga ukrase vašim fotografijama. Baka će ga sigurno držati na udarnom mestu u kući.

9. Perjani jorgan

Bake nije nikad dovoljno toplo, a perjani jorgan od guščijeg perja će ih izuzetno ugrejati tokom noću. Ovakav jorgan na balkanu je jednostavno pronaći u recimo JYSK trgovinama.

10. Lampa za čitanje

Mnoge bake vole da čitaju knjige ili časopise i dobro bi im došla neka lampa koju lako mogu premestiti tamo gde im trenutno treba. Izaberite lakši model sa pokretnim vratom lampe, da je baka može usmeriti na određeno mesto dok čita.

11. Kuhinjski pribor ili set lonaca

Ako je vaša baka rado u kuhinji, poklonite joj nešto od kuhinjskog pribora koji priželjkuje ili je jednostavno dotrajao i treba ga zameniti. Dodajte uz to lepu kecelju s natpisom „kraljica kuhinje“ i dasku za rezanje od teškog drveta.

12. Pribor za vez i pletenje

Većina baka voli da plete i često time daruju unuke. Kupite vunu u omiljenim bojama i recite joj šta želite da vam ištrika. Ona će se zabaviti i biti sretna što može da vam ugodi. Ako uz to voli i da veze, nabavite goblen s motivima koje voli, dodajte konce i pustite je da uživa.

13. Šolja s posvetom

Lako možete naći zanimljive šolje s natpisom koji je posvećen bakama. Ako niste zadovoljni već ponuđenim, naručite da vam odštampaju tekst koji želite. Šta god da izaberete, to će postati bakina omiljena šolja za čaj ili kafu.

14. Starinski set šolja za kafu

Trenutno su aktuelne etno stvari na svim poljima, pa tako i u oblasti posuđa. Ako je baka sentimentalno vezana za takve predmete, potražite neki lep komplet šolja za kafu sa starinskim motivima i oblikom. Time ćete je ganuti i vratiti u mladost.

15. Blender za smuti

Zdrava prehrana je nešto što vam baka sigurno stalno napominje. A isto tako je sigurno da se i ona treba zdravo hraniti, možda i više nego vi jer joj je organizam slabiji. Idealan aparat za laku i brzu pripremu kaše od voća i povrća je onaj za smuti. Ovako spremljene namirnice je mnogo lakše konzumirati i baka će ih češće imati na jelovniku.

16. Mlin za kafu

Iako je u trgovinama mlevena kafa najčešće u ponudi, može se naći i ona u zrnu. Svi znamo koliko starije osobe vole iz prve ruke videti šta koriste, pa će radije same samleti kafu nego koristiti onu koja se nudi. Zato kupite mlin za kafu i obradujte svoju bakicu. Ona ga može iskoristiti i za mlevenje riže ili drugih sličnih semenki.

17. Stolnjak sa salvetama

Ako rado idete kod bake na ručkove i večere, ponesite joj neki baš lep stolnjak u kompletu sa salvetama i obradujte je. Svaka žena voli da joj sto lepo izgleda i da mu se gosti dive , pa je ovo idealan način da joj u tome pomognete.

18. Aparat za masažu stopala

Nakon celog dana provedenog u radu i spremanju, a posebno ako vaša baka još ide i na posao u  neku firmu, opuštajuća kupka za noge biće pravi melem. Odmaranje nogu u kadici s toplom vodom i delovima za masažu učiniće kraj njenog dana prelepim. Dodajte uz ovo neko mirisno ulje za stopala i efekat će biti neprevaziđen.

19. Stalak za cveće ili živo cveće

Ako je baka ljubitelj cveća u saksijama, sigurno ga ima u kući ili na terasi. Neki zanimljiv i praktičan stalak za cveće, mogao bi joj olakšati držanje tih saksija. Ona će vam sigurno biti zahvalna što mislite o njenim malim problemima i trudite se da ih rešite.

20. Med i lekovito bilje

Potražite na pijacama  ili u pčelarskim radnjama kvalitetan pravi med obogaćen lekovitim biljem. Ovo je izvor zdravlja i takav poklon će baka rado primiti. Naravno, teraće vas da uzimate med zajedno s njom, ali to uopšte nije važno sve dok je ona sretna. I zdrava.

21. Zajedničko veče

Naručite picu ili neku drugu hranu, pripremite dobar film i provedite prijatno veče sa svojom bakom. Još ako izaberete komediju, veselju neće biti kraja, a ni bakinoj sreći što ste uz nju.

22. Omiljeni slatkiši

Kupite simpatičnu korpu i napunite je voćem i bakinim omiljenim slatkišima. Iznenadite je svojim dolaskom i ovim poklonom, pa će efekat biti još bolji. Možete dodati neki voćni sok ili vino borovnice, ako ga voli.

23. Futrola za naočare

Ako je vaša baka vedrog duha i voli „otkačene“ stvari, poklonite joj neku veselu futrolu za naočare. Ima ih sa raznim dezenima i natpisima, pa ćete lako pronaći onu koja će je oduševiti.

24. Buket cveća

Odlučili ste danas posetiti baku, niste pripremili nikakav poklon, a baš ste je hteli nečim obradovati? Nije to veliki problem. Na putu do nje, kupite buket cveća kojeg voli i malu bombonjeru, izljubite je toplo i nećete pogrešiti.

25. Kozmetika

Svaka žena koristi neke kozmetičke preparate, pa tako sigurno i vaša baka. Napravite set od nekoliko takvih proizvoda za  koje znate da joj odgovaraju i usrećite je.

Nije teško doneti sreću drugima, samo se treba malo potruditi i obratiti pažnju na ono što vole i što im znači. Sreća nisu velike i skupe stvari, ona je više osećaj ljubavi, brige i pažnje. Potrudite se da vašoj baki pružite takav osećaj  kroz male  poklone. I činite to što češće