Pokloni za tatu: 30 ideja

Nema tog deteta koje se nekad  nije posvađalo s drugarima i u ljutnji reklo: “Videćeš ti kad dođe moj tata! On je najjači!“ Ovo je najlepši dokaz ljubavi i ponosa koje jedno dete oseća prema ocu. Ono nije u stanju da realno sagleda snagu i umeće svog tate, ali to nije ni potrebno jer je njegov tata za njega najjači i najpametniji.

S vremenom, postajemo svesni realne veličine i snage svoga oca, kao i njegovih veština, ali to nikako ne umanjuje našu ljubav prema njemu i njegov značaj u našem životu. Naprotiv, sve nam je važniji kao neko ko nas savetuje u teškim situacijama i ko se s nama raduje našim uspesima.

Današnji način života je jako brz i iscrpljujući, pa često ne stižemo ni reći ni pokazati dragim ljudima koliko ih volimo i cenimo, koliko smo zahvalni što su prisutni u našim životima.

Zato bar ponekad zastanite i setite se one rečenice s početka teksta, kada je tata bio najjači i najbolji, pa ga obradujte nekom sitnicom bez ikakvog povoda. Njegovo puno srce i ganut izraz lica, biće vam najveća nagrada.

Ako vam finansije dozvoljavaju, poklonite mu i nešto vrednije, nešto njemu važno, i on vam to nikada neće zaboraviti.

Spisak od 30  ideja će poklon za tatu

1. Alat za precizne popravke

Tata je često sinonim za majstora koji može popraviti sve po kući: zameniti sijalicu, zakucati ekser, zavrnuti česmu, zalepiti polomljene daščice, popraviti točak bicikla i probušenu automobilsku gumu. Takav majstor obično ima sav alat, ali retko ko ima alat za sitne i precizne popravke kao što je recimo iFixIt Pro Toolkit alat.

2. Makaze za grane i voće

Ako imate dvorište i voćke uvek možete ocu da poklonite neke „Loewe Original“ makaze za grane i voće. Trajaće mu praktično doživotno i hvaliće se svim komšijama poklonom koji će vrlo vjerovatno imati daleko lošije kineske modele.

3. Bučice i šipke za vežbanje

Nabavite mu opremu za teretanu ali kući kao što su bučice, ravna šipka, z-šipka ili možda benč klupu… Ovo je dobar poklon i za mlađe i za starije očeve.

4. Knjiga

Iznenadite oca nekim zanimljivim SF štivom, recimo sve-vremenskim klasikom poput Hiperiona, Dine ili recimo Dana Trifida. Očevi vole da zamišljaju kako bi se snašli u situacijama kao u spomenutoj knjizi.

5. Štap i mašinicu za varaličarenje

Ako je on jedan od onih muškaraca koji uživaju u pecanju, nema boljeg poklona od novog ribarskog štapa ili mašinice. Dodajte uz to i komplet varalica za različite vrste ribe, ribarsku torbu, ribarske čizme i njegovom uživanju neće biti kraja.

6. Kuhinjski nož

Kuhinjski noževi od Dicka, Zwillinga ili nekog od japanskih proizvođača će biti pravi izbor ako vaš otac voli kuvanje. Ovakav poklon će tata sigurno znati ceniti.

7. Vreća za spavanje

Organizovanje logorovanja i boravka u prirodi sa starim drugarima, mnogo je lakše ako tata ima u čemu da spava. Rado će vam prepričavati razne dogodovštine sa nezaboravnih izleta i druženja. A svaki put kad pogleda svoju vreću za spavanje, znaće da ste mu vi u tome pomogli.

8. Ranac

Nabavite praktičan i jak ruksak u kojem će otac moći nositi sve stvari koje su mu potrebne kad odlazi na kampovanje ili kad nosi alat za popravke dok ide da radi. U takvom ruksaku može nositi i hranu ili knjige, kao i sve drugo što mu nekad zatreba.

9. Ruksak za laptop i tehnologiju

Ako je vaš tata jedan od onih koji svaki dan na posao odlaze noseći laptop, torba za njega mu je neophodna. Čak i da već ima jednu, neće se naljutiti ako mu vi poklonite neku zanimljivu i praktičnu torbu u kojoj, pored laptopa,  može nositi i rokovnike sa dodatnim priborom za rad.

10. Miš za računar

Bez ove male sprave, današnji život je nezamisliv. Toliko je postala deo svakodnevnice, da je više ni ne primećujemo kao poseban predmet. Da biste to promenili i malo ulepšali tatin radni prostor, poklonite mu dobrog miša za računar. Ne kupujte modele jačih boja koji mnogo svetlucaju, očevi su „starog kova“ i te svetlucave će gledati kao da su igračke. Ne kupujte ih ni u obliku automobila, flaše, ženskog tela ili nečeg drugog takvi su nepraktični i samo će završiti na otpadu.

11. Stereo slušalice

Mnogo je lakše raditi uz omiljenu muziku, ali ako to nekome iz okoline predstavlja problem, morate koristiti slušalice. Na taj način rešavate neugodnost i olakšavate situaciju i sebi i drugima. Osim žičnih i bežične slušalice mogu biti posebno praktičan poklon jer omogućavaju veću mobilnost i tata će vam sigurno biti zahvalan.

12. Telefon

Niko nema ništa protiv novog i modernijeg telefona ili tableta, pa tako sigurno ni vaš tata. Ako vam budžet neće previše trpeti, obradujte svog oca nekim dobrim modelom koji odavno priželjkuje. Ubacite nekoliko vaših zajedničkih fotografija u telefonsku memoriju i poklon će mu biti još draži.

13. Tablet

Još bolji izbor od telefona je tablet. Sa njim će vaš otac još lakše da konzumira dnevne novosti, pretražuje Internet ili igra jednostavne video igre. Moći ćete i vi da ga koristite ako ste u istoj kući.

14. Roštilj

Nezamisliva su porodična okupljanja u toku letnjeg perioda bez dobrog roštilja, a svaka roštiljada ima i svog majstora. Naravno, to je najčešće tata. Ako imate dovoljno para izaberite neki Weber plinski roštilj ali prilagodite veličinu potrebama porodice. Sa ovim teško da možete promašiti.

15. Kotlić

Alternativa roštilju je kotlić. Najbolji su od livenog metala (tzv gusani), mada se od nehrđajućeg čelika i emajliranog lima lakše održavaju.

16. Bure piva

Ako je vaš tata veliki ljubitelj piva i ne može zamisliti nikakvo druženje bez ovog pića, kupite mu simpatično bure piva za zabave i druženja. Ne treba vam nikakav poseban povod za to. Tata će se iznenaditi  obradovati, a onda će moći početi planirati neko zgodno okupljanje na kome će ponosno pokazati i iskoristiti poklon. Proverite rok trajanja, stavite ukrasnu mašnu i pravac kod tate.

17. Dres omiljenog kluba

Većina muškaraca su navijači nekog sportskog kluba. Neki redovno odlaze na utakmice, a drugi se okupljaju po stanovima i kućama da bi u društvu pratili igru svojih ljubimaca. Kojoj god kategoriji pripadali, svi poseduju neka obeležja omiljenog kluba. Bilo da se radi o zastavi, amblemu, kapi. Potrudite se da nabavite dres s imenom igrača koji je glavni favorit vašeg tate, sačekajte njihovu utakmicu i dovedite emocije do usijanja poklanjajući mu takvo nešto.

18. Šah

Ako je vaš otac ljubitelj igranja šaha, poklonite mu neki lep i svrevremen komplet za šah. Ne moraju to uvek biti klasični primerci ali ti klasični su znajte najbolji. Tražite kvalitetno drvo, a ne magnetnu ili mermernu tablu. Figure ne bi trebale biti previše maštovite u šahu je to kič, tražite klasični Staunton set figura. Magnetni šah je dopustiv ako je namenjen igri na putovanjima.

19. Komplet za brijanje

Ovo je poklon koji uvek treba i s kojim ne možete pogrešiti. Obratite pažnju na to kakav pribor za brijanje tata najviše voli, pa mu to i poklonite. Ako je više sklon klasičnom brijanju britvom, pronađite neku lepu „starinski“ oblikovanu, dodajte kvalitetnu četku od prirodne dlake i iznenadite ga. Za tatu koji više voli modernije varijante, uvek možete kupiti električni brijač bolje kvalitete i tako ga usrećiti.

20. Mreža za odmor

Kad čujemo „mreža za odmor“, u glavi se odmah redaju slike dvorišta u kome se neko odmara i lenjo ljulja između dva drveta i u debeloj hladovini. Upravo tako nešto priuštite svom tati dajući  mu ovaj poklon. Mreža se čak može zavezati i u stanu ili kući ako imate dovoljno mesta u nekoj prostoriji.

21. Kosilica za travu

Život u kući s dvorištem nezamisliv je bez kosilice za travu, a tata je najčešće onaj koji je koristi. Da biste mu olakšali ovaj posao i pokazali da cenite njegov rad i trud, nabavite neku dobru kosilicu i poklonite mu. Svaki put kad je upali, setiće se vas i kosidba mu neće teško padati.

22. Trimer za travu

Kao i kosilica, trimer je neizostavan za održavanje rubova dvorišta ali i većih površina. Ne kupujte ocu kineske modele, izaberite Stihl FS450 ili još bolje Husqvarnu RXT 535, sa tim modelima će otac moći da se baci u profesionalno održavanje zelenih površina :).

23. Članstvo u teretani

Ako vam je otac sportski tip i voli da je fizički aktivan, poklonite mu članstvo u nekoj teretani. Možete platiti mesečnu, polugodišnju ili godišnju cenu članarine i tako mu omogućiti da redovno vežba. Ako i vi imate takvih sklonosti, pridružite se tati i vežbajte zajedno. Tako će ovaj poklon biti još bolji.

24. Putovanje s drugovima

Materijalna situacija i nedostatak novca često ograničavaju putovanja i druženja. Ako vam budžet to dozvoljava, neko lepo putovanje svom tati u Grčku ili recimo na Z.E.T Festival u Šipovu, a dok je tamo moći će i da proba mušičarenje na planinskim rekama.

25. Kvalitetan jastuk

Spavanje je veoma bitan proces našeg organizma od kojeg zavisi kompletno zdravlje. Bez kvalitetnog sna i odmora, naše telo se ne može regenerisati i nije u stanju normalno funkcionisati. Za dobar san, veoma je važan dobar jastuk. Poklonite ga svom tati i poboljšajte mu kvalitetu sna.

26. Komplet stripova

Ako vam je tata jedan od strastvenih čitača stripova, potražite ranija izdanja njegovih omiljenih junaka, napravite komplet od nekoliko brojeva i obradujte ga. Mister No i Zagor nisu loš izbor. Ovako nešto možete naručiti putem interneta, a možete i razmenjivati stripove sa ostalim sakupljačima, te tako naći neki od brojeva koje bi vaš tata želeo da ima.

27. Košulja i kravata

Bilo da ide na posao ili na neku proslavu, nova košulja sa odgovarajućom kravatom sigurno će mu dobro doći. Proverite koju boju još nema u svom ormaru, pa mu obogatite garderobu.

28. Dvogled

Ako vaš otac već ne poseduje dvogled, pronađite neki Nikon model i iznenadite ga. Možete ići na retro JNA dvogled ili neki skuplji ako je vaš otac lovac ili se zanima za astronomiju.

29. Fixi ili single speed biciklo

Vratite oca u mladost sa jednim ovakvim biciklom. Umjesto novog fixi bicikla još bolje će biti ako uspete na oglasima da pronađete neki retro, ali za ovu svrhu prerađen bicikl.

30. Diploma za najboljeg tatu

Ako ste mlađi i nemate dovoljno finansija u knjižarama možete kupiti ovakve diplome, na njima ispišete očevo ime i predate mu je kao potvrdu iskrenog i predanog zalaganja u vašem životu. Bez obzira koliko puta ste mu rekli da ga volite, ovo će ga opet ganuti.

Očevi su ona polovina roditeljskog para koja teže izražava emocije, ali jednako mnogo voli i treba potvrdu ljubavi kao i majka. Zato ne propustite da svom tati nekim poklonom  pokažete koliko ga volite i koliko vam je važan, a on će znati kako da vam ljubavlju  uzvrati.