Ideje za poklon grafičkom dizajneru

U današnje vreme, skoro da ne postoji ništa oko nas u šta nisu „upleteni prsti“ grafičkog dizajnera. Razni plakati, bilbordi, reklame na televiziji, logotipi ili neke prepoznatljive nalepnice na flašama – sve su to osmislili i odradili grafički dizajneri.

Potpuno nam je jasno da su to osobe koje svet vide drugačijim očima i koje ga na drugačiji način i doživljavaju nego mi ostali. Zato je poseban „zadatak“ osmisliti ili pronaći poklon jednom grafičkom dizajneru. Naravno da svi želimo da naši pokloni budu posebni, da budu originalni i da se na taj način izdvajaju iz mase uobičajenih poklona na koje svi vrlo brzo zaborave. Međutim, poklon za grafičkog dizajnera bi trebao biti vezan ili za njegov posao i neke tehničke stvari koje svakodnevno koristi ili bi to trebale biti neke uobičajene stvari predstavljene na nov i originalan način.

Većina ljudi nema pojma šta je sve potrebno jednom grafičkom dizajneru u njegovom radu, a možda nema ni odgovarajuća sredstva da te tehničke stvari nabavi. Srećom, postoje i ona pomagala čija nabavka ne iziskuje velika materijalna sredstva i koja se mogu uklopiti u naše budžete.

Mi smo se potrudili da vam ovde približimo i predstavimo razne mogućnosti prilikom odabira poklona za jednog grafičkog dizajnera. To mogu biti i skuplje i jeftinije opcije, što svakako zavisi od vaših želja i mogućnosti, ali mogu biti i neke uobičajene svakodnevne stvari koje koriste svi ljudi, samo predstavljene na neobičan način.

1. Grafički tablet

Bilo da se radi o pokretnoj grafici, o grafičkoj ilustraciji ili web dizajnu, grafički tablet je neophodno sredstvo za rad svakog grafičkog dizajnera. Ukoliko vam vaš budžet dozvoljava da svog grafičkog dizajnera obradujete jednim ovakvim tabletom, potrudite se da izaberete onaj koji će mu pružiti najviše mogućnosti za rad. Naravno da većina dizajnera ovog tipa već ima grafički tablet, ali niko ne kaže da ga vi ne možete iznenaditi nekom još boljom verzijom ili, možda, pomoći nekom dizajneru početniku da prikupi potrebna sredstva za rad. U svakom slučaju, ovo je poklon koji odgovara svakom grafičkom dizajneru i sigurno će vam na njemu biti zahvalan.

2. Naočare za blokiranje plavog svetla

Svaki grafički dizajner provodi mnogo vremena ispred računara i izložen je štetnom uticaju koji računar ima na njegov vid. Zato je dobar izbor poklona za ovu osobu kupovina naočara koje blokiraju prodor plavog svetla i koje sprečavaju oštećenje očiju tokom rada. Ovakve naočare mogu koristiti i oni grafički dizajneri koji imaju propisanu dioptriju, pa je ovo još jedan od razloga za kupovinu ovog poklona.

3. Digitalna olovka za tablet i iPod uređaje

Svaki dizajner ima svoje momente inspiracije i niko ne zna kada će mu sinuti odlična ideja koju će želeti odmah zabeležiti. Moguće je da tada uopšte neće biti ispred računara i da će hteti na tradicionalan način nešto skicirati. Digitalna olovka je upravo takav alat koji će grafičkom dizajneru omogućiti da na klasičan način nešto skicira, a da to opet bude u skladu sa modernim načinom rada. Zato obradujte svog grafičara jednim ovakvim korisnim poklonom i on će vam sigurno biti zahvalan.

4. Igra „Početna linija“

Evo jednog poklona koji može zabaviti i nasmejati vašeg grafičkog dizajnera i njegove prijatelje. Igra služi za razvijanje kreativnosti, ali i za opuštenu zabavu. Svaki igrač dobija jednu besmislenu liniju za skiciranje, kao početni kapital u igri, i od te linije mora stvoriti crtež onoga što je tog momenta tema igre. Taj crtež mora biti gotov prije nego što istekne vreme koje je predviđeno za skiciranje. Igra je zabavna i kreativna, pa vašem grafičkom dizajneru sigurno neće biti dosadno kada se uz ovu igru bude družio sa svojim prijateljima.

5. Knjiga

Neka od knjiga o istoriji fonta ili razvoju boje i oblika u oblasti grafičkog dizajna, sigurno će biti zanimljiva i korisna za vašeg grafičkog dizajnera. Knjiga se ne mora odnositi na istoriju dizajna, može se baviti i nekim modernim pitanjima i dostignućima iz ove oblasti. U svakom slučaju, izaberite knjigu iz onih delova grafičkog dizajna koji posebno interesuju vašeg dizajnera, lepo  je upakujte i prijatno ga iznenadite ovim poklonom.

6. Pretplata na časopis

Stručni časopisi su nešto što je važan deo svakog ozbiljnog rada, pa je takav slučaj i u radu grafičkog dizajnera. Da bi bili u toku sa dešavanjima u razvoju struke, potrebno je da stalno budu dobro informisani i da na vreme uključe u svoj rad ono što je bitno u novitetima koji se svakodnevno pojavljuju. Pretplata na neki od stručnih časopisa će omogućiti vašem grafičkom dizajneru da ide u korak sa vremenom i da uvek bude dobro informisan u svojoj radnoj oblasti.

7. Šolja sa natpisom

Bio on grafički dizajner ili ne, nekada sigurno pije kafu, kakao, mleko ili čaj. Da biste mu/joj ulepšali taj čin ispijanja omiljenog napitka, poklonite svom grafičkom dizajneru šolju neobičnog oblika na kojoj ćete dati da se odštampa neki šaljivi tekst. Oblik i boju šolje izaberite prema ukusu vašeg dizajnera, a tekst prilagodite njegovoj profesiji. Možete napisati nešto u stilu „U tišini osuđujem tvoj izbor fonta“. Vaš grafički dizajner će se sigurno nasmejati svaki put kada bude nešto ispijao iz takve šolje.

8. Kvalitetna majica sa prikladnim natpisom

Isto kao i za šolju, i za majicu važi pravilo da je potrebna svima, pa tako i grafičkom dizajneru. Odaberite neku lepu majicu od prirodnih materijala, pa na njoj odštampajte neki tekst ili sliku za koju znate da će oraspoložiti vašeg dizajnera. Ako vam ne pada ništa naročito kreativno na pamet, uvek možete dati da se na jednobojnoj majici odštampa tekst koji kaže „Gledate u najboljeg grafičkog dizajnera“. Ovakav poklon će uvek podsećati na vas, a imaće i svoju praktičnu upotrebu.

9. Alat za kalibriranje boja

Posao grafičkog dizajnera zahteva konkretan izbor boja koji ne sme odstupati od originalne osnove kada se prenosi s jednog uređaja na drugi. Da se takvo nešto ne bi dešavalo, svakom grafičkom dizajneru je potreban mali praktični aparat koji će vršiti kalibriranje boja i učiniti ih potpuno istim na svakom uređaju. Odaberite jedan takav aparat i njime obradujte svog grafičkog dizajnera.

10. 3D olovka

Ovo je veoma zanimljiva olovka koja će svakom dizajneru pružiti pravi užitak prilikom skiciranja jer u isto vreme može doživeti svoj projekat u 3D formi. Osim za ozbiljan rad, ova olovka može poslužiti i za neobavezno zabavljanje i isprobavanje raznih mogućnosti prilikom dizajniranja. Naravno da svi znamo kako baš prilikom takvih neobaveznih zanimacija nastaju najoriginalnije stvari i ideje. Vaš grafički dizajner će vam sigurno biti veoma zahvalan na ovom poklonu.

11. Napredni kurs grafičkog dizajniranja

Ukoliko tražite poklon za početnika koji se bavi grafičkim dizajnom, odličan izbor je uplata naprednog kursa grafičkog dizajniranja. Ovakav kurs će svakom pojedincu omogućiti da unapredi svoja znanja i veštine, a uz to mu omogućuje i dobijanje međunarodnog sertifikata o završetku takvog programa. Ovo je veoma dobar poklon za nekoga ko se želi usavršavati na polju grafičkog dizajniranja, pa njime možete iznenaditi i obradovati nekoga do koga vam je stalo.

12. Blok i olovka za kreativca

Svaki grafički dizajner je osoba koja nikada ne zna koja ideja će mu pasti na pamet i u kojem momentu. Zato je veoma korisno da uz sebe uvek ima spreman blok i olovku na koje može staviti sve svoje ideje. Ako niste planirali poklanjati neke velike i skupe poklone dotičnoj osobi, nabavite ovakav praktičan pribor, lepo i originalno ga upakujte, pa tim poklonom razveselite svog grafičkog dizajnera.

13. Šijacu  (shiatsu) masažni jastuk za stolicu

Ko god dugo sedi za računarom, zna kakav je osećaj kada boli kičma, ramena ili vrat. Zato je masažni jastuk za stolicu odličan izbor poklona za jednog grafičkog dizajnera. Ovaj jastuk je opremljen grejačima koji zagrevaju masažne diskove i na taj način omogućuju i toplotnu masažu leđa. Pomoću daljinskog upravljača je moguće usmeriti masažne diskove na one delove leđa koji su najproblematičniji i tako sebi olakšati bolno stanje. Svaki grafički dizajner će vam biti mnogo zahvalan na ovakvom poklonu, u to ne trebate uopšte sumnjati.

14. Magnetni peščani sat

Zanimljiv poklon kao što je ovaj magnetni peščani sat će sigurno oduševiti vašeg grafičkog dizajnera. S obzirom da su dizajneri osobe koje vole neobične stvari, ovakav sat će im svojim figurama uvek iznova davati ideje za nešto što rade. Naime, radi se o peščanom satu koji pomoću magneta taloži pesak na dno i taj pesak svaki put ima drugačiji oblik, odnosno stvara drugačiju figuru na dnu sata. Takva apstrakcija je odličan okidač za dizajnerove ideje.

15. Podloga za laptop

Kvalitetna podloga za laptop je uvek dobrodošla osobama koje mnogo vremena provode u radu na takvim uređajima. Izaberite praktičnu podlogu za laptop koja ima određena mesta za ostali pribor koji grafičar koristi, poput olovaka, boja, telefona i slično. Lepo upakujte ovaj poklon i obradujte svog grafičkog dizajnera.

16. Miš za kompjuter i podloga za miša

Nabavite lepu podlogu za miša sa nekim neobičnim dizajnom i uz nju dodajte isto tako neobičan miš za kompjuter. Može se raditi o mišu koji ima neke dodatne funkcije koje će olakšati rad vašem dizajneru ili o nekom koji samo zanimljivo svetli kada se koristi. U svakom slučaju, ovo je poklon koji će vaš grafički dizajner sigurno često koristiti i koji mu uvek treba.

17. Udobna stolica

Zbog velikog broja sati koje grafički dizajner provede u radu za računarom, potrebna mu je udobna anatomska stolica koja će mu olakšati sedenje u toku tog rada. Nabavite neku od brojnih ponuđenih modela anatomskih stolica i ovim poklonom mnogo obradujte svog grafičkog dizajnera i njegovo „napaćeno“ telo.

18. Torba za skice

S obzirom da je grafički dizajner uvek „opremljen“ skicama i idejama koje su mu upravo pale na pamet, dobro bi bilo da ih može nositi u nekoj torbi koja će ujedno čuvati i njegove uređaje i njegov rad. Nabavite jednu takvu praktičnu torbu u kojoj grafički dizajner može nositi svoj tablet, pribor i svoje skice, pa ga iznenadite ovim poklonom.

19. Jastučić za prenosni računar

Ovo je jastučić koji super izgleda, pomaže da laptop lepo leži na krilu, a ujedno podržava rad svih uređaja bez obzira na njihovu veličinu. Takođe, poboljšava performanse laptopa koji se uz njega koristi. Pored toga što je praktičan, vrlo lepo i izgleda, pa je svakako odličan poklon za jednog grafičkog dizajnera.

20. Privesak za ključeve

Ako želite pokloniti nešto simbolično grafičkom dizajneru, možete se potruditi da pronađete lep i neobičan privesak za ključeve u obliku sveske i olovke. Takav poklon je sigurno pravi zaštitni znak za jednog kreativca kakav je grafički dizajner i rado će ga nositi sa sobom.

21. Drveni organizer za radni sto

Praktičan i lep poklon za svakoga ko mnogo vremena provodi za radnim stolom je drveni organizer. Ovaj organizer pomaže vašem grafičkom dizajneru da uredno i praktično rasporedi svoj pribor na stolu i da na taj način lakše i brže radi. Kada mu je sve na dohvat ruke i kada ne mora nešto tražiti ispod gomile papira, rad i ideje mnogo lakše i brže teku. Zato je ovo odličan izbor poklona za jednog dizajnera.

22. Stona lampa

Svaki dizajner mora imati dobro osvetljen radni prostor kako bi svoj posao mogao precizno obavljati. Kvalitetna stona lampa sa odgovarajućom vrstom osvetljenja će svakako biti od velike pomoći svakom grafičkom dizajneru u toku njegovog rada. Nabavite jednu ovakvu lampu i obradujte svog grafičkog dizajnera.

23. Magnetne gel bojice

Komplet kvalitetnih bojica igra veliku ulogu u radu svakog grafičkog dizajnera. Kako biste mu olakšali i ulepšali taj posao, poklonite svom grafičkom dizajneru komplet kvalitetnih gel bojica koje su namagnetisane i drže se jedna za drugu. Takav komplet vrlo lepo i neobično izgleda, lako ga je koristiti, a praktičan je jer se bojice ne kotrljaju po stolu na sve strane i vaš dizajner će ga sigurno rado držati na svom radnom stolu.

24. Neobičan zidni sat

Već smo rekli da su grafički dizajneri osobe koje na drugačiji način opažaju svet oko sebe, pa će jedan neobičan zidni sat biti pravi poklon za grafičkog dizajnera. Izaberite sat koji izgleda kao da iz njega izlaze igle kompasa u raznim bojama ili neki sat u potpuno apstraktnom obliku, pa takvim poklonom iznenadite vašeg grafičara.

25. Ćebe „uspavani grafičar“

Bio grafički dizajner ili ne, i on ili ona nekada moraju spavati i pokrivati se nečim. Izaberite kvalitetno ćebe i odnesite ga na štampanje teksta u stilu „uspavani grafičar“ ili nešto drugo po vašem izboru. Ovo će sigurno biti poklon koji će vaš grafički dizajner rado koristiti i koji će ga uvek podsećati na vas.

26. Termos boca s nalepnicama

S obzirom da su grafički dizajneri osobe koje su kreativne i koje imaju neobične ideje, možete svom dizajneru pokloniti termos bocu na koju ćete zalepiti prazne nalepnice neobičnog oblika i reći mu/joj da ih sami popune kako god žele. Na taj način će moći ispoljiti svoju kreativnost i dobiće unikatnu termos bocu koju mogu koristiti dok rade. Sigurno će biti oduševljeni ovim neobičnim poklonom.

27. Zakrivljeni digitalni budilnik

Evo još jednog praktičnog, a ipak neobičnog poklona kojim možete iznenaditi i obradovati svog grafičkog dizajnera. Radi se o digitalnom satu sa alarmom čiji oblik je zakrivljeni pravougaonik. Pored neobičnog izgleda i praktične upotrebe, ovaj sat pokazuje i vanjsku temperaturu vazduha, pa je to dodatni plus za njegovu kupovinu.

28. Rukavice za crtanje

Kako se ne bi oštetile skice, crteži ili ono na čemu grafički dizajner radi, dobro je na rukama imati rukavice za crtanje koje pokrivaju prstenjak i mali prst na ruci, kao i vanjski deo šake. To su delovi dlana kojim se najčešće ošteti crtež na kojem dizajner radi, pa su ove rukavice idealna zaštita tokom rada. Dolaze u paru, za levu i desnu ruku, lako se održavaju i predstavljaju dobar izbor poklona za jednog grafičkog dizajnera.

29. Kutija protiv kreativne blokade

Koliko god neka osoba bila kreativna i plodonosna u svom poslu, s vremena na vreme joj se desi kreativna blokada i nedostatak ideja. Kako bi taj period mnogo lakše prevazišao, poklonite svom grafičkom dizajneru kutiju sa karticama na kojima su uputstva za prevazilaženje kreativnog bloka. Kutija je drvena i sadrži 100 različitih kartica sa savetima i predlozima za prevazilaženje kreativne blokade. Ovakav poklon je uvek dobrodošao svakom kreativcu uz napomenu „Zlu ne trebalo!“.

30. Postolje za tablet

Ovo je vrlo praktičan poklon koji mnogo olakšava rad vašeg grafičkog dizajnera. Postolje je osmišljeno tako da ima šest nivoa podešavanja nagiba, potpuno se preklapa i omogućava lak transport, a podržava korišćenje običnih tableta kao i onih od 17 inča. Upotrebom ovog stalka, sprečavate pregrijavanje vašeg tableta, pa je i to dodatna prednost. Svakako nećete pogrešiti ako jedan ovakav poklon izaberete za vašeg grafičkog dizajnera.

Nadamo se da ste među našim predlozima pronašli neki poklon koji će biti pravi pogodak za osobu koju njime želite obradovati.