Šta pokloniti hadžiji ili nekome ko se vraća sa hadža?

Hadž je putovanje koje predstavlja najvažnije hodočašće u životu svakog muslimana. Zato je priprema za odlazak na hadž nešto posebno, ali je i povratak sa hadža poseban događaj. Takvo hodočašće svaki musliman pamti do kraja života i nakon njega se oseća kao nova osoba.

Bliska porodica i prijatelji su svesni veličine i važnosti odlaska na hadž i povratka s hadža pa svog hadžiju žele obradovati nekim lepim poklonom vezanim za taj događaj. Najbolji su oni pokloni koji će ostati lepa uspomena na najvažnije hodočašće u životu njihove drage osobe.

Ukoliko i vi želite obradovati svog hadžiju nekim poklonom, ali ne znate šta da odaberete za tu priliku, možete pregledati naše predloge i među njima ćete sigurno pronaći nešto što će vam se svideti.

1. Dnevnik hadža

S obzirom da hadžija u toku hadža odlazi na nekoliko dana od kuće i prolazi kroz posebne doživljaje, dobro će mu doći dnevnik u koji može zapisati sve ono što na njega ostavlja snažan utisak. Kasnije, nakon mnogo vremena, takvi zapisi će ga vratiti u one trenutke koji su bili zaista posebni i moći će ih ponovo oživeti u svojim mislima.

2. Šolja s natpisom i datumom

Izaberite šolju kakvu voli vaš hadžija pa na njoj odštampajte datum hadža i ime dragog hadžije. Uz nju dodajte kafu ili čaj, lepo je zapakujte i takvim poklonom obradujte svog povratnika s hadža. Kad god ovu šolju bude uzeo u ruke, setiće se svog boravka na tom svetom putu.

3. Nakit

O nakitu ne moramo posebno govoriti jer je njegova namena jasna. Međutim, ipak možemo naglasiti da svom hadžiji možete pokloniti posebnu narukvicu, ogrlicu ili prsten sa ispisanim svetim rečima koje će ga čuvati gde god da se nalazi. Takav poklon će ga uvek podsećati na odlazak na hadž, ali i na vas koji ste mu ga dali.

4. Majica s natpisom

Majice na kojima se nalazi neki zanimljiv tekst su odavno podrazumevan poklon bliskim osobama. Neke su obeležene duhovitim rečima, neke onim ozbiljnijim, ali sve jasno upućuju na osobu koja ih nosi. Zato i vi možete svom hadžiji pokloniti lepu majicu na kojoj piše „Imam cilj: Meka me zove“ ili, za povratak s hadža, onu na kojoj je odštampano „Sad sam hadžija“.

5. Dan u SPA centru

Nakon dolaska s hadža, vaš hadžija će biti veoma srećan, ali mnogo umoran i iscrpljen. Zato smo ubeđeni da će se obradovati kada na poklon dobije dan u SPA centru. Vreme koje će tamo provesti u odmoru, masažama i drugoj vrsti relaksacije će biti od neprocenjive vrednosti za dragog hadžiju. Dakle, iznenadite ga i obradujte baš ovakvim poklonom.

6. Omiljena hrana

Nakon iscrpnog puta i svih rituala koje je trebalo obaviti, vaš srećni i umorni hadžija će se mnogo obradovati kada ga dočeka trpeza sa omiljenom hranom. Ne mora to biti ništa veliko, ali je važno da bude ono čemu se vaš dragi hadžija mnogo raduje i što je baš poželeo. Takva dobrodošlica će biti posebna za njega i znaće je ceniti.

7. Putni Kur’an

Pre odlaska na put, svoju dragu osobu možete obradovati Kur’anom u putnoj formi. Takva sveta knjiga će mu dobro doći tokom putovanja, a neće mu biti problem da je nosi uz sebe. Izaberite jedno lepo i praktično izdanje i svojim poklonom obradujte dragu osobu.

8. Molitvena prostirka

Kao zaista lep poklon jednom hadžiji, možete mu pokloniti molitvenu prostirku. Izaberite neku kakvu još nema, sa posebnim detaljima, mekanu i lepo ukrašenu. Takav poklon će sigurno često koristiti i uvek će ga podsetiti na vas. Ukoliko želite da je nosi sa sobom na hadž, poklonite mu manju i lakšu prostirku, a u svim drugim slučajevima, ta prostirka može biti velika.

9. Čestitka sa porukom

Nakon povratka sa hadža, vašem hadžiji možete pokloniti lepo izrađenu čestitku za hodočašće koje je obavio. Napišite reči kojima ćete izraziti koliko ste ponosni na njega i koliko ste srećni zbog onoga što je obavio. Ne zaboravite datum kako bi ga ta čestitka uvek podsećala na tačno vreme njegovog hodočašća.

10. Slatkiši s motivom hadža

Neće vam biti problem da pronađete ukusno izrađene slatkiše s motivima hadža i da od njih napravite mali komplet za svog dragog hadžiju. Moguće je i da ih kupite već spakovane kao poseban komplet u ukrasnim kutijama. Na takvom poklonu možete ispisati poruku i datum ili ga samo lepo upakovati i njime zasladiti hadžijin povratak.

11. Setovi sveća s natpisom hadža

Prikladan i vrlo lep poklon svakom hadžiji su i setovi sveća namenjeni baš za tu priliku. Možete izabrati nekoliko posebnih sveća na kojima su ispisane reči koje se odnose na hadž, upakovati ih i predati hadžiji. Takođe, možete izabrati setove sveća koji su već Islamski svećnjakpostavljeni na vrlo dekorativne mermerne podloge i koji izgledaju elegantno, a na sebi nose natpise vezane za hadž. Za koji god oblik poklona da se odlučite, sigurni smo da ćete njime obradovati svog dragog hadžiju.

12. Islamski svećnjak

Ovo je poklon koji je prikladan za jednog muslimana u bilo koje vreme, ali ga ipak možete učiniti poklonom za povratak s hadža. Svećnjak je vrlo dekorativan, izrađen je od metala i u obliku je polumeseca sa zvezdom, a iza tog polumeseca se nalazi postolje za sveću. Kada se sveća zapali, zasvetle i mesec i zvezda i sve vrlo zanimljivo izgleda. Kako bi to bio poklon baš za hadžiju, kupite sveću sa natpisima vezanim za hadž, postavite je u svećnjak i iznenadite svoju dragu osobu.

13. Okvir za sliku

Nabavite lep okvir za sliku u čijoj unutrašnjosti su odštampani prikladni tekstovi vezani za hodočašće na kojem je vaša draga osoba upravo bila. Ovakav okvir ćete lako pronaći i na njega dodati datum obavljanja hadža kao i ime vašeg hadžije. Biće to zaista lep poklon povratniku s hadža.

14. Molitvene kuglice od bisera (brojanica)

Svaki musliman treba molitvene kuglice i zato nećete pogrešiti ako neke posebno lepe poklonite svom hadžiji. Izaberite molitvene kuglice od posebnih bisera, potrudite se da budu u omiljenoj boji vašeg hadžije i takvim poklonom ga iznenadite na povratku s hadža.

15. Suvenir Kaaba s pozlatom

Putem interneta lako možete naručiti mnoge suvenire vezane za hadž, a mi vam predlažemo da izaberete onaj koji predstavlja vernu repliku Kaabe. Urađen je u tačnom omeru i prekriven posebnom crnom svilom sa pozlatom preko nje. Ovakav poklon će bit nešto posebno za vašu dragu osobu i uvek će ga podsećati na hodočasničko putovanje.

16. Drvena kutija s motivima hadža

Svaka osoba poseduje neke sitnice koje su joj važne i drage i za koje treba poseban skladišni prostor. Da biste svom hadžiji omogućili da te drage sitnice čuva na posebnom mestu, poklonite mu vrlo lepo urađenu drvenu kutiju sa motivima hadža.

17. 3D vrata Kaabe

Svom povratniku s hadža možete pokloniti posebno izrađenu repliku vrata Kaabe. Ova replika je urađena od bakra i obojena zlatom. Izgleda vrlo impresivno i vrlo dekorativno. Tokom izrade su poštovane proporcije originalnih vrata Kaabe. Verujemo da će vaš hadžija biti oduševljen ovako vrednim i lepim poklonom, a vi ga možete poručiti putem interneta dok je hadžija na putu.

18. Drveno postolje za Kur’an

Praktičan i lep poklon svakom muslimanu može biti i postolje za Kur’an. Kako biste ovaj poklon učinili poklonom baš za hadžiju, nabavite ono drveno postolje koje je ukrašeno motivima hadža i dajte da na njemu urežu datum hodočašća vaše drage osobe. Sigurno ćete ga obradovati i prijatno iznenaditi svojim poklonom.

19. Ukrasni jastučići

Simpatičan poklon jednom povratniku sa hadža mogu biti i ukrasni jastučići na kojima je izvezen datum hodočašća i ime vašeg hadžije. Izaberite boju koja se uklapa u interijer drage osobe ili onu boju koja je omiljena vašem hadžiji pa ga obradujte svojim poklonom.

20. Poseban paket za odlazak na hadž

S obzirom da je hadž zahtevan put, potrebno je voditi računa o nekim stvarima koje na tom putu trebaju svakom hadžiji. Kako biste mu olakšali odlazak na hadž, napravite manji paket u kojem će se naći putni Kur’an, dezinfekciono sredstvo, putni gelovi za tuširanje bez mirisa, digitalni tasbih i neke druge sitnice koje će biti potrebne vašem hodočasniku. Biće vam zahvalan na tom paketu.

Nadamo se da smo vam pomogli da izaberete poklon za svog hadžiju i da ga njime obradujete.