Šta pokloniti hemičaru? (IDEJE)

Da nema hemičara, svet bi verovatno još uvek bio na nivou pećinskog čoveka. Ne bi bilo raznih načina čuvanja hrane, ni mnogih okusa koje danas poznajemo. Isto tako, ne bi bilo ni plastičnih posuda ni raznih tkanina, ali ni mnogih poznatih lekova. Sve su to izmislili hemičari svojim eksperimentisanjem.

Njihova strast za isprobavanjem drugačijih kombinacija onoga što je oko nas, za traženjem novih rešenja i drugačijih spajanja poznatih materija, dovodi do nastajanja proizvoda koji menjaju svet. To su osobe koje većinu svog vremena provode „mućkajući“ neke supstance i boraveći u laboratoriji. Nose bele mantile, rukavice i stalno zapisuju neke rezultate.

Oni koji ovakve osobe imaju u svom okruženju, sigurno ponekad žele da obraduju te hemičare nekim lepim poklonom, ali ne znaju šta da odaberu. Zato smo vam mi pripremili listu od 30 predloga poklona za hemičare. Neki su šaljivi, neki ozbiljni, ali takav je i život. Sigurni smo da ćete među našim predlozima pronaći baš ono što vam treba da biste obradovali vašeg hemičara.

1. Laboratorijski šuteri

Bili hemičari ili ne, svi ljudi ponekad vole popiti neku „žesticu“ i za to im odlično mogu poslužiti razni šuteri. S obzirom da vi tražite poklon za hemičara, logično je da izaberete šutere koji izgledaju kao male laboratorijske posude. Ovaj komplet se sastoji od četiri čašice u boji koje „glume“ da su epruveta, menzura i slične stvari. Nasmejaćete i obradovati vašeg hemičara ovim poklonom, to je sigurno.

2. Hinz i Kunst figura hemičara 197 B

Ovo je jedna vrlo zanimljiva metalna figura poznatog nemačkog metal-kipara i prikazuje hemičara koji radi u svom laboratoriju. Dekorativna je i neobična, a ne zauzima mnogo prostora pa je moguće da stoji u bilo kojem delu kuće ili na radnom mestu. Ukoliko želite nešto pokloniti, na primer, profesoru koji predaje hemiju, ovo je idealan poklon.

3. Majica sa slikom kazana za pečenje rakije

Bilo koji ljubitelj dobre domaće rakije će vam reći da nema bolje hemije od one koju proizvodi kazan za pečenje rakije. To je svakako posebna vrsta hemije i zaslužila je da se nađe na majici koju ćete pokloniti svom hemičaru. Izaberite dobru pamučnu majicu i dajte da se na njoj odštampa slika kazana za pečenje rakija, a ispod te slike neka piše „Hemičar Marko“ odnosno ime vašeg hemičara. Ovim poklonom ćete razveseliti vašu dragu osobu.

4. Zidni sat za hemičare

Ako niste hemičar i ne znate ništa posebno o hemiji, ovaj sat će vam izgledati skroz „uvrnuto“, ali će zato vašem hemičaru biti prava „poslastica“. Radi se o drvenom satu koji umesto brojeva ima ispisane oznake hemijskih elemenata i njihovu atomsku masu. Sat je potpuno „hemijski“ i nema šanse da se neko zabuni po tom pitanju. Verujemo da će vaš dragi hemičar uživati svaki put kad pogleda koliko je sati.

5. Posteljina „periodni sistem elemenata“

Nema lepših snova za jednog hemičara od onih koje će sanjati spavajući u posteljini sa printom periodnog sistema elemenata. Na taj način, čak i u snovima mogu meriti težine hemijskih elemenata i udobno se ušuškati u njih. Nabavite jednu ovakvu posteljinu, lepo je upakujte pa njome iznenadite i usrećite svog dragog hemičara.

6. Peškir za kupanje „epruveta“

Ako nekome na plaži slučajno nije jasno čime se vaš hemičar bavi, onda je to samo njegov problem. Kada dotični hemičar raširi peškir za plažu sa velikom slikom epruvete na njemu, svima će odmah „kliknuti“ da se radi o strastvenom hemičaru. Ovo je svakako dobar razlog da jednom hemičaru poklonite ovakav peškir i da ga na taj način obradujete.

7. Beli mantil sa natpisom

Svima je dobro poznato da su hemičari osobe koje u toku rada stalno nose bele mantile i da je to njihova „druga koža“. Nikako neće biti na odmet da vaš hemičar na poklon dobije rezervni mantil, ali onaj na čijim će leđima pisati „Opet nešto mutim“. Ovakav natpis će sigurno zabaviti vašeg hemičara, ali i sve one koji ga u tom mantilu vide.

8. Privesak „mikroskop“

Izaberite ovaj simpatičan mali poklon za svog hemičara i ulepšajte mu dan ovakvom sitnicom. Privesak je verna kopija malog mikroskopa, a na njemu je i okrugla pločica na kojoj piše „volim nauku“. Kada ne tražite skup ni velik poklon, a ipak želite nekome ulepšati dan, izaberite jednu ovakvu sitnicu i gledajte kako se vaša draga osoba osmehuje kada je uzme u ruke.

9. Broševi za hemičara

Ako želite nešto pokloniti hemičaru ženskog pola, možete se odlučiti za jedan od simpatičnih broševa koji predstavljaju epruvetu, prikaz hemijskog jedinjenja, DNK i slično. Svaki od tih broševa će biti lep i dekorativan ukras na odeći vaše hemičarke. Odlučite se između boje zlata i boje srebra, lepo upakujte kutijicu i usrećite vašu hemičarku.

10. Prsten „hemijsko jedinjenje“

Svojoj hemičarki možete pokloniti i srebrni prsten sa motivom nekog od hemijskih jedinjenja. Naravno, nama laicima sva ta jedinjenja izgledaju isto, ali hemičari lako razlikuju jedinjenje kofeina od jedinjenja serotonina. Zato se raspitajte šta vaša hemičarka najviše voli, pa joj takav prsten i poklonite. Sigurni smo da će uživati da ga nosi.

11. Šolja za kafu ili čaj

Za trenutke odmora i uživanja u  omiljenom napitku, svakako je dobrodošla lepa i zanimljiva šolja. Izaberite jednu takvu šolju koja umesto ručke ima epruvetu, zanimljivo je upakujte i poklonite vašem dragom hemičaru. Od sada će njegovo ili njeno ispijanje tople tečnosti biti sa mnogo više užitka.

12. Igraće karte „hemijski elementi“

Ako želite svom hemičaru pokloniti nešto zabavno, poklonite mu igraće karte sa simbolima hemijskih elemenata na poleđini svake karte. Takav poklon će mu omogućiti zabavnu igru i odličan pogled na svoje omiljene elemente dok igra traje. Vaš hemičar će vam biti zahvalan na ovako zabavnom poklonu.

13. Lampa „DNK“

Neobičan i praktičan poklon za jednog hemičara može biti i stona lampa u obliku DNK niza. Takva lampa baca neobičnu svetlost na prostoriju u kojoj stoji uključena, a i izgleda neobično sa onim isprepletenim nizovima. Nabavite jednu takvu lampu i njome obradujte svog laboratorijskog čoveka.

14. Otirač „periodni sistem elemenata“

Sigurno je neobično doći pred nečija vrata i tamo zateći otirač na kojem je odštampan periodni sistem elemenata umesto onog klasičnog natpisa za dobrodošlicu. Međutim, ako znate da se iza tih vrata nalazi jedan hemičar, ovakav otirač je nešto što se podrazumeva. Upravo zbog toga, poklonite svom dragom hemičaru jedan neobičan otirač i izmamite mu osmeh na lice.

15. Buket medenjaka „epruvete“

U današnje vreme je veoma lako personalizovati svaki poklon, a i novi pokloni domaće izrade svakodnevno „niču“ na internetskim stranicama. Zato nije nikakav problem da naručite interesantan buket medenjaka koji će izgledati kao male lepe epruvete, menzure, hemijska jedinjenja ili nešto slično. Možete dodati i medenjake sa nekim natpisima i sve to zapakovati u atraktivan buket kojim ćete obradovati svog hemičara.

16. Knjiga zanimljivosti iz oblasti hemije

Na svetu ima jako puno raznih knjiga i sigurno je da među njima uvek možete pronaći neku koja govori o zanimljivostima i neobičnostima iz oblasti hemije. Izaberite jednu takvu knjigu, ispišite lepu posvetu, zanimljivo je zapakujte u odgovarajuću kutiju i takvim poklonom obradujte svog hemičara.

17. Stručni časopis

Jasno je da svaka naučna oblast mora imati i pisana izdanja u vidu časopisa koja će pratiti najnovija dešavanja u toj oblasti. Takav je slučaj i sa hemijom, pa zato nije loša ideja da svom hemičaru platite pretplatu na neki od stručnih časopisa i da mu pomognete da ide u korak sa novitetima iz omiljene naučne oblasti. Trajanje pretplate će, naravno, zavisiti od vašeg budžeta i vaše želje da više ili manje usrećite hemičara.

18. Mirisni sapuni „hemijska jedinjenja“

Svaki hemičar će vrlo rado ispitati sastav poklona koji mu donesete, a vi se potrudite da taj poklon bude od organskih materija i da lepo neguje hemičarevu kožu. Izaberite set organskih sapuna u obliku hemijskih jedinjenja i tim poklonom iznenadite i obradujte jednog hemičara.

19. Šarene rukavice i maske

Hemičari su osobe koje stalno nose rukavice i maske na svom radnom mestu. Da bi ta njihova oprema dobila malo živosti, potrudite se da im nabavite maske sa nekim zanimljivim printom i rukavice u veselim bojama. Ovakav poklon će ih razveseliti, a posebno ako uz njega dodate i hemičarev omiljeni slatkiš.

20. Poruka u epruveti

Ne moraju svi pokloni biti skupi i veliki. Ponekad je dovoljno da nekome poklonite male stvari pa da mu na taj način pokažete da mislite na njega i da vam je stalo do toga kako se oseća. Sam trud oko onoga što poklanjate, pokazuje koliko vam je do nekoga stalo. Zbog svega toga, izaberite neku veliku epruvetu ili drugu laboratorijsku posudu, pa je dekorišite po svojoj želji, a onda u nju stavite poruku koju ćete osmisliti prema afinitetima osobe kojoj to poklanjate. Ako vaš hemičar voli poeziju, ispišite lepu pesmu. Ako je više osoba za šalu, napišite neke aforizme ili viceve. Ukoliko voli filozofiju, uvek možete napisati razne mudrosti koje će ga/nju posebno dotaći.

21. Muzej hemije i njenih velikana

Platite svom hemičaru posetu nekom od poznatih muzeja hemije i njenih velikana jer je za jednog hemičara pravi doživljaj videti sve te predmete i izume iz oblasti omiljene nauke. Ako ste za to raspoloženi, možete zajedno sa hemičarem  posetiti neki od tih muzeja ili samo omogućiti vašem hemičaru da ode u takav obilazak. Sigurni smo da će vam biti zahvalan na ovakvom poklonu.

22. Mirisna ulja

Hemičari su osobe koje obraćaju pažnju na materije oko sebe i lako prave razliku među njima i onda kada mi ne primećujemo ništa. Svako od njih ima svoje omiljene materije sa kojima radi, ali sigurno ima i omiljene mirise. Saznajte o kojim mirisnim notama se radi, pa izaberite uja sa tim mirisom i poklonite ih vašem hemičaru. Takva mirisna ulja ih mogu opustiti nakon posla ili im razbuditi pažnju dok rade, ali će svakako zagolicati njihov osetljivi nos.

23. Skupa bombonjera sa slikom „zaljubljene epruvete“

Ukoliko ne želite tražiti nikakve posebne poklone i pogađati šta bi se svidelo određenom  hemičaru, možete kupiti neku skupu bombonjeru i na nju zalepiti odštampanu sliku zaljubljenih epruveta. Uz to dodajte flašu pića ili neki cvet, pa takvim poklonom obradujte svog hemičara.

24. Planer i olovke

Svaki hemičar stalno nešto beleži dok radi i dok vrši svoja ispitivanja. Na osnovu tih beleški nastaju novi izumi, pa je dobro da ih sve ima na jednom mestu. Potražite neki praktičan i neobičan planer i nekoliko zanimljivih olovaka, pa takvim poklonom iznenadite svog hemičara.

25. Torta „hemija“

Pravi profesionalci znaju kako da naprave vrlo interesantnu tortu na temu hemije i da njome oduševe sve prisutne. Ukoliko odlazite na neku proslavu koju vaš hemičar organizuje, naručite ukusnu i lepu tematsku tortu, pa njome iznenadite i obradujte vašeg slavljenika. Sigurni smo da ćete ga obradovati ovakvim ukusnim poklonom, a i sve prisutne.

26. Kecelja s natpisom

Verovatno i vaš hemičar ponekad nešto posluje po kuhinji, pa je logično da mu/joj u te svrhe poklonite kecelju sa smešnim natpisom. Ta kecelja može imati bilo koji natpis koji želite ili jednostavno možete izabrati onu na kojoj piše „Moj novi eksperiment“.

27. USB „menzura“

U vremenu kompjuterizacije u svemu i svačemu, USB je uobičajeno pomagalo. Naravno da to pomagalo ne mora biti klasično i „dosadno“ i da može imati razne oblike. Jedan od tih oblika može biti i menzura koja će svojim izgledom razveseliti vašeg hemičara. Sigurni smo da će vrlo rado koristiti ovakav USB i da će ga on uvek podsetiti na vas.

28. Laboratorijska vaga

Svakom hemičaru su potrebne laboratorijske vage za fina i precizna merenja, pa i vi možete pokloniti jednu takvu vagu svom hemičaru. To će biti vrlo koristan poklon na kojem će vam vaš hemičar zaista biti zahvalan. Vage birajte prema specifičnostima posla koji hemičar obavlja.

29. Kalupi za led „epruveta“

U vrućim letnjim danima, led je neophodan i vrlo poželjan dodatak svakom piću, a posebno je zanimljivo kada ima neobičan oblik. Za jednog hemičara je idealan  led onaj koji pliva u njegovoj čaši u vidu malene epruvete. Zato poklonite svom hemičaru kalupe za led spomenutog izgleda i mnogo ga usrećite jer ćete mu na taj način svako piće učiniti puno ukusnijim.

30. Zvučnik „fontana“

I hemičari slušaju muziku u slobodno vreme ili dok rade na „mućkanju“ nekih novotarija. Da bi im ta muzika što bolje „legla“ i bila prijatnija, poklonite im neobičan zvučnik koji izgleda kao fontana kada je uključen. Ovaj zvučnik ima veliku snagu i svetli raznobojnim svetlima koja ostavljaju utisak fontane ili čak nekog hemijskog procesa unutar posude. U svakom slučaju, zvučnik je praktičan i vrlo interesantnog izgleda, a ima i USB priključak i AUX kabl. Prvi služi za napajanje zvučnika, a drugi kabl za uključivanje u izvor zvuka.

Koji god poklon da odaberete za svog hemičara, pored poklona ponesite i dobro raspoloženje, ljubav i razumevanje i odmah će sve biti u najboljem redu.