Pokloni za imendan (ideje)

Većina ljudi ima imendan, iako ga svi ne obeležavaju. U verskim kalendarima je svaki dan u godini obeležen imenom nekog sveca pa je vrlo verovatno da se i vaše ime nalazi u nekom od tih dana. Međutim, uobičajeno je mišljenje da se imendani nekako više odnose na one dobro poznate svece i dane kada se oni slave. Tih datuma se svi sete i čestitaju imendan određenim osobama, dok se onih specifičnih dana u kalendaru sete samo osobe kojima je mnogo stalo do vas.

Ako ste vi osoba koja želi nekome čestitati imendan i uz to čestitanje dodati i lep poklon, onda ste na pravom mestu, jer smo mi tu da olakšamo vašu nameru. U našoj listi predloga poklona za imendan možete pronaći razne prikladne poklone i njima razveseliti vašu dragu osobu.

1. Lančić s imenom

S obzirom da je imendan dan koji je vezan za naše ime, logičan poklon bi bio onaj koji u sebi sadrži baš to posebno ime. Kao lep i vredan poklon, možete izabrati lančić sa priveskom na kojem je ispisano ime osobe kojoj taj lančić poklanjate. Ovaj nakit može biti od zlata, srebra ili nekog drugog materijala kojim želite obradovati dragu osobu.

2. Privesak za lančić ili za ključeve s likom sveca

Svima je jasno da je imendan onaj dan na koji se obeležava svetac čije ime neka osoba nosi. Dakle, veoma je prikladno da nekome za imendan poklonite lep privesak sa likom sveca kojeg tog dana obeležavamo. Ako se radi o svecu koji je dobro poznat, lako ćete pronaći privesak sa njegovim likom. Međutim, ako se radi o nekom manje poznatom svecu, moraćete se potruditi da naručite posebnu izradu takvog priveska.

3. Mala ikona

Kao prikladan poklon za nečiji imendan, možete poneti i ikonu sa svetiteljevim likom. Taj svetitelj bi mogao biti zaštitnik osobe koja nosi njegovo ili njeno ime. Ikonu lako možete nabaviti u crkvama ili nekim drugim mestima gde se prodaju posvećeni predmeti. Možete se odlučiti za mali format ikone, za neku stonu verziju ili čak za onu koja se drži na zidu. U svakom slučaju, vaš poklon će biti poseban za osobu kojoj ga darujete i ostaviće snažan utisak na nju.

4. Šolja s imenom

Svima je dobro poznato da je u današnje vreme lako personalizovati sve što nekome želimo pokloniti. Šolje su jedna od tih stvari i to vidimo na svakom koraku. Ako želite pokloniti nešto manje vrednosti, ali da to opet bude posebno, nabavite neku neobičnu šolju u omiljenoj boji osobe koja slavi imendan i dajte da se na njoj ispiše ime te osobe. Slova mogu biti neobičnog izgleda ili složena u nekom lelujavom nizu. Ovakva šolja će uvek biti podsetnik na vas i ovaj dan.

5. Keramička kutija

Simpatičan poklon za imendan može biti i keramička kutija na kojoj veselim slovima piše „Sretan imendan“. Ovakve kutije su posebno prikladne za ženske osobe jer u njima mogu držati mnoge sitnice vezane za nakit ili kozmetiku. Takođe, ovakva kutija im može poslužiti kao skladište za posebne poruke ili ideje koje će u vezi nečega zapisivati. Kako god bilo, vi lepo upakujte svoj poklon i njime obradujte osobu kojoj je tog dana imendan.

6. Čokolada ili bombonjera

Na tržištu je moguće pronaći čokolade na čijem omotu piše „Čestitamo imendan“ i to je vrlo prikladan poklon za ovakvu priliku. Pored čokolade, moguće je naći i bombonjere sa istim ili sličnim natpisom. Uz ove slatkiše, dodajte cvet ili neko piće i takvim poklonom iznenadite onoga ko imendan slavi.

7. Knjiga imena i njihovih značenja

S obzirom da je imendan dan koji se „vrti“ oko nečijeg imena, napravićete pun pogodak ako onome ko imendan slavi poklonite knjigu imena i njihovih značenja. Taj poklon neće biti zabavan samo toj osobi, nego će i svi ostali želeti da u knjizi pronađu svoje ime i saznaju njegovo značenje. Na taj način ćete osigurati dobru zabavu i vesele komentare za celo društvo koje se bude okupilo oko vašeg „imendandžije“. Sigurni smo da ćete s ovom knjigom napraviti pravi potez.

8. Ime u okviru

Ako ste neko ko želi pokloniti simboličan poklon i ne želi stvarati obaveze ni sebi ni drugima, ali želi da obeleži određeni dan i da dragoj osobi pokaže da misli na nju, možete kupiti lepo izrađen okvir za slike i u njemu uokviriti odštampano ime osobe koja imendan slavi. Ako imate smisla za estetiku, možete i sami ispisati i obojiti ime te osobe ili dati da vam ga odštampaju onako kao to želite. U uglu okvira možete postaviti i malenu fotografiju vaše drage osobe.

9. Jastučić s imenom

Jasno je da je imendan dan u kojem je sve podređeno imenu koje se obeležava pa je tako očekivano da većina poklona sadrži upravo to ime. Kao jedan od takvih poklona, možete kupiti lep par jastučića, ili samo jedan jastučić, koji će na sebi imati ime vaše drage osobe. Ta osoba ovakve jastučiće može držati u svojoj sobi i koristiti ih samo za ličnu upotrebu, ali ako to želi, može ih izložiti i u dnevnom boravku.

10. Buket ili kutija medenjaka s imenima

Veoma simpatičan i dugotrajan poklon je i onaj koji predstavljaju medenjaci sa imenom vaše drage osobe. Naravno, dugotrajnost poklona zavisi od toga da li će neko te medenjake uskoro pojesti, s obzirom da su jestivi, ili će ih radije dugo gledati kao dekoraciju. U svakom slučaju, ove medenjake možete naručiti umotane kao buket ili spakovane kao poklon u nekoj kutiji. Takođe, možete birati boju i oblik slova, kao i samih medenjaka. Za šta god da se odlučite, napravićete dobar izbor jer su ovi medenjaci zaista simpatični i dekorativni.

11. Mirisni sapuni

Još jedan simpatičan, ali i praktičan poklon su mirisni sapuni. Moguće je da ih naručite po vašoj želji, da izaberete boju, oblik i ime koje će na njima pisati. Takođe, možete izabrati i to da li će biti u kutiji, korpici, buketu, drvenoj kućici i slično. Veoma su dekorativni, lepo mirišu i predstavljaju odličan poklon za svaki svečani događaj. Kada na njima piše ime osobe koja ima imendan, to je onda odličan poklon baš za ovu priliku.

12. Ukrasna flaša

Nekako nam uz muškarce uvek ide piće, a samim tim i flaša, pa je dobar izbor poklona za muški imendan neka dekorativna flaša. Na toj flaši se može nalaziti ime osobe koja slavi imendan, ali može biti i lik svetitelja po kojem je ime nastalo. Ako želite, u flašu možete nasuti i omiljeno piće vaše drage osobe i tako je dodatno obradovati.

13. Ručno rađena čestitka za imendan

Ukoliko nekome želite pokloniti nešto što ima sentimentalnu vrednost, onda je ručno rađena čestitka pravi izbor. Možete je napraviti sami ili zajedno sa decom i pokloniti, na primer, baki, deki ili nekoj drugoj bliskoj osobi. Ovakvi pokloni uvek izmame osmeh na lice dragim ljudima i oni ih dugo čuvaju. Deca rado učestvuju u ovakvim projektima, posebno se trude da budu pažljivi i domišljati, a sve to rade iskreno i sa mnogo ljubavi.

14. Personalizovani pribor za pisanje

Ako u svom okruženju imate osobu koja slavi imendan, a često koristi pribor za pisanje, potrudite se da nabavite neki lep komplet za pisanje na kojem ćete odštampati ime slavljenika. Ukoliko se radi o ozbiljnoj osobi, neka to bude svedeno i elegantno. Ako je u pitanju mlađa osoba, na primer,  školskog uzrasta, možete se baviti i nekim razigranijim slovima. Ovakav pribor za pisanje će biti lep poklon za imendan i uvek će tu osobu podsećati na vas.

15. Personalizovani planer ili dnevnik

Ukoliko svoj poklon želite odneti nekome ko često nešto beleži, za imendan možete izabrati lep planer ili neki lep i dekorativan dnevnik. Naravno, možete ga dopuniti imenom i slikom osobe kojoj ovaj poklon nosite, kako bi sve bilo u duhu imendana koji ta osoba obeležava.

16. Kalupi za led u obliku slova

S obzirom da je akcenat imendana na imenu slavljenika, možete mu pokloniti jedan vrlo neobičan, ali prikladan poklon. Potražite kalupe za led u obliku slova i izaberite ona slova koja čine ime vaše drage osobe. Možete i sami napraviti komade tog leda i, pored kalupčića, pokloniti i ledeno ime svom slavljeniku. Sigurni smo da će mu se ovaj poklon baš dopasti jer ga nikako neće očekivati.

17.Majica s tekstom

Ako za imendan želite obradovati dragu osobu nekim simpatičnim i duhovitim poklonom, možete joj pokloniti majicu na kojoj će stajati duhovit tekst prikladan za ovaj događaj. Tekst možete smisliti sami i dati da ga odštampaju na majici ili možete kupiti već gotovu majicu sa određenim tekstom. Na vama je da uključite maštu i ispišete nešto poput „Danas caruju Nikoline“ ili da to prepustite drugima da za vas odrade. U svakom slučaju, nasmejaćete i obradovati dragu osobu.

18. Oznaka za knjige u obliku imena

Za sve ljubitelje dobrog štiva i za one koji često čitaju, obeleživač stranica je dobar poklon. Još ako se radi o nekom neobičnom obeleživaču, onda je to pravi pogodak. Izaberite onaj koji nosi ime vaše drage osobe ili ga sami napravite u nekoliko različitih boja i oblika pa ih sve poklonite za ovaj imendan. Sigurni smo da ćete iznenaditi i nasmejati vašeg „imendandžiju“.

19. Torta s imenom

Kakvo bi to slavlje bilo da nema torte koja ga prati? I kada nemamo neki poseban povod, lepo je pojesti komad ukusne torte, a kada je u pitanju nešto što trebamo obeležiti, torta je obavezna. Upravo zato je ovo dobar izbor poklona za nečiji imendan. Naručite ili sami napravite tortu u obliku imena vašeg slavljenika i takvim poklonom ga/nju razveselite. Imendan će im sigurno biti mnogo slađi.

20. Toplo ćebe/deka

Ovo je poklon koji je prikladan skoro za svaku priliku i koji uvek dobro dođe. Još ako ste na njemu ispisali ime koje taj dan slavi, biće to pravi pogodak. Možda se na tom poklonu ne mora nalaziti celo ime, mogu se na njemu naći samo inicijali nečijeg imena pa da to opet bude prikladan poklon za imendan.

21. Mirisne sveće u obliku slova

Nabavite mirisne sveće u obliku odgovarajućih slova pa ih složite tako da formiraju ime osobe kaja tog dana slavi imendan. Svećice možete i upaliti, a možete ih jednostavno zamotati i tako predati kao poklon. Svakako će biti lep prizor i obradovaće vašeg slavljenika.

22. Pidžama s imenom

Kao i za ćebe i ovde važi pravilo da je ovo uvek potreban poklon i da s njim nećete pogrešiti ako ga nosite nekoj bližoj osobi. Izaberite simpatičnu pidžamu i na njoj ispišite ime koje je „zvezda“ tog dana. Ukoliko je u pitanju ozbiljnija osoba, možete izabrati elegantniju pidžamu i ime odštampati u njenom uglu. Ako je reč o nekoj mlađoj osobi, dajte svojoj mašti na volju.

23. Novčanik s inicijalima

Izaberite lep kožni novčanik i na njemu postavite inicijale vaše drage osobe. Novčanik birajte prema tome kakav ukus ta osoba ima i u kakvim se krugovima najčešće kreće. Ako ne želite narušavati izgled novčanika nekom štampom, možete kupiti mali privesak s imenom drage osobe i zakačiti ga za novčanik koji ćete joj onda pokloniti.

24. Svetleći natpis za vrata

Ukoliko želite pokloniti nešto za imendan jednom tinejdžeru, pravi poklon će biti svetleći natpis s određenim imenom za vrata njegove ili njene sobe. To će svakom tinejdžeru biti cool, a ujedno će obeležiti dan njegovog ili njenog imendana.

25. Kugla za novogodišnje drvce s imenom drage osobe

Ako vaša draga osoba proslavlja imendan u vreme kada se kiti jelka, možete joj pokloniti kuglicu za jelku sa njenim imenom. Naravno, ne morate se zaustaviti na jednoj kugli, možete izabrati nekoliko različitih oblika nakita za jelku i na svakom ispisati ime vaše drage osobe. Biće to jedna vrlo lična jelka.

Nadamo se da smo vam našim idejama pomogli da odaberete nešto lepo i prikladno za imendan vaše drage osobe i da je na taj način obradujete i usrećite.