Najbolji pokloni za krštenje

Krštenje deteta je veliki događaj i za dete i za roditelje. To je prva Sveta tajna koju dete prima i koja ga čini delom hrišćanske crkve. Krštenje je svečani događaj i uopšte ne čudi što su svi oko tog događaja uzbuđeni.

Naravno, kao gosti, pored uzbuđenosti i sreće zbog deteta i njegovih roditelja, sa sobom treba da ponesemo i nekakav poklon kojim ćemo darovati dete. I pored sve dobre volje, ponekad je teško odlučiti šta da darujemo detetu u takvim situacijama, a da to bude prikladno i ne toliko uobičajeno.

Veličina poklona, odnosno njegova „težina“, zavisi od toga koliko ste bliski sa porodicom kojoj dolazite u goste. Zavisi od toga da li spadate u kumove, rodbinu, prijatelje ili komšije. Bez obzira za koji poklon da se odlučite, neka to bude nešto što ćete od srca darovati malom hrišćaninu i time mu poželeti dobrodošlicu u jednu veliku zajednicu.

U našim predlozima poklona za krštenje, nećemo govoriti o poklonima koje biraju kumovi ili bake i deke jer su to pokloni sa posebnom „težinom“ i značajem. O takvim poklonima se kumovi dogovaraju sa roditeljima, snose sve crkvene troškove krštenja i imaju posebno mesto u celoj ceremoniji. Bake i deke su takođe posebni darodavci svom unučetu, pa ni o njihovim poklonima nećemo govoriti. Naša lista predloga sadrži poklone koje donose ostale zvanice i koji su manje specifični.

1. Lančić s krstom

Glavno obeležje svakog krštenja jeste krst, pa je potpuno očekivano da dete na poklon dobije lančić s krstom ili bar privesak u obliku krsta. Obično se radi o zlatnom lančiću i zlatnom krstu, ali to može biti i lep srebrni nakit. Na ovaj poklon možete ugravirati datum i posvetu ili nešto drugo što želite. Detetu će ovakav poklon ostati kao uspomena za ceo život i uvek će ga podsećati na dan krštenja.

2. Dukat

Još jedan poklon koji je specifičan za krštenje jeste dukat. Nekada davno, to je bila novčanica kojom se sve plaćalo, a danas je više simbol napretka i sreće. Dakle, ako želite pokloniti dukat nekom detetu za krštenje, možete ga kupiti u zlatarskim radnjama i njime obeležiti taj svečani dan. Dukat se kasnije može uokviriti i nositi kao privesak, ali o tome će svakako odlučiti dete kada dovoljno poraste.

3. Naušnice s figurom anđela

Ukoliko se radi o krštenju devojčice, na poklon joj možete doneti simpatične naušnice s  figurom anđelčića ili s nekim drugim prikladnim likom. Takav nakit je uvek dobrodošao jer ga dete može nositi i dok je malo i kada poraste, a vrednost mu nikako ne prolazi. Simpatično ih upakujte i obradujte malu slavljenicu.

4. Narukvica za bebe s motivima krštenja

Još jedan komad nakita koji je veoma prikladan kao poklon za krštenje je narukvica za bebe koja na sredini ima zlatni krstić ili figuricu anđela. Ovakav poklon predstavlja upravo simboliku krštenja i sada je pravi trenutak da darujete detetu takvo nešto. Narukvica ima podesivo kopčanje pa će je dete moći nositi i kada poraste, a ne samo dok je malo.

5. Ikona sveca zaštitnika dece

Kao lep i prikladan poklon detetu za krštenje, možete poneti ikonu sveca zaštitnika dece. U pravoslavnoj veri je to ikona Svetog Sisoja, a u katoličkoj se radi o ikoni Svetog Ante. Naravno da na poklon možete poneti i ikonu Majke Božje koja drži malog Isusa. Sve su to predmeti koje roditelji mogu držati uz uzglavlje detetovog kreveta ili negde u dečjoj sobi. Takav predmet nikada ne gubi svoju vrednost i dete ga može čuvati i kad ostari.

6. Peškir s vezom

Veliki mekani peškir s vezom i posvetom za konkretno dete i s datumom krštenja, može predstavljati odličan poklon za ovaj svečani dan. Peškir ima svoju upotrebnu vrednost, pa će roditeljima dobro doći, a sa posvetom koja je izvezena na njemu, biće lep i prikladan poklon za krštenje. Nabavite ukrasni papir sa motivima krštenja i njime zamotajte ovaj poklon.

7. Noćna lampa u obliku anđela

Još jedan praktičan, a simpatičan poklon za krštenje je noćna lampa u obliku malog anđela. Lampa je svakako dobrodošla u bilo kojoj prilici, ali sa ovakvim motivom predstavlja odličan poklon za krštenje. To je nešto što će roditelji dugo moći koristiti u dečjoj sobi i neće biti samo gurnuta u stranu kada proslava prođe.

8. Personalizovani tanjir za zid

Ako želite pokloniti nešto nesvakidašnje za krštenje deteta, možete se odlučiti za izradu personalizovanog tanjira. Radi se o porculanskom ili keramičkom tanjiru na čijoj je sredini slika deteta na čije krštenje idete, a okolo se nalaze ispisane prikladne reči posvete i datum krštenja. Takav tanjir može krasiti zid dečje sobe i uveseljavati dete svakog dana. Lepo ga zapakujte i iznenadite vaše domaćine.

9. Personalizovani okvir za sliku

S obzirom da je u današnje vreme moguće sve personalizovati, za krštenje možete izabrati neobičan i lep veći okvir za sliku pa na njemu odštampati posvetu, datum, i sve drugo što želite. Taj okvir kasnije može krasiti slika deteta u momentu krštenja, a to će sigurno biti prelep prizor.

10. Biblija za decu

Još jedan poklon koji je vrlo prikladan za krštenje deteta jeste Biblija za decu. Radi se o ilustrovanoj knjizi koja u kratkim pričama upoznaje dete sa motivima iz Biblije i tako ga uvodi u hrišćanstvo na zanimljiv način. Napišite u knjizi  nekoliko lepih i toplih reči posvete za dete, a ono će se kasnije rado prisećati vas i vašeg poklona. Zamotajte knjigu u dekorativan papir, uvežite mašnom i usrećite malog slavljenika ili slavljenicu.

11. Srebrni escajg za dete

U specijalizovanim radnjama možete pronaći srebrni escajg za decu i dati da se na njemu ugravira posveta koju želite. Ovakav poklon će dugo trajati i sigurno neće biti nikakve zabune ko ga je doneo. Pored svoje praktične vrednosti, ovaj poklon može da bude uspomena na krštenje koja traje do kraja života.

12. Kutija za uspomene

Nabavite neku lepo rezbarenu drvenu kutiju, ili kutiju od nekog drugog materijala, upišite na njoj detetovo ime i datum, pa tu kutiju ponesite kao poklon za krštenje. U takvom prostoru, roditelji mogu čuvati detetovu sliku sa ultrazvuka, narukvicu iz rodilišta, pramen kose sa krštenja, prve detetove crteže i slične drage stvari. Kada dete dovoljno poraste, ta kutija će mu biti kao lična karta i zanimljiva riznica u životu. Lepo i neobično upakujte ovaj poklon, pa njime obradujte svoje domaćine.

13. Svečana torta

Kao lep poklon, možete poneti posebno izrađenu veliku tortu za krštenje. Na taj način ćete pomoći i roditeljima oko slatkiša posle ručka, a torta će biti poseban motiv na svečanom stolu. Ovakvu tortu treba da krase motivi vezani za dan koji se obeležava i za dete koje je tog dana kršteno.

14. Odeća za dete

Ukoliko želite, kao poklon za krštenje deteta, možete poneti određene komade odeće. Ako se radi o krštenju devojčice, u obzir dolaze sve svečane haljinice koje može nositi i kada krštenje prođe. Ako je u pitanju krštenje dečaka, dobar izbor poklona je svečano odelce koje predstavlja kopiju odraslog odela. Uz to možete pokloniti i cipelice, čarapice i slično. Sve lepo svečano zapakujte i obradujte malog slavljenika ili slavljenicu.

15. Plišana igračka fotelja

Ukoliko niste od onih što za krštenje kupuju poklone s motivima tog čina, roditeljima možete olakšati kupovinom nekog predmeta koji će imati upotrebnu vrednost za dete. Možete, na primer, pokloniti detetu plišanu igračku koja je ujedno i fotelja, a koju dete dugo može koristiti u svojoj sobi.

16. Stolica za hranjenje

Ako bolje poznajete roditelje deteta, možete saznati da li im je potrebna stolica za hranjenje ili neki drugi praktični predmet koji vi možete kupiti. Na taj način ćete pomoći roditeljima, a i obradovati dete nekim zanimljivim predmetom koji će duže koristiti. Biće to odličan poklon za ovaj lepi dan. Svežite veliku ukrasnu mašnu i nekoliko balona na stolicu pa tim poklonom razveselite dete.

17. Posteljina za krevet

U prodavnicama možete potražiti posteljinu s motivima krštenja, s krstićima, svećama, anđelima i slično, pa tom posteljinom obradovati i dete i njegove roditelje kada odete na krštenje. Ovo je praktičan poklon koji će dete dugo moći koristiti, a uvek će ga podsećati na vas i na čin krštenja. I roditelji će vam biti zahvalni jer još jedna posteljina uvek dobro dođe. Kupite prikladan ukrasni papir, sve ukusno zamotajte i poklonite slavljeniku.

18. Kozmetički set za dete

Da biste ulepšali dan krštenja svojim poklonom, možete se potruditi da napravite kozmetički set za dete koji će na sebi imati prikladne motive. Možete potražiti kupke i šampone čije su flašice u obliku anđela ili sveće, a tako isto sapune i druge kozmetičke komade. Ovakav poklon će sigurno razveseliti dete, ali i njegove roditelje. Neke od tih preparata možete i personalizovati tako što ćete dati da se, na primer, na poklopcu odštampa lik deteta ili njegovo ime i datum. Sve ukusno spakujte u lepu korpu ili ukrasnu kartonsku kutiju i iznenadite slavljenika.

19. Putni krevetić

Ukoliko ste bliži s roditeljima deteta, možete im ponuditi da kupite putni krevetić i da time olakšate njihove finansijske izdatke. Krštenje je lepa prilika da ponesete poklon, a on ne mora uvek biti vezan baš za čin krštenja. Dete će svakako imati koristi od takvog poklona, a i roditelji isto. Kad god negde budu putovali ili jednostavno morali prespavati kod bake i deke, krevetić će biti spreman i na dohvat ruke.

20. Guralica

Prikladan poklon za svako manje dete jeste guralica u kojoj će mnogo uživati. Sva deca vole da se zabavljaju pomoću ovog predmeta pa će i dete kojem idete na krštenje sigurno biti oduševljeno ovim poklonom. Na kraju krajeva, to je njegova proslava i poklon treba da razveseli slavljenika, a ne one oko njega. Zato je guralica pun pogodak. Ukrasite je velikom mašnom i balonima, pa razveselite malog slavljenika.

21. Vreća za spavanje

Ovo je vrlo praktičan predmet i od njega roditelji imaju mnogo koristi dok je dete malo. Ako se i u vašem slučaju radi o krštenju manjeg deteta, vreća za spavanje je dobar izbor poklona. Čak i da roditelji već imaju dečju vreću za spavanje, rezerva uvek dobro dođe kada je ona glavna na pranju. Zato lepo zapakujte jednu simpatičnu vreću za spavanje, a ako je moguće, nabavite je sa likom nekog anđelčića i njome obradujte vaše domaćine.

22. Ljuljačka

Još jedan praktičan poklon koji sva deca vole, bilo da su mala ili velika, je ljuljačka. U današnje vreme je moguće naći ljuljačke sa svim mogućim dodacima za zabavu deteta, pa one izgledaju vrlo primamljivo za svakog mališana. Često se na njima nalaze muzički delovi koji proizvode razne zvuke, ali i mnoge figurice životinja. Sve to veoma veseli mališane i predstavlja idealan poklon za njih. Upravo zato, nećete pogrešiti ako ponesete jednu takvu ljuljačku kao poklon za krštenje mališana.

23. Razne plišane igračke

Svakom detetu je potrebna neka veća plišana igračka koju može grliti i uz nju spavati kada je samo. Krštenje je dobra prilika da izaberete jednu lepu veću plišanu igračku i da njime razveselite malog slavljenika ili slavljenicu. Lepo je upakujte, dodajte čestitku i uvećajte proslavu krštenja svojim prisustvom.

24. Poklon-bon

Ukoliko spadate u one osobe koje ne vole pogađati šta nekome treba ili ne treba, a ne želite ni kupovati nakit za koji ne znate da li će se nekome svideti ili ne, uvek se možete odlučiti da poklonite bon koji roditelji malog slavljenika mogu iskoristiti onako kako njima najviše odgovara. Uzmite bon u nekoj od radnji sa dečjim stvarima i lepo ga spakujte u čestitku koju ćete dati na krštenju. Domaćini će vam sigurno biti vrlo zahvalni na ovom poklonu.

25. Set dečjeg posuđa

Mali tanjir, šolja i zdelica, uz koje ide i kašika s viljuškom, predstavljaju najčešći komplet dečjeg posuđa. Jedan ovakav komplet možete personalizovati na način na koji mislite da je najprikladniji za krštenje na koje idete, pa takav poklon poneti detetu koje se tog dana krsti. I kada dete preraste taj komplet posuđa i ne bude ga više koristilo, moći će da ga čuva kao suvenir na dan krštenja i ljude koji su mu to poklonili.

26. Štedna kasa

S obzirom da će mali slavljenik ili mala slavljenica na dan krštenja sigurno dobiti i neki novac, štedna kasica može biti poželjan poklon. Izaberite neku lepu i neobičnu kasicu koja će sve podsećati na dan krštenja. Možete se potruditi da pronađete kasicu u obliku jaslica ili pećine Hristovog rođenja, a možete je poručiti i na internetu. Ovakva kasica će biti u skladu sa danom koji se proslavlja i sigurno će biti iskorišćen poklon.

27. Buket medenjaka

Kao simpatičan poklon za krštenje, možete poneti veliki buket medenjaka sa raznim motivima krštenja. Mogu se tu naći medenjaci u obliku krštene sveće, brojanice, anđelčića, krsta, svetaca, jagnjeta, bebe i slično. Buket zanimljivo upakujte, stavite na njega veliku mašnu, a uz buket darujte brojanicu za dete. Ovi medenjaci jako dugo traju, a veoma su zanimljivi i dekorativni.

28. „Torta“ od stvari za dete

Ako ne možete da se odlučite za neku konkretnu stvar kao poklon za proslavu krštenja na koju ste pozvani, možete napraviti dekorativnu „tortu“ od stvari koje su potrebne svakom detetu. Složite „tortu“ od pelena, kozmetike, peškira, cipelica i slično. Sve to će dobro doći roditeljima i bebi, a izgledaće veoma zanimljivo i dekorativno.

29. Igračke

Ako ne želite poklanjati nikakve posebne poklone, nego želite da obradujete dete nečim što će ga razveseliti odmah, možete mu pokloniti neku od brojnih igračaka za decu. S obzirom na uzrast deteta i njegov pol, odaberite prikladnu muzičku igračku ili neku didaktičku igračku koja će ga duže vreme uveseljavati.

30 . Novčana čestitka

Ako ste osoba koja smatra da je uvek najbolje dati konkretan novac slavljeniku i da tako ne možete napraviti nikakve greške niti nekoga uvrediti poklonom, izaberite lepu i prikladnu čestitku za krštenje mališana, napišite nekoliko prigodnih reči kojima ćete čestitati krštenje i stavite novac koji ste za tu priliku namenili. Detetovi roditelji će sigurno znati kako da potroše taj novac i biće vam veoma zahvalni na poklonu.

Koji god poklon da ponesete, krštenje je posebna prilika da sa dragim ljudima podelite radost, ljubav i duhovnost.