Najbolje ideje za poklone za kuvare i kuvarice

U današnje vreme je toliko mnogo kulinarskih emisija na televiziji i internetu da je naprosto nemoguće da se čovek ne zainteresuje za kuvanje i ne isproba neki od prikazanih recepata.  Međutim, to nikako ne znači da ste postali kuvar, ali ste svakako na dobrom putu.

Za pravog kuvara se kaže da oseća strast prema hrani, da je uvek spreman za eksperimentisanje s novim okusima i da ima pravi osećaj za meru. Ako u svom okruženju imate jednu takvu osobu, sigurno ste dolazili u situaciju da razmišljate o tome koji bi bio pravi poklon za nju. Ukoliko niste sigurni šta da poklonite tom kuvaru ili kuvarici, u našoj listi predloga možete pronaći ideje koje će vam se sigurno svideti.

1. Kecelja i kuhinjske rukavice

Kada su kuvari i kuvarice u pitanju, prvo što nam pada na pamet je kecelja i kuhača.  Ukoliko želite pokloniti neki manji poklon svom kuvaru, možete se odlučiti upravo za kecelju i uz nju dodati kuhinjske rukavice. Kecelju možete birati sa nekim simpatičnim „kuvarskim“ printom ili sa određenim duhovitim natpisima, kao što je npr. „Kad ja zakuvam, sve se puši“ i slično tome. Vaš kuvar ili kuvarica će se slatko nasmejati kada vide ovakav tekst, a kecelja i rukavice će sigurno naći svoju primenu u njihovoj kuhinji.

2. Komplet raznih kuhača

Na tržištu je lako pronaći simpatične komplete raznih kuhača smeštene u odgovarajuće posude ili stalke po meri. Pored klasičnih drvenih, tu su i kuhače izrađene od silikona, plastike i nekih drugih materijala. Izaberite jedan od kompleta koji vam najviše odgovara i za koji znate da će se dopasti vašem kuvaru, lepo ga upakujte i iznenadite dragu osobu.

3. Veliki kuvar svetskih kuhinja

Bez obzira koliko raznih knjiga o kulinarstvu vaša kuvarica ili kuvar ima, uvek je pravo zadovoljstvo prelistati neki novi kuvar, a posebno kada se radi o jednom velikom ilustrovanom kuvaru poznatih svetskih kuhinja. Imati mnogobrojne svetske recepte na jednom mestu, nije mala stvar. Prednost ovakvog kuvara je u tome što s njim nema nikakve dileme odakle neko jelo dolazi i čijoj kulturi pripada. Verujemo da bi se ovakav poklon mnogo dopao vašoj dragoj osobi.

4. Set za so i biber

Bilo da se radi o jednom uobičajenom ručku ili o nekoj gozbi za mnogo osoba, na stolu je uvek potrebno imati posudice sa solju i biberom. Takve posudice mogu biti i dekorativni deo stola, ako su same po sebi neobične i lepe. Upravo zato, poklonite svom kuvaru neke lepe i neobične posude za so i biber, a možete ih birati i u obliku bucmastog kuvara. Na vama je da odlučite šta bi se najviše dopalo vašem kuvaru ili kuvarici i da ih takvim posudama i obradujete.

5. Začinske biljke u saksiji

Svaki pravi kuvar voli koristiti sveže začinske biljke i najsretniji je kada ih uvek ima pri ruci. Zbog toga je dobar izbor poklona za kuvara nekoliko začinskih biljaka u saksiji. Pored onih klasičnih začina, dodajte i neku neobičnu začinsku biljku i tako „začinite“ svoj poklon. Verujemo da će ove saksijice razveseliti kuvarev prostor i da će im se baš obradovati.

6. Kalupi za kolače i slanu hranu

U svakoj kuhinji je neophodno imati mnogo posuđa, a u kuhinji jednog kuvara je to ultimatum. Kako biste mu pomogli da obogati svoj asortiman kalupa za slatka i slana jela i da unapredi svoje veštine na tom polju, izaberite neke nesvakidašnje kalupe za torte, kolače i slana jela pa ih ponesite svom kuvaru na poklon. Mnogo ćete ga obradovati i navesti ga da odmah isprobava nove oblike hrane.

7. Multipraktik

U modernoj kuhinji nema mesta za neke spore aparate i za dugotrajno pripremanje osnovnih sirovina, sve mora teći glatko i brzo. Upravo zato postoji velika potreba svakog kuvara za dobrim višenamenskim kuhinjskim aparatom kakav je jedan multipraktik. Izaberite neki od aparata poznatih proizvođača i njime usrećite svog kuvara ili kuvaricu.

8. Velika kuvarska kapa

Ako želite svom kuvaru ili kuvarici pokloniti neki simpatičan i pomalo smešan poklon, nabavite jednu veliku belu kuvarsku kapu kakvu možete videti u filmovima i komedijama o kuvarima. Takva kapa će sigurno izmamiti osmeh na lice vašeg kuvara, a nasmejaće i sve osobe koje ga vide s tom kapom na glavi.

9. Razna začinska ulja

Dobar izbor poklona za jednog kuvara ili kuvaricu je i komplet od nekoliko različitih ulja, začinjenih posebnim travama ili napravljenih od posebnih biljaka. U svoj komplet možete staviti maslinovo ulje s čilijem, neko s belim lukom ili sa grančicama ruzmarina. Takođe, u kompletu se može naći i kokosovo ulje ili ulje avokada. Na vama je da odlučite koje vrste ulja ćete staviti u svoj komplet, a to svakako ne moraju biti velike flaše, nego više manjih flašica začinskog ulja.

10. Starinski kotao

Svima je dobro poznato da je hrana koja je kuvana u starom i teškom posuđu bila mnogo ukusnija od one koja se sprema u savremenim šerpama. Još uvek važi mišljenje da su glinene posude najbolje za kuvanje i da daju poseban okus hrani. Zbog toga se neki materijali i načini izrade posuđa polako vraćaju u sadašnju kuhinju. Kao neočekivan poklon, nabavite jedan starinski kotao za spremanje hrane i njime obradujte svog kuvara ili kuvaricu.

11. Mirisne sveće u obliku hrane

Simpatičan poklon za kuvaricu ili kuvara mogu biti i mirisne sveće u obliku razne hrane ili u obliku voća i povrća. Napravite jedan mali, tematski smislen komplet od takvih mirisnih svećica i njime iznenadite svog kuvara.

12. Set noževa

Svaki pravi kuvar mnogo drži do svojih noževa i ne posuđuje ih nikome. Ukoliko vaš kuvar još uvek nema profesionalni set noževa ili je možda izrazio želju da nabavi neki određeni komplet iz te oblasti, ovo vam je prilika da mu poklonite upravo to što želi. Takav komplet će biti pravo blago za njega i nikada neće zaboraviti da ste mu baš vi omogućili da to blago ima.

13. Daska za mezu

Na tržištu je moguće pronaći razne vrlo praktične i dekorativne daske za mezu, ali i one za rezanje. Izaberite neku od tih dasaka za svoj poklon, odlučite se za onu koja najviše odgovara ukusu i potrebama vašeg kuvara ili kuvarice, lepo je upakujte i iznenadite ih nečim neobičnim.

14. Ulaznice za Muzej hrane

Ukoliko je vaš budžet dovoljno velik, platite svom kuvaru posetu nekom od svetskih Muzeja hrane. Takav poklon vam sigurno nikada neće zaboraviti, a u njemu će mnogo uživati. Muzeji hrane su prepuni raznih neobičnih eksponata i priča o istoriji određene hrane, tako da smo sigurni da bi ovakav poklon bio pravi pogodak za jednog kuvara.

15. Poseta gastro-festu

Ako biste želeli nešto pokloniti jednom kuvaru ili kuvarici, ali nikako ne možete da odlučite šta bi to bilo i da pronađete nešto što bi bilo dovoljno dobro, pokušajte nabaviti ulaznice za neki od gastro-festova na koje bi vaš kuvar voleo otići. Takva manifestacija, koja podrazumeva mnoštvo razne hrane na jednom mestu, svakako je pravi raj za jednog kuvara ili kuvaricu.

16. Avan različitih veličina

Koristan poklon za svakog kuvara je dobar avan u kojem će moći drobiti i mešati sve one namirnice koje su mu potrebne kada sprema neka od svojih čarobnih jela. Nekada će usitniti lešnike, nekada spremiti beli luk u maslinovom ulju ili neke druge lepe stvari. Zato izaberite nekoliko avana različitih veličina i takvim poklonom obradujte svog kuvara ili kuvaricu.

17. Kuhinjski tajmer

Pravi kuvar ima mnogo toga na pameti kada je u kuhinji i nije mu lako da uz to sve još vodi računa o nečemu što se peče ili kuva baš određeno vreme. Zato je mnogo lakše kada navije tajmer i pusti da ga ta spravica obavesti kada je nešto spremno za vađenje iz rerne ili skidanje sa šporeta. Upravo zato je ovo dobar poklon za kuvara, posebno ako nabavite tajmer u nekom zanimljivom obliku.

18. Sklopiva digitalna vaga

Bilo da tražite poklon za profesionalnog ili za kuvara amatera, sklopiva digitalna kuhinjska vaga je pravi pogodak. Ova vaga se časkom rasklopi i spremna je za merenje, a onda se isto tako časkom sklopi i lako odloži u ladicu sa escajgom. Veoma je praktična i korisna u svakoj kuhinji i vaš kuvar će biti oduševljen njome.

19. Zidni sat „kuvar“

Da biste ulepšali kuhinju jednog kuvara, poklonite mu simpatičan zidni sat na kojem se nalaze motivi iz oblasti kulinarstva. S ovim satom će uvek znati koliko vremena mu je ostalo za spremanje nekog obroka, a ujedno će ga i razveseljavati svojim motivima.

20. Nakit

S obzirom da je i kuvar samo čovek, možete mu pokloniti neki lep komad nakita. Da bi taj nakit bio poseban i baš namenjen kuvarima, izaberite određene motive koji će naglasiti ovu profesiju. Možete se odlučiti za narukvicu s motivom kuhače ili lančić s priveskom u obliku kuvarske kape. Naušnice i prsten su takođe dobrodošli i mogu se naći u raznim oblicima prikladnim za ovu temu.

21. Figurice kuvara

Svakom kuvaru možete pokloniti simpatične figurice u obliku kuvara. Možete napraviti malu kolekciju od nekoliko različitih figurica kuvara i kuvarice. Sigurni smo da ćete takvim poklonom baš obradovati vašu dragu osobu i da ćete ovim figuricama ulepšati njihov životni prostor.

22. Jastučići sa motivom lonca

Izaberite nekoliko ukrasnih jastučića na kojima se nalaze motivi lonca za kuhanje, uz njih možete dodati mekanu deku za popodnevnu dremku, sve zajedno neobično zapakujte i ovakvim kompletom razveselite i iznenadite svog kuvara ili kuvaricu.

23. Stolnjak s motivima razne hrane

Nabavite lep i zanimljiv stolnjak sa motivima razne hrane i takvim poklonom iznenadite vašu dragu osobu. Stolnjak ne mora biti veličine trpezarijskog stola, može to biti mali dekorativni stolnjak koji će se lepo uklopiti u svaku kuhinju i dati joj jednu veselu notu.

24. Set posuda za začine

Svaki kuvar mora pri ruci imati mnoge začine da bi svoja jela učinio što zanimljivijim i ukusnijim. Da biste mu to olakšali, poklonite mu set posuda za začine. Ove posude mogu biti u obliku teglica u boji poslaganih na metalni stalak ili mogu biti napravljene od drveta u kombinaciji sa plastikom. Možete se odlučiti i za rotirajući stalak sa posudicama za začine, ako vam to više odgovara. Od vas i ukusa vašeg kuvara zavisi za kakve posude ćete se odlučiti, a mi smo sigurni da ćete tim poklonom obradovati dragu osobu.

25. Šolja „kuhača“

Evo jedne šolje namenjene baš kuvarima jer joj je ručka izrađena u obliku kuhače. Ova simpatična šolja će postati obavezan rekvizit u pauzi i omiljeni predmet svakog kuvara dok iz nje ispija svoj topli napitak.

26. Majica sa duhovitim natpisima

Dobro je poznato da majice mogu biti koristan i duhovit poklon za svakoga pa je takav slučaj i sa kuvarima. Izaberite majicu u odgovarajućoj veličini i omiljenoj boji vašeg kuvara pa na toj majici  odštampajte nešto poput rečenice „Gde ja zakuvam, tu sve kipi“. Sigurni smo da ćete nasmejati vašeg kuvara ili kuvaricu ovakvim poklonom.

27. Glineni lonac

Posebno kvalitetno posuđe je ono od prirodnih materijala, a glina je svakako jedan od njih. Nabavite teški glineni lonac za kuvanje i njime iznenadite i obradujte vašeg kuvara. Sigurni smo da ćete biti pozvani na posebnu degustaciju jela spremljenog u tom loncu.

28. USB „kuhača“

Svakoj osobi je potreban memorijski stik za razne stvari pa je sigurno takav slučaj i sa vašim kuvarom. Zato mu poklonite jedan neobičan USB stik u obliku kuhače i iznenadite ga ovim poklonom.

29. Zdela za bombone u obliku kuvara

Obradujte svog kuvara ili kuvaricu jednom simpatičnom zdelom za bombone koja ima oblik bucmastog kuvara. Ova zdela je i dekorativna i praktična pa će sigurno naći svoje mesto u životnom prostoru vaše drage osobe.

30. Posteljina „hrana i šerpe“

San svakog kuvara ili kuvarice će biti mnogo lepši ako budu spavali u posteljini sa printom razne hrane i šerpi. Nabavite jednu ovakvu posteljinu, lepo je upakujte i njome razveselite svoju dragu osobu.

Nadamo ste da smo vam pomogli našim predlozima poklona za kuvara ili kuvaricu i da ćete nekim od njih uspeti obradovati svoje drage osobe.