20 ideja za poklon ljubitelju knjiga

Za strastvene ljubitelje knjige nema boljeg poklona od same knjige, ali je ponekad baš zgodno iznenaditi ih poklonom koji simboliše knjige, a nije knjiga. Naravno da će svaki vaš poklon biti primljen sa zahvalnošću, ali je ipak mnogo lepše kada je to poklon koji ima posebno značenje za onoga kome poklon dajete.

Da biste to i ostvarili, odnosno da bi vaš poklon imao posebno značenje i ostavio snažan utisak na osobu kojoj ga poklanjate, poželjno je da izaberete neke retke stvarčice ili one koje se ne koriste i ne viđaju baš svaki dan.

Mi smo se potrudili da sastavimo listu od dvadeset predloga poklona za jednog knjigoljupca i sigurni smo da ćete među tim predlozima pronaći onaj pravi.

1. Jastuk za čitanje

Ne, ne, nije ovo jastuk za pod glavu ili leđa i za udobno nameštanje prilikom čitanja. Ovo je jastuk koji je predviđen da drži otvorenu knjigu dok je neko čita. Lepo se zavalite onako kako vam najviše odgovara, postavite jastuk s knjigom ispred sebe ili pokraj sebe i opušteno uživate u okretanju stranica. Za sve one čitače koji imaju pune ruke posla oko knjiga, ovo je odlično rasterećenje za te njihove ruke. Nabavite jedan ovakav jastuk u omiljenoj boji vaše drage osobe i iznenadite je ovim poklonom.

2. Majica s natpisom za knjigoljupce

Nije pošteno da ljubitelji knjiga prođu bez majice s duhovitim natpisom kada je već svi drugi imaju. Zato izaberite neku lepu majicu od prirodnog materijala i dajte da se na njoj odštampa neki natpis koji će nasmejati i vašeg ljubitelja knjiga i sve one koji ga u toj majici budu videli. Nama pada na pamet nešto kao „Čitam te kao otvorenu knjigu“, a vi slobodno pustite mašti na volju i odštampajte nešto drugo.

3. Privesak za ključeve

Skoro da nema osobe koja ne nosi neke ključeve sa sobom, pa zašto onda na njima ne bi imala privesak u obliku male simpatične knjige? Pogotovo ako je ta osoba veliki zaljubljenik u knjige. Zato odaberite jedan takav privesak i njime usrećite i iznenadite svog knjigoljupca.

4. Obeleživač stranica

Svaki pravi ljubitelj knjiga uvek pazi na knjigu i ne želi je oštetiti presavijanjem ili lomljenjem stranica. Da biste mu olakšali čitanje i obeležavanje stranica, poklonite svom ljubitelju knjiga neki neobičan obeleživač stranica. Možete ih naći u raznim oblicima, od onih životinjskih do oblika olovke ili sidra. Izaberite onaj za koji znate da će se najviše svideti vašoj dragoj osobi i usrećite je svojim poklonom.

5. Pečat za knjige

Verovatno vam se svakom knjigoljupcu bar nekad desilo da neko od njega posudi knjigu i onda je „zaboravi“ vratiti ili se „ne seća“ čija je to knjiga. Da bi izbegao ubeđivanja i uveravanja da je to baš njegova knjiga, može je obeležiti pečatom za knjige koji ostavlja utisnut reljefni trag na stranici. Ova spravica ima prostor u koji se upisuje ime ili neke reči po želji pa tako nema nikakve dileme ko je pravi vlasnik određene knjige. Dakle, nabavite na internetu ovaj pečat i poklonite ga svom ljubitelju knjiga, a ta osoba će vam biti veoma zahvalna.

6. „Lebdeća“ polica za knjige

Veoma zanimljiv, ali i koristan poklon nekome ko voli knjige i ima ih mnogo jeste polica za knjige. Da bi ta polica bila nešto posebno i da bi imala veću težinu kao poklon, nabavite „lebdeću“ policu za knjige. Radi se o polici koja se montira na zid i kod koje se donji deo uopšte ne vidi jer ga prekriva korica knjige. Kada se na takvu policu poslažu knjige, ima se osećaj da one lebde u vazduhu i celi prizor izgleda neobično. Sigurni smo da će se vašem knjigoljupcu ovakav poklon mnogo dopasti i da ćete ga prijatno iznenaditi.

7. Kasica u obliku knjige

Da bi neko mogao kupovati mnogo knjiga, mora ponekad malo i štedeti za njih. Zato, da biste jednom knjigoljupcu olakšali tu štednju, poklonite mu kasicu u obliku knjige i nikada mu neće biti problem da u tu kasu ubaci novac. Čim je pogleda, njegov cilj će biti jasno izložen pred njim.

8. Članstvo u biblioteci

Ukoliko želite pokloniti nešto mladom knjigoljupcu, platite mu godišnju članarinu u nekoj velikoj i bogatoj biblioteci. Na takav način ćete toj mladoj osobi sačuvati određenu svotu džeparca, a ujedno ćete joj pomoći da usvoji mnogo različitog znanja. Ovo je i dobar način da nekoga potaknete na odlaske u biblioteku, a od toga nema nikakve štete, samo koristi.

9. Poseta Muzeju knjige

Za pravog knjigoljupca je veoma zanimljivo videti kako je došlo do razvoja knjige i kako su knjige nekada izgledale. Takođe je interesantno saznati šta su sve knjige značile nekada, a šta sada i kako i koliko su bile zabranjene ili dostupne. Sve to se može lepo videti u Muzeju knjige ili na nekoj izložbi koja knjigu predstavlja na taj način. Zato sigurno nećete pogrešiti ako svom knjigoljupcu poklonite posetu Muzeju knjige ili takvoj jednoj izložbi.

10. Sapuni u obliku knjige

Veoma simpatičan poklon jednom ljubitelju knjige je sapun u obliku njegovog omiljenog predmeta. Ove sapune možete pronaći u raznim bojama, a na vama je da odlučite da li ćete napraviti malu kolekciju raznobojnih „knjiških“ sapuna ili ćete ih sve odabrati u jednoj boji. Kako god bilo, ovakav poklon će sigurno iznenaditi i razveseliti vašeg dragog ljubitelja knjige.

11. Stoni držač knjiga

Onaj ko voli knjige, voli i da ih vidi svuda oko sebe pa tako i na radnom stolu. Da bi te knjige lepo i uredno izgledale i da ne bi bile smetnja pri radu, dobro ih je držati u određenom postolju, odnosno držaču za knjige. Izaberite neki od mnogobrojnih stonih držača za knjige, personalizujte ga imenom vašeg knjigoljupca, ako tako želite, i poklonite dragoj osobi.

12. Torbica u štampi romana

Ukoliko tražite poklon za ženskog knjigoljupca, dobar izbor je torbica na kojoj su odštampani odlomci poznatih književnih dela. Torbica je ukusno urađena, praktična je i nosiva uz mnogo odevnih kombinacija, a opet naglašava ljubav prema čitanju i dobroj knjizi. Ubeđeni smo da bi se svakoj ženi koja ceni knjige ovaj poklon mnogo dopao.

13. Privremene tetovaže „knjige“

Pomalo luckast poklon i svakako vrlo zanimljiv za nekoga ko obožava knjige jeste i privremena tetovaža u obliku knjige ili nekog dela poznatog romana. Ove tetovaže izgledaju vrlo zanimljivo, a njihova prednost je u tome što su određenog veka trajanja i što ih se možete lako rešiti onda kada vam dosade. Poklon je posebno prikladan za mlađe osobe, naročito za one tinejdžerskog uzrasta, a jasno je i zašto. Zato izaberite neke zanimljive tetovaže i poklonite ih vašem dragom knjigoljupcu.

14. Lampa „knjiga“ koja se otvara i zatvara

Ovo je jedna veoma interesantna lampa koja izgleda kao prava knjiga odložena na sto. Kada tu „knjigu“ otvorite, upali se lampa i svetli, a sve izgleda kao razlistana knjiga. Naravno, kada „knjigu“ zatvorite, lampa ponovo izgleda samo kao knjiga. Vrlo neobičan poklon koji će oduševiti svakog pravog ljubitelja knjige, a ujedno će mu pomoći kada te knjige bude želeo čitati noću.

15. Naušnice za ljubiteljku knjiga

Ukoliko želite obradovati neku damu poklonom koji ima veze sa knjigama, možete joj pokloniti naušnice na čijim krajevima vise male „knjige“. Naušnice nisu velike ni teške, a izgledaju vrlo simpatično. Vaša draga dama će biti oduševljena ovakvim izborom nakita i moći će te naušnice nositi uz mnoge odevne kombinacije.

16. Lampica-štipaljka za čitanje knjiga

Koliko puta ste samo čuli kako se neko buni jer druga osoba pored njega drži upaljeno svetlo da bi čitala. Da bi se takve situacije lako izbegle i da bi neko mogao čitati i onda kada nema svetlo pri ruci, dovoljno je staviti malu lampicu na vrh knjige, zakačiti je štipaljkom koja je na lampici, upaliti je i bez ikakvih smetnji uživati u čitanju. Nabavite jednu ovakvu lampicu-štipaljku i poklonite je svom ljubitelju knjiga.

17. Šolja „knjiga“

Ima li većeg zadovoljstva za pravog ljubitelja knjiga od čitanja zanimljive knjige i pijuckanja omiljenog napitka iz šolje koja izgleda kao knjiga?  Nabavite ovakvu šolju, potrudite se da boja odgovara ukusu vašeg knjigoljupca i takvim poklonom obradujte svoju dragu osobu. Verujemo da će vam biti zahvalna i da će vas se setiti uvek kada uzme tu šolju u ruke.

18. Posteljina s printom knjiga

Kupite jednu lepu i kvalitetnu posteljinu koja je „posuta“ sličicama knjiga ili koja na sredini ima štampu jedne velike otvorene knjige, pa takvim poklonom iznenadite svog ljubitelja knjiga. Nakon što dobije taj poklon, s pravom će moći reći da spava u knjigama.

19. Zavesa za kadu ili kišobran sa printom knjige

Zašto bi držanje knjiga bilo ograničeno samo na sobe i police kada ih možete lepo gledati i dok se kupate? Sigurni smo da bi i vaš ljubitelj knjiga postavio isto pitanje i da bi bio veoma srećan kada biste mu poklonili zavesu za kadu sa printom knjiga. Na taj način bi mogao uživati u knjigama čak i dok se kupa. Ako može imati kišobran sa takvim printom, zašto da nema zavesu za kadu? Dakle, bacite se na nabavljanje nekog od ovih poklona.

20. Knjiga

Naravno, najlogičniji poklon nekom ljubitelju knjiga jeste upravo knjiga. Ukoliko znate kakve knjige voli vaš knjigoljubac, koji žanr najradije čita, možete mu/joj pokloniti jednu takvu knjigu ili se potruditi da pronađete baš onu knjigu koju dugo priželjkuje, a ne uspeva je nabaviti. Napišite lepu posvetu na toj knjizi, zanimljivo je upakujte i obradujte dragu osobu. Sigurni smo da će ta osoba veoma ceniti vaš trud i da će joj takav poklon imati još veći značaj.

Ako smo vam našim predlozima pomogli da usrećite nekog ljubitelja knjiga, i mi smo veoma srećni.