Ideje poklona za mornare

Kad za nekoga čujemo da je mornar, odmah nam je jasno da je to osoba koja dosta vremena provodi van kuće, bez čvrstog tla pod nogama i koja mora imati dobar osećaj za orijentaciju. Naravno, uz sve to je prisuta ljubav prema vodenom plavetnilu i ljuljanju broda.

Ukoliko se nalazite u dilemi šta da poklonite jednoj takvoj osobi, a da to bude poklon namenjen baš mornarskoj kategoriji ljudi, prođite kroz našu listu predloga poklona za osvedočene „morske vukove“ i sigurni smo da ćete lako pronaći ideju za poklon koji tražite.

1. Kompas

O bilo kojem mornaru da se radi, kompas je sprava koja mu je neophodna i koja nikada nije naodmet. Čak i kada već ima jedan kompas, dobro je posedovati rezervu. Dakle, nikako nećete pogrešiti ako jednom mornaru poklonite kompas, a pogotovo nećete napraviti loš izbor ako taj kompas bude spakovan u neku posebnu kutiju zanimljive izrade. Verujemo da će se ovakav poklon dopasti svakom mornaru pa tako i vašem.

2. Maketa broda

Mornari su svakako osobe koje vole brodove, a većina njih ima neki omiljeni brod o kojem mašta. Vi se potrudite da saznate koji je to brod koji izaziva posebne uzdahe vašeg mornara pa mu nabavite repliku tog broda. Može to biti neka mala maketa ili nešto veći model broda koji obožava. Ukoliko ne možete nabaviti baš taj poseban model, poklonite mu neku simpatičnu maketu broda koja će mu izazvati osmeh na lice. Lepo je upakujte i uvežite „brodskim“ konopcima, dodajte nekoliko reči posvete i obradujte svog mornara.

3. Lampa „sidro“

Ambijentalne lampe su uvek lep poklon, a uz to su i praktične za korišćenje u bilo kojem prostoru. Najčešće ukrašavaju spavaće sobe jer daju posebno svetlo i stvaraju lepu atmosferu tokom odmora. Velika prednost je što na ovim lampama možete menjati boju svetla po želji, što znači da atmosferu prostorije uvek možete uskladiti sa vlastitim raspoloženjem. S obzirom na sve ovo, izaberite jednu lepu ambijentalnu lampu u obliku sidra, tražite da vam na toj lampi ispišu ime dragog mornara i takvim poklonom iznenadite svog ljubitelja mora.

4. Figura „sirena“

Kakav bi to mornar bio kada pored sebe ne bi imao neku fatalnu sirenu? Bilo da ga čuva ili da ga zavodi, a možda i oboje. Da biste kod svog mornara izbegli rizik od nemanja posebne sirene, poklonite mu jednu lepu figuru dotične zavodnice. Takve figure možete nabaviti u radnjama sa suvenirima ili lako naručiti putem interneta. Verujemo da će se vaš mornar obradovati ovom poklonu i da će ga držati na posebnom mestu.

5. Drvene mornarske klompe

Nekada davno, mornari su nosili obuću sa drvenim đonom da bi sprečili klizanje po palubi broda. Kasnije je takvu obuću zamenila posebna gumena obuća, ali je zauvek ostala poznata priča o drvenim mornarskim klompama kao nečemu specifičnom za ovu vrstu ljudi.  Nabavite jedne takve klompe, bilo kao suvenir ili kao upotrebni predmet, i poklonite ih svom „morskom vuku“. Sigurni smo da ćete ga oraspoložiti i nasmejati svojim poklonom.

6. Posebno mornarsko odelo

Svima je dobro poznato da mornari nose bele majice na plave pruge ili plave majice na bele pruge, a u donjem delu su to plave i bele jednobojne pantalone. Možete se odlučiti da iskombinujete jedan ovakav komplet ili da se malo poigrate pa svom dragom mornaru poklonite jedno oficirsko mornarsko odelo koje možete nabaviti u posebnim radnjama sa ovom opremom. U poruci uz ovaj poklon napišite da ga unapređujete u čin oficira jer je to u vašim očima svakako zaslužio.

7. Knjiga o lepotama mora

Jasno je da mornari vole more i brodove, kao i sve ono što more u sebi krije. Zato je dobar izbor poklona za jednog mornara knjiga o lepotama mora i o njegovim tajnama. Neće vam biti teško da nabavite jednu takvu knjigu jer ih zaista ima mnogo vrsta. Ispišite lepu posvetu unutar knjige, ukusno je upakujte i iznenadite dragog ljubitelja mora.

8.Posteljina ,,svet mora“

Posteljina je uvek koristan i lep poklon, a pogotovo kada izaberete onu sa motivima koji su posebno namenjeni određenoj grupi ljudi. U ovom slučaju, izaberite neku kvalitetnu posteljinu sa motivima morskog sveta i takvim poklonom obradujte svog dragog mornara. Posteljina nikada nije naodmet, a posebno je leti dobrodošao rezervni komplet kada su velike vrućine i veća potreba za čestim menjanjem iste.

9. Pojas za spasavanje

O ovom poklonu se nema mnogo šta reći osim da je veoma prikladan za svakog mornara. Nema tog broda, pa tako ni mornara, kojem ne treba pojas za spasavanje. Česte su one osobe kojima i na kopnu treba dobar „pojas za spasavanje“, a o moru da ne govorimo. U svakom slučaju, nikako nećete pogrešiti ako svom mornaru poklonite jedan ovakav poklon.

10. Privesak za ključeve

Simpatičan poklon svakom „morskom vuku“ može biti privesak za ključeve u obliku malog broda, sidra ili pojasa za spasavanje. Takođe, možete izabrati i privesak za ključeve sa figuricom sirene ili jedrom na kojem je ispisano ime broda na kojem se nalazi vaš mornar. Bilo koji od ovih privesaka da izaberete, obradovaćete njime dragu osobu.

11. Lančić sa priveskom „kormilo“

Nakit je prikladan poklon u svakoj prilici pa je takav slučaj i sa darivanjem mornara. Izaberite jedan lep i kvalitetan lančić sa priveskom simpatičnog malog kormila broda, dajte da vam na njemu ugraviraju datum pa takvim poklonom iznenadite svog mornara. Naravno, na lančiću može biti i neki drugi privesak sa motivom mora ili broda, a nama je na pamet pao ovaj u obliku kormila.

12. Čarape sa motivima mora

Bilo koje pamučne čarape na kojima se nalaze motivi mora ili broda mogu biti dobar poklon za jednog mornara. Tako možete izabrati čarape na kojima se nalaze mali detalji u obliku sidra, kormila, morske zvezde, jedra ili malih brodova pa ih simpatično upakovati i njima razveseliti nekog mornara. Kad god ih taj mornar bude nosio, vi ćete mu pasti na pamet.

13. „Karta“ za povratak kući

Evo jednog simboličnog poklona koji možete napraviti sami. Dobro je poznato da mornari plove daleko od kuće i da je njihov povratak često neizvestan, a posebno je tako bilo nekada davno. Zato možete sami osmisliti i napraviti jednu kartu za povratak kući i na njoj napisati da je to siguran način da se vaš mornar vrati onda kada mu dosadi mornarski život ili kada svoju kuću  mnogo poželi. Ta karta će mu biti pokazatelj i smernica gde treba ići i gde se nalazi ono istinsko blago.

14. Durbin

Nema pravog mornara bez durbina i papagaja na ramenu, to je opšte poznato. Za papagaja nismo baš sigurni, ali za durbin znamo da će dobro doći svakom mornaru pa vam zato predlažemo da nabavite jedan lep durbin i da njime obradujete svog mornara. Ukoliko baš ne možete naći durbin, a sigurni smo da ćete u tome uspeti, možete svom mornaru pokloniti i mornarički dvogled.

15. Deka sa motivima broda

Bio mornar ili ne, svaka osoba se mora ponekad odmoriti i malo dremnuti. U takvim trenucima uvek dobro dođe mekana deka, a kada je ona „posuta“ motivima kao što su jedra, kormila, brodići i sidra, mornarska dremka će sigurno biti vrlo ugodna. Lepo upakujte jedno ovakvo ćebe i darujte ga svom dragom mornaru.

16. Jastučić

Kao i gore pomenuta deka, jastučić je takođe potreban rekvizit za odmor i dremanje. Izaberite neki simpatičan manji jastuk sa jastučnicom koja je prikladna za mornara pa takvim poklonom obradujte dragu osobu. Sigurni smo da će se ovakav jastučić često naći pod glavom vašeg „morskog vuka“ u trenucima odmora i dremanja, a uz to će ga i podsećati na vas.

17. Šolja

Ako tražite poklon koji nije velik ni skup, ali je simpatična uspomena na vas, možete jednom mornaru pokloniti šolju za tople napitke sa motivima mora ili broda. Takva šolja mu može postati omiljeni predmet u ispijanju jutarnje kafe i uvek je može nositi sa sobom. Ukoliko pronađete termo šolju sa motivima sidra, kormila ili nekih drugih morskih detalja, možete se odlučiti i za takav poklon jednom mornaru.

18. Flaša ruma

Dobro je poznata priča o mornarima i ispijanju ruma pa bi to mogla biti odlična motivacija za kupovinu baš ovog napitka kao poklon vašem dragom mornaru. Izaberite neku dobru marku ruma, dodajte dve čaše uz nju, sve zajedno zanimljivo zapakujte i obradujte svog „morskog vuka“.

19. Lula

Stare slike prekaljenih mornara uvek prikazuju izborana i suncem opaljena lica muškaraca koji u zubima drže lulu. Na kraju krajeva, i poznati lik iz crtanog filma Mornar Popaj  ima lulu kao zaštitni znak. Zato sigurno nećete pogrešiti ako svom mornaru poklonite jednu lepu lulu, pa makar je on držao na komodi kao suvenir.

20. Brodski dnevnik

Jasno je da svaki mornar mora voditi neki dnevnik, bio on kapetan ili ne. Dugi su dani u plovidbi na moru i ponekad je potrebno zapisati šta se sve na tom moru dešava. Zato izaberite neku zanimljivu beležnicu, pogodnu za vođenje dnevnika i dajte da na njoj odštampaju naziv Brodski dnevnik mornara…(tog i tog) pa je lepo upakujte i takvim poklonom iznenadite svog mornara. Sigurni smo da će mu to biti baš simpatičan poklon.

21. Globus

Većina ljudi se odluči za poziv mornara jer žele obići svet i videti udaljena mesta ploveći brodom. Upravo zato je prikladan poklon jednom mornaru globus na kojem mogu obeležavati mesta koja žele posetiti ili koja su posetili, ali i proučavati neke nove destinacije i putanje. Ako ništa drugo, globus je uvek interesantan detalj u brodskoj kabini ili u sobi kod kuće i svaki mornar će ga rado imati.

22. Kožni novčanik s lancem

Izaberite lep kožni novčanik sa ugraviranim kormilom ili sidrom na njemu i sa tankim lancem koji se može zakopčati za pantalone. Na taj način neće biti opasnosti od ispadanja novčanika u vodu čak i ako ga mornar bude imao uz sebe na palubi broda. Detalji na novčaniku će pokazivati mornarevo opredeljenje i ljubav prema moru i brodovima. Dakle, lep i prikladan poklon za svakog mornara.

23. Zidni sat „kormilo“

Praktičan zidni sat koji naglašava ljubav prema brodovima jeste onaj koji je izrađen u obliku brodskog kormila. Sat je napravljen od kvalitetnog drveta i verno prikazuje kormilo, a ujedno tačno pokazuje vreme. Dakle, odličan izbor poklona za svakog mornara.

24. Kapetanska kapa

Svaki mornar sanja da jednoga dana bude kapetan nekog broda i da plovidbu organizuje onako kako on misli da je najbolje. Zato svog mornara iznenadite poklonom kakav je kapetanska kapa i time mu poručite da je za vas on već kapetan vrhunske klase. Na kapi odštampajte njegovo ime i time poklonu dajte ličnu notu.

25. Tetovaža

Velika većina mornara ima neku tetovažu na svom telu, ali ih dosta želi to i ponoviti. Ako je i vaš mornar jedan od njih, platite mu tetovažu kakvu želi i na taj način mu poklonite ono što mu se posebno dopada. Sigurni smo da će vam biti zahvalan na takvom poklonu i da će ceniti to što mislite na njegove lične želje.

Ukoliko smo vam pomogli da izaberete poklon za dragog mornara, mi smo ispunili svoju misiju i veoma smo zadovoljni, a nadamo se da ste i vi.