Najbolji pokloni za odlazak u penziju

Koliko puta smo samo čuli da bi neko otišao na nekoliko dana u posetu svojoj porodici, ali da ne može zbog obaveza na poslu. Ili da se ne stiže baviti dragim hobijem jer mu posao oduzima svo vreme. Ili da ne može uživati u nekim drugim stvarima zbog svog posla.

Odlazak u penziju je upravo onaj momenat kad se sve to menja i kada čovek može raspoređivati svoje vreme onako kao on hoće. Za njega više ne postoji sat kao „strašna sprava“ i sada ima priliku da se bavi onim što zaista želi, da uživa u svom vremenu i da ga raspoređuje kako mu najviše odgovara.

Velika je stvar zaokružiti jedan radni vek i takav momenat svakako zaslužuje određeni poklon. Naravno da će vrsta poklona zavisiti od toga ko ga poklanja i da osoba neće dobiti isti poklon od radnih kolega i od svoje dece, na primer. Ukoliko ste u dilemi šta da poklonite nekome ko odlazi u penziju, pogledajte naše predloge za tu priliku i sigurno ćete pronaći nešto prikladno.

1. „Otapajući“ sat

Ovo je jedan simpatičan poklon, duhovit i praktičan. Sat koji izgleda kao da se otapa od vrućine, poručuje da je vreme nebitna stavka, da ne postoji i da vi možete sami stvarati svoje vreme. „Otapajući“ sat je jednostavan za korišćenje, lako se postavlja na bilo koju ravnu površinu i pokazuje tačno vreme. Njegov izgled svakako izaziva osmeh i razveseli  onoga ko ga gleda, a potpuno je prikladan poklon za jednog penzionera.

2. Pecaroški pribor

Svaki pravi ljubitelj pecanja će vam uvek reći da pecanje voli baš zato što ga smiruje, što ga navodi na dublje razmišljanje o mnogim stvarima i što mu daje osećaj povezanosti s prirodom. To je mesto gde osoba pronalazi svoj mir, a ujedno obezbedi i ručak. Nakon odlaska u penziju, nema nikakvog razloga da vaš dragi penzioner ne uživa u takvom vremenu, bez ikakve griže savesti i požurivanja. Zato mu poklonite pribor za pecanje i pružite mu razlog da isproba ovaj hobi, ako ga do sada nije upražnjavao. Ukoliko jeste, potrudite se da nabavite neke detalje pecaroškog pribora koje novopečeni penzioner još nema pa ga njima obradujte.

3. Društvena igra „Čoveče, ne napij se“

Da biste uneli malo zabave u svoj poklon i da biste stvorili priliku jednom penzioneru da jednostavno organizuje kućnu zabavu za nekoliko prijatelja, poklonite mu modifikovani „Čoveče, ne ljuti se“. Bolje rečeno, „Čoveče, ne ljuti se“ za odrasle. Radi se o tome da ovaj set za igranje ima čašice umesto klasičnih figurica i da je smisao igre ostati trezan. U svakom slučaju, ovo je poklon koji je baš prikladan za penzionera, tj. za osobu koja se može opustiti i ne mora razmišljati kako će sutra na posao. Uz sve to, može se lepo zabaviti i nasmejati.

4. Knjiga kao vodič kroz penzionerske dane

Dobar izbor poklona za jednog penzionera je knjiga koja nosi naslov „50 sjajnih stvari koje trebam uraditi u penziji“. To je odličan vodič za sve penzionere koji ne znaju šta da rade sa viškom slobodnog vremena, kao i za one koji se osećaju pomalo izgubljeno jer više nisu deo nekog kolektiva. Knjiga im pruža odlične predloge i savete kako da organizuju vreme koje imaju.

5. Putovanje

Ukoliko vam vaš budžet dozvoljava i ukoliko želite svom dragom penzioneru pokloniti neki vredniji poklon, raspitajte se na koja mesta bi voleo otputovati i šta posetiti pa mu uplatite putovanje na tu destinaciju. Možete mu pokloniti i vaučer u određenom iznosu koji može iskoristiti u nekoj turističkoj agenciji i sam dogovoriti gde i kad će putovati. Ovakav poklon će sigurno ostaviti poseban utisak na vašeg penzionera i biće vam veoma zahvalan.

6. Majica s prikladnim natpisom

Kao „opušten“ poklon za jednog penzionera, možete poneti simpatičnu majicu sa duhovitim natpisom kao što je, na primer, „Odmori se, zaslužio si“ ili nešto slično tome. Izaberite majicu od prirodnih materijala, dugih ili kratkih rukava, lepo je i neobično upakujte pa tim poklonom iznenadite svog dragog penzionera. Ukoliko imate takvu želju, možete mu pokloniti nekoliko majica koje će imati različite natpise.

7. Stolica za ljuljanje

Bio penzioner ili ne, svakom čoveku posebno prija odmor u stolici za ljuljanje. Međutim, nemaju svi jednaku količinu slobodnog vremena koje u toj stolici mogu provoditi, ali vaš novopečeni penzioner više nema nikakvog problema s tim vremenom. Upravo zato je stolica za ljuljanje odličan izbor poklona za jednog penzionera i on će vam na tom poklonu sigurno biti zahvalan.

8. Čarape za penzionere

Kao simpatičan poklon penzioneru, možete poneti čarape na čijim tabanima piše „Ja sam u penziji, dodaj mi daljinski“. Pola teksta se nalazi na levoj, a druga polovina na desnoj nozi. Ko god vidi ove čarape na penzioneru, mora se nasmejati i ponuditi se da mu doda daljinski upravljač. I, naravno, mora prokomentarisati da je baš pravi „lenji“ penzioner.

9. Bicikl

Evo jednog poklona koji je dobar za beg od dosade, a istovremeno i za popravljanje zdravstvenog stanja. Pored toga što je osoba s biciklom prilično mobilna, neosporna je činjenica da vožnja bicikla dobro utiče na venski sistem i ne dozvoljava čoveku da se uleni. Zato smo sigurni da nećete pogrešiti ako novopečenom penzioneru poklonite dobar bicikl, a možda i da mu se pridružite na nekoj vožnji.

10. Komplet za odmaranje

Ako jednom penzioneru želite naglasiti da je konačno došlo njegovo vreme odmora, možete mu pokloniti komplet sastavljen od mekanog ćebeta, kućnih papuča i malog jastučeta. Sve ovo jasno ukazuje na popodnevnu dremku, na lenčarenje i opuštanje. Simpatično upakujte ovaj poklon i njime iznenadite svog dragog penzionera.

11. Alat za baštu

Ukoliko vaš penzioner ili penzionerka ima baštu u kojoj voli provoditi vreme, možete mu/joj pokloniti alat za rad u toj bašti. Izaberite neke praktične alatke koje su neobičnijeg izgleda, možda sa nekim drugačijim drškama, a uz to dodajte kantice, baštenske rukavice i slične sitnice. Sve ukusno zapakujte i obradujte vašeg novopečenog penzionera.

12. Šolja „Ne moram“

Koliko god šolja da neko ima, uvek će ga iznova razveseliti jedna neobična šolja koja naglašava momenat odlaska u penziju. Izaberite neku interesantnu šolju i dajte da na njoj odštampaju „Ne moram, ja sam u penziji“ pa je lepo spakujte i njome iznenadite svog dragog penzionera. Uz šolju možete dodati čajeve ili kafu koju vaš penzioner voli.

13. Olovka i planer s natpisom

Nabavite lep i praktičan planer u koji će vaš penzioner moći zapisivati sve ono što mu bude bilo bitno u toku dana ili u kojem će moći dati oduška svojim razmišljanjima i planovima. Na planeru odštampajte „Mogu kako hoću“, uz njega dodajte neku lepu olovku pa sve ukusno zamotajte i poklonite svom penzioneru.

14. Prikladan nakit

Ukoliko se radi o poklonu koji pripremaju radne kolege, nakit je jedan od vodećih predloga za tu priliku. Izaberite sat koji se uklapa u ukus novopečenog penzionera, ugravirajte posvetu i datum na njemu i predajte ga kao zajednički poklon. isto tako, možete se odlučiti za masivniji prsten ili ogrlicu. Ovo će ostati kao vrlo lepa uspomena na kolektiv i ljude s kojima je penzioner proveo mnogo vremena.

Ukoliko ste vi neko od članova porodice i želite svom penzioneru pokloniti vredniji poklon, možete se voditi istom idejom. Dakle, izaberite lep nakit, ugravirajte datum i posvetu pa tim poklonom obradujte svog penzionera.

15. Velika kolektivna fotografija

Radne kolege mogu izraditi veliku kolektivnu fotografiju, dati je na uokvirivanje, svi se potpisati na poleđini i, kao simpatično upakovan poklon, predati tu fotografiju svom penzioneru. Sigurni smo da će novopečeni penzioner pronaći mesto na kojem će rado držati i gledati ovu fotografiju, a na taj način će se često prisetiti nekih anegdota iz perioda kada je svaki dan išao/išla na posao.

16. Set čajeva

Izaberite razne vrste čajeva, od onih strogo lekovitih do onih aromatičnih, pa ih spakujte u simpatičnu korpu, dodajte neku šolju za čaj i sve lepo upakujte u prikladan poklon. Penzioner je osoba koja sad ima dovoljno vremena da uživa u laganom ispijanju čaja, a i godine su takve da zahtevaju više lekovitih biljaka i češći odmor.

17. Komplet ukrštenica, sudokua i drugih „mozgalica“

S obzirom da penzionisanje stavlja naglasak na dosta slobodnog vremena i da pruža mogućnost opuštenog uživanja u stvarima koje neka osoba voli, komplet ukrštenica i drugih časopisa koji služe za zabavu i opušteno „mozganje“ je baš prikladan poklon za jednog penzionera. Izaberite one časopise koji spadaju u omiljeno štivo i razonodu drage osobe pa napravite veći komplet, lepo ga upakujte i njime obradujte svog penzionera.

18. Roštilj ili alat za roštilj

Odlazak u penziju pruža mnogo više mogućnosti za opušteno druženje sa prijateljima, a samim tim i za roštiljanje. Bilo da se radi o odlasku u prirodu ili o roštiljanju u svom dvorištu, ovo je uvek dobar povod da se okupi društvo i da uživa u međusobnom druženju. Zato nikako nećete pogrešiti ako jednom penzioneru poklonite dobar roštilj ili set alata za roštilj.

19. Stalak za vino ili ormarić za vino

Lep i prikladan poklon za odlazak u penziju je i ormarić za vino ili neki masivniji stalak za ovo piće. Vino je piće uživanja i druženja, a vaš penzioner će za to sad imati mnogo vremena. Zato izaberite jedan lep i praktičan ormarić za vino ili određeni stalak pa tim poklonom iznenadite novopečenog penzionera.

20. Kolica za kupovinu

Iako je većina ljudi motorizovana i u nabavku namirnica ne mora ići peške, nekada je pravo uživanje prošetati do prodavnice i usput kupiti ono što vam je potrebno. Kako bi taj posao bio mnogo lakši i kako ne bi morao nositi u rukama sve što kupi, poklonite vašem penzioneru praktična kolica za kupovinu. Pomoću njih može kući doneti i neke teže stvari, a da mu to uopšte ne predstavlja teret.

21. Dan u SPA centru

Za svakog penzionera važi ona rečenica „Odmori se, zaslužio si“ pa je potpuno logično da taj odmor provede u nekom SPA centru, da se tamo relaksira i uživa. Ukoliko niste u mogućnosti da uplatite višednevni odmor svom penzioneru, vi mu/joj uplatite jedan dan u nekom SPA centru i pružite mu/joj nezaboravne hedonističke trenutke posvećene samo sebi.

22. Mini šator

S obzirom da će vaš penzioner sad imati mnogo slobodnog vremena, možda bi mogao poželeti da ode na neko kampovanje ili na duži izlet. Za takvu priliku bi mu sigurno dobro došao jedan mini šator u kojem bi se mogao skloniti od sunca, kiše ili, jednostavno, u kojem bi mogao prespavati dok se nalazi u prirodi. Čak i ako vašem penzioneru nisu na pamet padale ovakve ideje, moguće je da će mu se takva ideja baš svideti kada dobije ovaj šator.

23. Ležaljka-mreža

Kad god pomislimo na ono lenje odmaranje, u glavi nam se ređaju slike debele hladovine i  leškarenja u visećoj ležaljci-mreži. Da biste pomogli novopečenom penzioneru da na takav način uživa u svom slobodnom vremenu, poklonite mu jednu ovakvu ležaljku i prijatno ga iznenadite svojim poklonom.

24. Masažer

Svaki penzioner ima dovoljno godina da mu za neki deo tela treba masažer. Sigurno nećete pogrešiti ako kupite jedan kvalitetan masažer za leđa ili za stopala i ponesete ga kao poklon novopečenom penzioneru. Takav poklon će svakako naći svoju primenu u domu jednog penzionera i verujemo da će ga često koristiti.

25. Papirni novčanik

Dobro su poznate večite šale i žalbe na račun penzionera i malih penzija, na prazan novčanik i slične stvari. Upravo zato je papirni novčanik pravi poklon za nekoga ko ulazi u svet penzionera jer duhovito govori o budućem novčanom stanju. Možete birati između motiva novčanice starih njemačkih maraka ili novčanice starih dinara. Ovaj novčanik je napravljen od vrlo izdržljivog sintetičkog materijala koji imitira papir, ima unutra dve pregrade za novčanice i predviđena mesta za kreditne kartice. Sigurni smo da ćete nasmejati vašeg penzionera.

26. Torta

Svaka proslava zaslužuje da ima odgovarajuću tortu pa je i odlazak u penziju takav slučaj. Napravite sami ili naručite kod poslastičara tortu sa primerenim tekstom i motivima vezanim za penziju, ali vodite računa da njen sastav bude onakav kakav vaš slavljenik voli. Izbacite namirnice koje ne podnosi ili na koje je, možda, alergičan.

27. Bademantil s natpisom

Lep i mekani bademantil je uvek dobrodošao poklon, a pogotovo ako na njemu piše „Nemam sat“ i nosite ga jednom penzioneru. Ugodno vreme koje će taj penzioner provesti lenčareći u tom bademantilu, često će ga/nju podsetiti na vas i vaš doprinos celokupnoj situaciji.

28. Album uspomena

Ukoliko ste neko ko je s novopečenim penzionerom bliska osoba, možete na poklon poneti album uspomena koji ćete sami napraviti. Od vas i vaših zajedničkih uspomena zavisi šta će se sve naći u tom albumu, ali smo sigurni da će takav poklon mnogo obradovati vašeg penzionera jer je neprocenjiv.

29. Posteljina s printom precrtanog sata

Posteljine nikada viška, a kada se radi o jednoj koja na sebi ima print precrtanog sata, onda je to vrlo prikladan poklon za novopečenog penzionera. Izaberite jednu ovakvu posteljinu, simpatično je upakujte i takvim poklonom iznenadite i obradujte svog penzionera ili penzionerku.

30. Stočić za doručak u krevetu

Čemu žurba, ja sam u penziji? Upravo ovo poručuje doručak u krevetu. Da bi taj doručak bio što praktičnije i lepše izveden, pomoći će stočić namenjen za te stvari. Izaberite lep i praktičan stolić za doručak u krevetu i njime iznenadite svog penzionera.

Svi ovi predlozi poklona za penzionera naglašavaju slobodno vreme koje penzioner sada ima i mogućnost da uživa u tom vremenu baš onako kako želi. Koji god predloženi poklon da izaberete, nećete pogrešiti.