Šta pokloniti za šerijatsko venčanje?

Kada se govori o šerijatskom venčanju, jasno je da su vera i verski propisi na prvom mestu. Upravo zato se podrazumeva da je par koji se venčava na ovaj način neko ko duboko poštuje tradiciju i ko je istinski islamski vernik. Zbog toga bi pokloni koje nosite na takvo venčanje trebali odisati verom i tradicionalnim vrednostima.

Ako se nalazite u dilemi šta da poklonite nekom paru za šerijatsko venčanje i niste sigurni šta bi bilo prikladno u toj situaciji, pogledajte naše predloge i sigurno ćete pronaći odgovarajući poklon za vaš srećni par.

1. Slike lehvi na drvetu ili staklu

S obzirom da dragi par započinje zajednički život i da zajedno uređuju svoj dom, veoma je lepo da ga započnu uz mudrosti iz Kur’ana. Svoj životni prostor mogu ukrasiti lehvama na drvetu ili na staklu pa nikako nećete pogrešiti ako im donesete takav poklon za šerijatsko venčanje.

2. Stalak za Kur’an

Još jedan prikladan, ali i dekorativan poklon za šerijatsko venčanje je stalak za Kur’an. Životni prostor svakog muslimana izgleda mnogo lepše kada se u njemu nalazi dekorativan i bogato izrezbaren stalak na kojem je otvorena knjiga Kur’ana.

3. Kur’an u posebnom uvezu

Sigurni smo da ovaj par već poseduje Kur’an, ali to ne znači da im vi ne možete pokloniti jednu posebnu knjigu Kur’ana. Možda to može biti knjiga u kožnom uvezu, možda neka koja je bogato dekorisana ili Kur’an koji se nalazi u okviru od pozlate. Malo se potrudite i sigurni smo da ćete pronaći jednu vrlo lepu i bogato ukrašenu knjigu Kur’ana koja će biti odličan poklon za šerijatsko venčanje.

4. Molitvena prostirka

Kada je o ovom poklonu reč, nikako ne možete pogrešiti ako ga darujete za šerijatsko venčanje. Možete izabrati jednu veću ili dve manje lepe i dekorativne molitvene prostirke pa ih ukusno upakovati. Uz njih stavite prikladnu poruku sa lepim željama novopečenom bračnom paru i od srca im čestitajte početak zajedničkog života.

5. Perzijski tepih

Ako vam nije problem izdvojiti više novaca za poklon koji ćete poneti na šerijatsko venčanje, onda bračnom paru možete pokloniti ručno rađen perzijski tepih. Poznato je da su ovakvi tepisi veoma cenjeni i da su odlične kvalitete. Zato verujemo da će vam novopečeni bračni par biti mnogo zahvalan na poklonu koji ćete doneti.

6. Kaligrafija

Dobar izbor poklona za šerijatsko venčanje je i lepa kaligrafija. Izaberite nešto od kaligrafskih radova za koje mislite da će najviše odgovarati bračnom paru za koji tražite poklon. Mogu to biti uokvireni tekstovi ili neki drugi oblik kaligrafije. Za šta god da se odlučite, obradovaćete dragi bračni par.

7. Orijentalne nošnje

Vredan i simpatičan poklon za šerijatsko venčanje može biti i orijentalna nošnja. Ukoliko vam vaš budžet dozvoljava, izaberite jednu mušku i jednu žensku orijentalnu nošnju, ukusno ih upakujte pa takvim neobičnim poklonom iznenadite novopečeni bračni par. Naravno, vodite računa da veličina nošnje odgovara osobi kojoj je nosite. Sigurni smo da će se bračni par mnogo obradovati.

8. Orijentalne mozaik lampe

Ukusno izrađene orijentalne mozaik lampe su vrlo lep poklon, posebno u paru. Verujemo da nećete pogrešiti ako sretnom bračnom paru poklonite takve lampe za njihovo venčanje. Ima ih raznih, a vi birajte prema ukusu i životnom prostoru vaših mladenaca.

9. Orijentalni setovi za čaj ili kafu

Ukoliko želite darovati mladence nekim manjim simpatičnim poklonom koji odiše orijentalnim „mirisima“, možete im pokloniti lepe orijentalne setove za čaj ili kafu. Ovakvi kompleti su bogato izrađeni i predstavljaju prava mala umetnička dela pa smo sigurni da će vašim dragim mladencima predstavljati pravo zadovoljstvo da iz njih popiju „bračni“ čaj ili kafu.

10. Dekorativni bakar iz Irana

Sigurno nećete pogrešiti ako za šerijatsko venčanje poklonite neki od predmeta od dekorativnog iranskog bakra. Ovi predmeti ni po čemu nisu obični niti imaju malu vrednost. Reč je o posebnoj tehnici oslikavanja metala finim graviranjem, u ovom slučaju bakra, a proizvod uvek predstavlja malo umetničko delo. Dakle, izaberite neki predmet od dekorativnog bakra, bilo da je reč o vazi, tanjirima, zdelama, tacnama ili bilo čemu drugom pa takvim poklonom iznenadite bračni par.

11. Lep nameštaj

Ukoliko ste vi neko ko je bliži bračnom paru, možete im pokloniti lep nameštaj za venčanje. Neće vam biti teško da pronađete veoma dekorativne i bogato ukrašene komade nameštaja koji su u skladu sa islamskom verom i tradicijom. Na taj način ćete pomoći mladencima da se brže skuće, a i ostavićete lepu uspomenu na sam događaj i svoj udeo u njemu.

12. Čestitka s novcem

Kada ne znate šta da poklonite bračnom paru, a svakako želite da ih darujete, uvek možete ispuniti jednu prikladnu čestitku iskrenim i lepim željama pa u nju staviti novac koji ste namenili mladencima. To jeste prost, ali vredan i praktičan poklon. Verujemo da će vam oni biti zahvalni i da će najbolje znati kako da taj novac iskoriste.

Nadamo se da smo vam našim predlozima pomogli da obradujete mladence na šerijatskom venčanju.